Ένας εξέχων δημοσιογράφος από το Κατάρ φέρεται να περιέγραψε το μποϊκοτάζ που κάνουν ΛΟΑΤΚΙ+ υποστηρίκτριες/τες οπαδοί στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη χώρα, ως «ευλογημένη στιγμή» ενώ τόνισε ότι χαίρεται να παρακολουθήσει τους αγώνες  «χωρίς ομοφυλόφιλους».

Ο δημοσιογράφος Jon Holmes έκανε screenshot το tweet, στο οποίο ο Abdulla Alemadi ισχυριζόταν ότι το Κατάρ «δεν έχει την τιμή να καλωσορίζει τέτοιες ανώμαλες ιδέες και τάσεις» και ότι ανυπομονεί να παρακολουθήσει μια «καθαρά αθλητική εκδήλωση χωρίς ομοφυλόφιλους».

Πρόσθεσε, ότι ήταν μια «ευλογημένη στιγμή» που ορισμένοι ΛΟΑΤΚΙ+ φανς δεν θα παρευρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Holmes επέκρινε τον Alemadi και επισήμανε, ότι ο κόσμος του ποδοσφαίρου, πιστεύει ότι «όλες/οι/α είναι ευπρόσδεκτες/οι/α» στο τουρνουά στο Κατάρ. 

 Στο Κατάρ είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος, με τις αρχές να πραγματοποιούν συλλήψεις, ακόμη και πρόσφατα.

Διαβάστε ακόμη:
Λίγο πριν το Μουντιάλ, το Human Rights Watch αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Κατάρ

Η FIFA καθησυχάζει συνεχώς τους ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδούς ότι θα είναι ασφαλείς να επισκεφτούν το Κατάρ, ωστόσο αρκετά άτομα επέλεξαν να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, προσθέτοντας ότι οι υποσχέσεις της ένωσης για την ασφάλεια «δεν είναι καν κοντά» σε αυτό που χρειάζεται.

Ο υπουργός Εξωτερικών, James Cleverly, είχε δεχθεί επικρίσεις, επειδή ζήτησε από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που αγαπούν το ποδόσφαιρο, να «συμβιβαστούν» με το Κατάρ, λέγοντας ότι είναι μια «ισλαμική χώρα με ένα πολύ διαφορετικό σύνολο πολιτιστικών κανόνων».

«Ένα από τα πράγματα που θα έλεγα στους οπαδούς του ποδοσφαίρου είναι, ότι ξέρετε… να σέβεστε τη διοργανώτρια χώρα… με λίγη ευελιξία και συμβιβασμό, και  από τα δύο άκρα, μπορεί να είναι ένα ασφαλές, και συναρπαστικό Παγκόσμιο Κύπελλο», είχε δηλώσει στο LBC.

Ο πρόεδρος της Stonewall, Iain Anderson, απάντησε στον Cleverly, λέγοντας ότι είναι «λάθος» να ζητάμε από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να «συμβιβαστούν» με τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Φίλαθλος ποδοσφαίρου σε πρεσβευτή του Κατάρ: «Μην σοκάρεστε, είμαι άνδρας και κάνω σεξ με άλλους άνδρες»

Η FIFA ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο PinkNews

«Το Κατάρ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι όλες/οι/α θα μπορούν να απολαύσουν το τουρνουά, σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον, να χτίσουν γέφυρες πολιτιστικής κατανόησης, και να δημιουργήσουν μια εμπειρία χωρίς αποκλεισμούς, για τα άτομα που συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η FIFA είναι πεπεισμένη, ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδούς και συμμάχους, ώστε να απολαύσουν το τουρνουά σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον.» 

Η Αυστραλία έγινε η πρώτη (εθνική) ομάδα ποδοσφαίρου που αναγνώρισε δημόσια τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικές στο Κατάρ

Συνέλαβαν τον Peter Tatchell στο Κατάρ επειδή διαμαρτυρήθηκε για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα