Ρωσία: Γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε κέντρα «θεραπειών» μεταστροφής

22/12/2023
από
Στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας να χαρακτηρίσει το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα «εξτρεμιστικό», γονείς πληρώνουν εγκληματίες ώστε να απαγάγουν τα κουήρ παιδιά τους και να τα μεταφέρουν σε κέντρα «θεραπειών» μεταστροφής.

Άτομα κατάφεραν να διαφύγουν, μεταναστεύοντας σε χώρες της Δύσης, μίλησαν στην Washington Post και αποκάλυψαν την κακοποιητική συμπεριφορά που υπέστησαν και τις συνθήκες κράτησής τους. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι τα ιδιωτικά αυτά κέντρα είναι σαν «μικρές φυλακές», οι οποίες προορίζονται για αλκοολικούς, τοξικοερξαρτημένα άτομα, ή αυτά που οι οικογένειές τους τα θεωρούν προβληματικά.

Δυστυχώς, αρκετά ήταν εκείνα που απήχθησαν και κρατήθηκαν στα ιδρύματα για μήνες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους ξυλοκοπήθηκαν και μπήκαν σε προγράμματα καταπολέμησης του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, με στόχο να ξεπεράσουν τον υποτιθέμενο «εθισμό» στη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά τους.

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της οργάνωσης DELO LGBT+ – η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της λίγες μέρες πριν – δήλωσε ότι πολλά από αυτά τα άτομα βγήκαν από τα ιδρύματα «ψυχολογικά κατεστραμμένα» πιστεύοντας ότι κάτι πάει λάθος με εκείνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ada Blakewell, μια 23χρονη τρανς ακτιβίστρια και δημοσιογράφος, περιέγραψε τη δική της εμπειρία με τις «θεραπείες» μεταστροφής, την οποία βίωνε από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2023.

Την ξυλοκόπησαν, την έριξαν σε ένα ποτάμι κοντά στο κέντρο ως ένας είδος τιμωρίας και την ανάγκασαν να κάνει σωματικές ασκήσεις μέχρι να εξαντληθεί. Εκείνη, μαζί με τα υπόλοιπα, άτομα που ήταν στο κέντρο, αναγκαζόταν να κολυμπά στο ποτάμι στις 8 το πρωί πριν την προσευχή και να κάνει δουλείες που θεωρούνται «ανδρικές», ώστε όπως είπε, «να βοηθήσω τον εαυτό μου να γίνει άντρας».

Η Ada κατέληξα να παθαίνει κρίσεις πανικού και να έχει αυτοκτονικές τάσεις. Έτσι της χορηγήθηκαν νευροληπτικά φάρμακα. Η εμπειρία της είναι παρόμοια με άλλων ατόμων, τα οποία μίλησαν στην εφημερίδα περιγράφοντας την έντονη κακοποίηση που βίωσαν.

Σε πολλές χώρες οι «θεραπείες» μεταστροφής έχουν απαγορευτεί, είτε ολοκληρωτικά είτε με μικρά νομικά παραθυράκια, και έκθεση του ΟΗΕ (2020) τις περιγράφει ως «βαθιά επιβλαβείς» με σημαντικές ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις.

Στη Ρωσία αυτού του είδους οι πρακτικές δεν είναι παράνομες. Αν και εδώ και χρόνια ο Vladimir Putin κάνει εκστρατεία για την εξάλειψη των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, το τελευταίο διάστημα είναι ακόμα χειρότερο για την κοινότητα.

Μετά την απόφαση του ρωσικού Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα», αναγνωρίζοντας το ως «εξτρεμιστικό», η λογοκρισία, οι αστυνομικές επιδρομές, και η κακοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, βρίσκονται σε ύφεση.

Μια πλατφόρμα ταινιών χαρακτήρισε παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων (My Little Pony: Friendship is Magic»), ακατάλληλη για ανήλικα, λόγω ενός πολύχρωμου πόνυ. Παράλληλα, η αστυνομία συνεχίζει τις επιδρομές σε ΛΟΑΤΚΙ+ χώρους, οι οποίοι αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους φοβούμενοι τη βία και τις διακρίσεις.

Η κατάσταση εντείνεται συνεχώς, με τα κουήρ άτομα πλέον να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και να ζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις μαρτυρίες, προς το παρόν μόνο η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες από τη Ρωσία.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Washington Post.
Δες και αυτό!