Όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση «Σχολείο, φύλο και νεοσυντηρητισμός»

460
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ρομάντσο, την Τρίτη 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση «Σχολείο, φύλο και νεοσυντηρητισμός» από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και τη Συμμαχία των Φύλων.

του Θεοδόση Γκελτή

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και διευθυντής του Σημείου, το συμβάν με την ταινία «Αγόρια στο ντουζ » ενεγράφη σε έναν ευρύτερο «ηθικό πανικό» και σε μια προσπάθεια συντηρητικοποίησης της εκπαίδευσης.

Η ζωηρή κουβέντα και οι εύστοχες παρεμβάσεις από τους ομιλητές και την ομιλήτρια έκαναν υποφερτό το – ομολογουμένως δύσκολο θέμα – της χυδαίας μιντιακής διαχείρισης της προβολής της ταινίας «Shower Boys» από μια δασκάλα σε ένα δημοτικό σχολείο της Αττικής – ένα θέμα που πραγματικά πονά όσες και όσες από εμάς ζούμε την εκπαίδευση και οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς βία και ρατσισμό.

Το συμβάν με την ταινία «Αγόρια στο Ντουζ» είναι ενδεικτικό μιας ανασύνταξης πολιτικών μορφωμάτων που στο όνομα της «ελευθερίας των γονιών να επιλέγουν τα ερεθίσματα του παιδιού σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγησή του» ουσιαστικά «μαλώνουν την νύφη για να τα ακούει η πεθερά». Με το νομικό και δημοσιογραφικό λιντσάρισμα της εκπαιδευτικού, δηλαδή, γίνεται μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί φόβος στους εκπαιδευτικούς που αποπειρώνται να μιλήσουν για τα φύλα και τις σεξουαλικότητες στα παιδιά.

Οι συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις προσπαθούν να φωτογραφίσουν έναν νέο εσωτερικό εχθρό στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας: «Τον/την εκπαιδευτικό που μιλάει για μια συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή, την έμφυλη βία, τις γυναικοντονίες και τις ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπινες ζωές».

Η επίθεση αυτή δεν είναι νέα και ήδη φέρνει καρπούς στην Αμερική. Η alt right στις ΗΠΑ ήδη έχει στοχοποιήσει αυτά τα θέματα, σε μια χώρα που δίνεται μάχη για το αν και πώς θα διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης και για το ποιο θα είναι το περιεχόμενη της σεξουαλικής αγωγής.

Τα φύλα και η σεξουαλικότητα αναδεικνύονται στην μητέρα των μαχών που οι αντιδραστικές δυνάμεις θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Το έργο το είδαμε, λόγου χάρη, στην Ουγγαρία όπου απαγορεύτηκαν οι πανεπιστημιακές σπουδές των gender studies με το σκεπτικό ότι δε συνιστούν επιστήμη, αλλά ιδεολογία! Ο Κωστής Παπαϊωάννου μας θυμίζει πως στη Φλώριντα υπάρχει πρόστιμο για όσους εκπαιδευτικούς χρησιμοποιούν τον όρο «γκέι» στην εκπαίδευση!

Αυτό που φάνηκε εύκολα από τις συζητήσεις είναι ότι ένα δόγμα φόβου προσπαθεί να εγκαθιδρυθεί στην εκπαίδευση. Το υπουργείο παιδείας και το Ι.Ε.Π αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων, αφού προσπάθησαν μέσω της ηχηρής σιωπής τους να πετάξουν την εκπαιδευτικό στην αρένα των λεόντων. Είναι φανερό πως ο φόβος του «ΟΥ ΜΠΛΕΞΩ», όπως δήλωση ο Χάρης Παπαδόπουλος, πρώην σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέλος «Σκασιαρχείου έρχεται να ακινητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς, που θέλουν να αγκαλιάσουν τα πράγματα που αφορούν τον πυρήνα της ανθρώπινης ψυχής: την ανάπτυξη, τον έρωτα, την ελευθερία, την ταυτότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις.

Στη συζήτηση έγινε αντιληπτό πως δεν υπάρχει ηθικός πανικός χωρίς την αντανάκλασή του από τα μέσα ενημέρωσης. Και πραγματικά τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης προέβησαν σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης. Βάφτισαν την ταινία πορνογραφικό υλικό, την καταδίκασαν ως άσεμνο θέαμα χωρίς να τη δουν και έδωσαν χώρο στις πιο αντιδραστικές απόψεις να ρίξουν το δηλητήριό τους.

Η παρουσία μάχιμων εκπαιδευτικών που παρά το μούδιασμα με αφορμή την είδηση αγωνίζονται να μην εκχωρήσουν την εκπαίδευση στην άγνοια και το μίσος ήταν η πιο παρήγορη διάσταση της συζήτησης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τον εφηβικο τον ερωτα,
    κακως το λεν παιδεραστια,
    ο άνδρας ορθώς ποθεί την ομορφια,
    του καθε λυγερόκορμου και ανθιστου νεανια…

Comments are closed.