Orlando LGBT+: Καταγγελία για λογοκρισία σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για τις “θεραπείες” μεταστροφής

0
406

Χωρίς τα σχόλια του Orlando LGBT+ προβλήθηκε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για τις “θεραπείες” μεταστροφής, με τον επιστημονικό φορέα που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων να εκφράζει έντονα την ανησυχία του που “κόπηκε από ένα κανάλι τέτοιας εμβέλειας ένα κριτικό σχόλιο για τον νόμο, που αφορά κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όπως την έννοια της συναίνεσης”.

Ο φορέας, επίσης, ξεκαθάρισε ότι και κατανοεί ότι “μπορεί το σχόλιο να μην συμφέρει τις κυβερνητικές δυνάμεις, οφείλουμε -με την επιστημονική και κοινοτική μας ιδιότητα- να διαφυλάσσουμε την δεοντολογία και την θέση μας ανεξάρτητα από κομματικούς και άλλους συσχετισμούς”.

Η ανακοίνωση του Orlando LGBT+ 

Aμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου με την τροπολογία για την “απαγόρευση πρακτικών μεταστροφής”, επικοινώνησε με τον φορέα μας δημοσιογράφος του Ant1. Μας είπε ότι γνωρίζει την έρευνα και την καμπάνια μας για το θέμα και ζήτησε να στείλουν έναν εικονολήπτη για να μαγνητοσκοπήσει σχόλιά μας, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Είπε ότι το ρεπορτάζ θα συνοδεύουν επίσης κάρτες με αποσπάσματα από την έρευνα και τις καταγεγραμμένες καταγγελίες. Μας ζητήθηκε επιπλέον να πούμε στην κάμερα κάποια βασικά στοιχεία για το τι είναι θεραπείες μεταστροφής, πώς εφαρμόζονται κ.λπ.

Τον φορέα θα εκπροσωπούσε η επιστημονικά συνυπεύθυνη, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη. Ο εικονολήπτης ήρθε την Πέμπτη 12 Μαΐου στα γραφεία μας. Η επιστημονικά συνυπεύθυνη δήλωσε τηλεφωνικά στο άτομο που θα κάλυπτε το ρεπορτάζ δημοσιογραφικά ότι συναινεί να παίξει οποιαδήποτε δήλωσή της (ξέροντας ότι πολλές κόβονται στο μοντάζ για οικονομία χρόνου) ΕΦΟΣΟΝ δεν κοβόταν το βασικό της σχόλιο.

Μόλις είπε ποιο θα ήταν αυτό το σχόλιο, κατάλαβε την δυσκολία. Δεν ήταν σίγουρο ότι θα εγκριθεί από την διεύθυνση ειδήσεων (αυτό το είπε η ίδια όταν κατάλαβε την δυσκολία και το άτομο του σταθμού δεν το αρνήθηκε. Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες του τι είπαμε γιατί δεν θέλουμε να κατηγορηθεί κανένας/καμιά υπάλληλος για ευθύνες ανωτέρων).

Καθώς καταλάβαμε ότι μάλλον θα μας έκοβαν, η Νάνσυ Παπαθανασίου, έταιρη επιστημονικά υπεύθυνη, βιντεοσκόπησε το σχόλιο παράλληλα με τον εικονολήπτη και είναι αυτό που παρουσιάζουμε εδώ.

Στην αρχή η ομιλήτρια λέει τα στοιχεία της όπως συνήθως μας ζητείται στην τηλεόραση, για να μην κάνουν λάθος στην αναφορά τους.

Το ρεπορτάζ αυτό για τις θεραπείες μεταστροφής από όσο γνωρίζουμε τελικά δεν παίχτηκε. Μέχρι τις 21/05, που προβλήθηκε χωρίς το σχόλιό μας. Σε αυτό μιλούν μια συνάδελφος από το ΣΥΔ που δίνει κάποιες πληροφορίες για το τι είναι θεραπείες μεταστροφής και μια επιζώσα που μιλά για τις εμπειρίες της.

Στο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στα προβληματικά σημεία του νόμου. Πουθενά. Η εντύπωση που δημιουργείται έτσι είναι αυτή ενός τέλειου νόμου χωρίς αντιδράσεις.

Μας ανησυχεί σοβαρά ότι “κόπηκε” από ένα κανάλι τέτοιας εμβέλειας ένα κριτικό σχόλιο για τον νόμο, που αφορά κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όπως την έννοια της συναίνεσης. Κατανοούμε ότι μπορεί αυτό το σχόλιο να μην συμφέρει τις κυβερνητικές δυνάμεις, όμως ακριβώς για αυτό οφείλουμε -με την επιστημονική και κοινοτική μας ιδιότητα- να διαφυλάσσουμε την δεοντολογία και την θέση μας ανεξάρτητα από κομματικούς και άλλους συσχετισμούς.

Το εν λόγω σημείο του νόμου μάλιστα, περί δήθεν συναίνεσης ενηλίκων σε κακοποιητικές, αντιεπιστημονικές πρακτικές, το επέκριναν δημόσια σύσσωμες οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις.

Το κείμενό μας αυτό σαφώς δεν αποτελεί κριτική για όσα άτομα τελικά εμφανίζονται στο ρεπορτάζ. Αποτελεί όμως την δημόσια καταγραφή ενός ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου, που έχει αρνητική επίδραση σε ζητήματα δεοντολογίας και δικαιωμάτων.

Θεωρούμε ευθύνη κάθε φορέα δικαιωμάτων αλλά και όλων των επίσημων φορέων ψυχικής υγείας να πάρουν θέση για τον εν λόγω νόμο. Με αφορμή ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως οι θεραπείες μεταστροφής, να μιλήσουν έστω για πρώτη φορά δημόσια για τα επιστημονικά δεδομένα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

;

To ρεπορτάζ του ΑΝΤ1