Τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

23/04/2024
από
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια κινδυνεύουν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε σύγκριση με τα στρέιτ ζευγάρια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Williams της Νομικής Σχολής του UCLA τον Απρίλιο, διαπίστωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εν μέρει επειδή τα κουήρ άτομα είναι πιο πιθανό να ζουν σε πόλεις, παράκτιες περιοχές και περιοχές με φτωχότερες υποδομές.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα απογραφής των ΗΠΑ, δεδομένα εκτίμησης κλιματικού κινδύνου από τη NASA και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) για να εξετάσει τον κλιματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια με βάση τη γεωγραφία τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι νομοί στις ΗΠΑ με υψηλότερο ποσοστό ομόφυλων ζευγαριών – για παράδειγμα σε μεγάλες πόλεις και παράκτιες περιοχές – διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση, αλλά επιδεινώνει επίσης τις υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ ατόμων και κοινοτήτων», εξηγεί η μελέτη, προσθέτοντας ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μπορεί να αντιμετωπίζουν διακρίσεις που σχετίζονται με τη στέγαση, την απασχόληση, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προκλήσεις όσον αφορά την εμπειρία των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η μελέτη πρόσθεσε ότι τα μη λευκά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν «τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ζουν κάτω από το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας από ό,τι τα λευκά cis στρέιτ άτομα», ενώ τα τρανς μεταναστ@ έχουν «περισσότερες πιθανότητες από ό,τι τα μη ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αναφέρουν αρνητικά αποτελέσματα σχετικά με την υγεία και να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», πράγμα που σημαίνει ότι έχουν λιγότερους διαθέσιμους πόρους για να προσαρμοστούν σε φυσικές καταστροφές.

«Αυτές οι διαφορές έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο τόσο στο πώς οι ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες βιώνουν την κλιματική αλλαγή όσο και στην ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε αυτήν», αναφέρεται στη μελέτη. «Ειδικότερα, οι κακές υποδομές και η έλλειψη των απαραίτητων πόρων μπορεί να καταστήσουν ορισμένες περιοχές πιο ευάλωτες στους κλιματικούς κινδύνους».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία της «ευάλωτης» κοινότητας.

«Δεδομένων των ανόμοιων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμούς, οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων ετοιμότητας για καταστροφές, αντιμετώπισης και αποκατάστασης, πρέπει να διαχειρίζονται τις ειδικές ανάγκες και τα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ari Shaw, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής διεθνών προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Williams.

«Οι πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν στον μετριασμό των διακρίσεων στις πρακτικές στέγασης και αστικής ανάπτυξης, να καταστήσουν τα καταφύγια ασφαλείς χώρους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα φτάσει στα εκτοπισμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και οικογένειες».
Δες και αυτό!