Ρωσία: ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υποβάλλονται σε «θεραπείες» μεταστροφής

08/03/2024
από
Εν μέσω ενός έντονου αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κλίματος στη Ρωσία του Vladimir Putin, περισσότερες από δώδεκα επίσημες κλινικές που ασκούν «θεραπείες» μεταστροφής υποβάλλουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε βασανιστήρια.

Το Current Time, ένας ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος της Ρωσίας, αναφέρει ότι οι «ασθενείς» συχνά στέλνονται σε κλινικές παρά τη θέλησή τους και μερικές φορές απομονώνονται από τον έξω κόσμο για αρκετούς μήνες.

Οι «θεραπείες» – που παρέχονται από πιστοποιημένους γιατρούς, κλινικές, θρησκευτικές κοινότητες, υπνωτιστές και κέντρα απεξάρτησης από τον εθισμό – περιλαμβάνουν εξαναγκαστική «θεραπεία» με ψυχοτρόπα φάρμακα, προσευχή και ύπνωση.

Ένας οργανισμός με τον οποίο ήρθε σε επαφή το Current Time ήταν το ορθόδοξο κέντρο απεξάρτησης «Unquenchable Hope», που βρίσκεται στην περιοχή της Μόσχας. Υποδυόμενος κάποιον που ανησυχούσε ότι ένα αγαπημένο του πρόσωπο ήταν ομοφυλόφιλο, ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν το κέντρο μπορούσε να «θεραπεύσει την ομοφυλοφιλία». Ένα μέλος του προσωπικού απάντησε ότι θα προσπαθούσαν.

Η κλινική προσφέρθηκε να μεταφέρει το γκέι άτομο στο κέντρο και συνέστησε εξάμηνη παραμονή χωρίς καμία εξωτερική επαφή, καθώς και χρόνο που θα περνούσε στην προσευχή και υπό την επίβλεψη ψυχολόγων. Η αμοιβή θα ήταν 540 δολάρια το μήνα.

Στο «Εργαστήριο Ψυχής και Σώματος των Αδελφών Nikitenko» στη Μόσχα, η «γκέι κατάσταση», όπως αναφέρεται, αντιμετωπίζεται με ύπνωση μέσω Skype. Ένας ΛΟΑΤΚΙ+ ανταποκριτής πήγε στο «εργαστήριο» για να διερευνήσει τις μεθόδους τους.

Η συνεδρία ήταν ουσιαστικά μια προσωπική συζήτηση, ανέφερε ο δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συνιδρυτής Ivan Nikitenko αποκάλυψε λεπτομέρειες για άλλους πελάτες.

Ο Nikitenko έστειλε αργότερα ηχογραφήσεις υπνωτικών υποδείξεων που απευθύνονταν στον αυτοέλεγχο και ήταν τοποθετημένες σε ένα διαλογιστικό soundtrack ηλεκτρονικής μουσικής. «Η υποσχόμενη “θεραπεία” δεν ήρθε», δήλωσε ο ανταποκριτής.

Στο «Real» – μια άλλη θρησκευτική οργάνωση της Μόσχας που συμφώνησε να «θεραπεύσει» έναν ομοφυλόφιλο «ασθενή» – οι κανόνες για τα ομαδικά μαθήματα περιλάμβαναν μια υποχρεωτική υπόσχεση να μην «βλέπεις πορνό» και να αποφεύγεις «τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και τον αυνανισμό». Η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας απαγορευόταν εκτός της παρουσίας ενός επόπτη.

Η έρευνα του Current Time, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από το Radio Free Europe και το Voice of America και περιλαμβάνεται σε κατάλογο «ανεπιθύμητων οργανώσεων» που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας το 2023, ακολουθεί μελέτη της Washington Post σχετικά με απαγωγές ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών που εξαναγκάζονται σε «θεραπεία» μεταστροφής από τις ίδιες τους τις οικογένειες.

Ένα 23χρονο τρανς άτομο που ασχολείται με τον ακτιβισμό και τη δημοσιογραφία, ονόματι Ada Blakewell, δήλωσε ότι απήχθη και στη συνέχεια αναγκάστηκε να ευνουχίσει ένα γουρούνι για να δει πώς θα ήταν η χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου.

«Μου έδωσαν ένα χειρουργικό μαχαίρι και οδηγίες για το πώς να το κάνω», είπε. «Αλλά δεν μπορούσα να το τελειώσω. Έπαθα μια σοβαρή κρίση πανικού και από τότε, είχα όλο και περισσότερες τάσεις αυτοκτονίας».

Η Blakewell δραπέτευσε μήνες αργότερα.

Η «θεραπεία» μεταστροφής έχει απαγορευτεί σε 22 πολιτείες των ΗΠΑ και σε 12 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο νομοθετών Global Equality Caucus. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει την παγκόσμια απαγόρευση της «ψευδούς» αυτής πρακτικής.
Δες και αυτό!