Ορκίστηκε ο πρώτος ανοιχτά γκέι αρχηγός κράτους της ΕΕ, Edgars Rinkevics

10/07/2023
από
Ο επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkevics έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι αρχηγός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ορκωμοσία του έγινε το Σάββατο στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας. 

Ο Edgars Rinkevics, 49 ετών, έκανε το πρώτο του coming out το 2014 και έκτοτε αποτελεί έναν ηχηρό υπέρμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών από το 2011 και ορκίστηκε πρόεδρος της Λετονίας το Σάββατο στη Ρίγα.

Η Λετονία είναι ένα από τα τρία κράτη της Βαλτικής, μαζί με την Λιθουανία και την Εσθονία, που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 μετά την απόσχιση από την διαλυμένη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αν και γενικά πρόκειται για μια τελετουργική θέση, ο πρόεδρος της Λετονίας μπορεί να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία και να προκηρύξει δημοψηφίσματα.

Η ΕΕ είχε στο παρελθόν ανοιχτά γκέι επικεφαλής κυβερνήσεων, αλλά ποτέ ομοφυλόφιλο αρχηγό κράτους.

Σε πολλές χώρες, οι αρχηγοί κρατών και οι αρχηγοί κυβερνήσεων είναι διαφορετικά πρόσωπα – για παράδειγμα ένας πρόεδρος και ένας πρωθυπουργός. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Elio di Rupo ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι αρχηγός κυβέρνησης της ΕΕ.

Η ισότητα στον γάμο δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί στη Λετονία, αλλά πέρυσι το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αναγνώρισε τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ‘ομόφυλων ζευγαριών’.

Τον Μάιο, ο Rinkevics εξελέγη από το κοινοβούλιο της Λετονίας για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της χώρας στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

Το Σάββατο, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Rinkevics υποσχέθηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Είπε ότι η εξωτερική πολιτική της Λετονίας “δεν έχει χρόνο για λάθη“, προσθέτοντας ότι θα ενεργήσει “γρήγορα, αποφασιστικά και σοφά“.

Επίσης, στην ομιλία του, ο Rinkevics ενθάρρυνε τους νέους Λετονούς να “σπάσουν το γυάλινο ταβάνι“, καθώς αντιμετώπισε την ανισότητα ως “σημαντικό πρόβλημα“.

Το κοινωνικό χάσμα στην κοινωνία μας είναι πολύ μεγάλο. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, θα υπερασπιστώ τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ισχυρής Λετονίας, για μια νόμιμη και δίκαιη Λετονία, για την ευημερία του λαού, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και σεβασμό. Και είναι δυνατό για όλους μας να το πετύχουμε αυτό δουλεύοντας μαζί”.

Ο Rinkevics αναλαμβάνει από τον Egils Levits, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος για τέσσερα χρόνια και θα εκπροσωπήσει τη Λετονία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Δες και αυτό!