Λίγο πριν το Μουντιάλ, το Human Rights Watch αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Κατάρ

24/10/2022
Οι δυνάμεις του Τμήματος Προληπτικής Ασφάλειας του Κατάρ συνέλαβαν αυθαίρετα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κακοποιώντας τα κατά την κράτηση,

Τα περιστατικά πραγματοποιήθηκαν ενώ το Κατάρ δέχεται έντονες επικρίσεις για τη στάση του απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με αφορμή και τη φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA.

Το Human Rights Watch κατέγραψε έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από αστυνομικούς μεταξύ 2019 και 2022. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν άτομα σε δημόσιους χώρους με βάση αποκλειστικά την έκφραση του φύλου τους και έψαξαν παράνομα τα τηλέφωνά τους. Ως απαίτηση για την απελευθέρωσή τους, οι δυνάμεις ασφαλείας ανάγκασαν στις τρανς γυναίκες να παρακολουθούν συνεδρίες πρακτικών μεταστροφής σε ένα κέντρο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

«Ενώ το Κατάρ προετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι δυνάμεις ασφαλείας κρατούν και κακοποιούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα απλά για αυτό που είναι, προφανώς πεπεισμένοι ότι οι καταχρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας θα παραμείνουν ανεξέλεγκτες», δήλωσε η Ράσα Γιουνές, ερευνήτρια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Human Rights Watch. «Οι αρχές του Κατάρ πρέπει να τερματίσουν την ατιμωρησία για τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ο κόσμος παρακολουθεί».

https://avmag.gr/330459/filathlos-podosfairoy-se-presveyti-toy-katar-min-sokareste-eimai-andras-kai-kano-sex-me-alloys-andres/

Το Human Rights Watch πήρε συνεντεύξεις από τέσσερις τρανς γυναίκες, μία bisexual γυναίκας και έναν γκέι άνδρα.

Όλα τα άτομα είπαν ότι οι αξιωματικοί του Τμήματος Προληπτικής Ασφάλειας τα κράτησαν σε υπόγεια φυλακή στο Al Dafneh της Ντόχα, όπου τα παρενοχλούσαν φραστικά και τα υπέβαλαν σε σωματική κακοποίηση, από χαστούκια μέχρι κλωτσιές και μπουνιές. Μια γυναίκα είπε ότι έχασε τις αισθήσεις της. Οι αξιωματικοί ασφαλείας απέσπασαν καταναγκαστικές ομολογίες και αρνήθηκαν την πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο, οικογενειακή και ιατρική περίθαλψη. Και τα έξι είπαν ότι η αστυνομία τα ανάγκασε να υπογράψουν υποσχέσεις που έδειχναν ότι «θα σταματούσαν την ανήθικη δραστηριότητα».

Όλα τους κρατήθηκαν χωρίς κατηγορία, σε μία περίπτωση για δύο μήνες στην απομόνωση, χωρίς πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο, Αυτές οι πράξεις συνιστούν αυθαίρετη κράτηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Τμήμα Προληπτικής Ασφάλειας υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ.

Μια τρανς γυναίκα από το Κατάρ είπε ότι αφού οι δυνάμεις ασφαλείας την συνέλαβαν στο δρόμο στη Ντόχα, οι αξιωματικοί της Προληπτικής Ασφάλειας την κατηγόρησαν ότι «μιμείται γυναίκες» λόγω της έκφρασης φύλου της. Στο αυτοκίνητο της αστυνομίας την χτύπησαν μέχρι που αιμορραγούσαν τα χείλη και η μύτη της και την κλωτσούσαν στο στομάχι. «Εσείς οι γκέι είστε ανήθικοι, οπότε θα είμαστε ίδιοι με εσάς», φαίνεται να της είπε ένας αξιωματικός.

«Είδα πολλά άλλα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να κρατούνται εκεί: δύο Μαροκινές λεσβίες, τέσσερις Φιλιππινέζοι γκέι άνδρες και ένας γκέι άνδρας από το Νεπάλ», είπε. «Έμεινα υπό κράτηση για τρεις εβδομάδες χωρίς να μου απαγγελθούν κατηγορίες και οι αστυνομικοί με παρενόχλησαν επανειλημμένα σεξουαλικά. Μέρος της απαίτησης αποφυλάκισης ήταν να παρακολουθήσω συνεδρίες με έναν ψυχολόγο που “θα με έκανε ξανά άντρα”».

Μια άλλη τρανς γυναίκα από το Κατάρ είπε ότι συνελήφθη δημόσια από τις δυνάμεις του Τμήματος Προληπτικής Ασφάλειας επειδή φορούσε μακιγιάζ. «Μου έδωσαν μαντηλάκια χεριών και με έβαλαν να σκουπίσω το μακιγιάζ από το πρόσωπό μου», είπε. «Χρησιμοποιούσαν τα λερωμένα μαντηλάκια ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον μου και με τράβηξαν φωτογραφία με τα μαντηλάκια στο χέρι. Μου ξύρισαν και τα μαλλιά». Οι δυνάμεις ασφαλείας την έβαλαν να υπογράψει μια υπόσχεση ότι δεν θα φορούσε ξανά μακιγιάζ ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή της, είπε.

Μια αμφιφυλόφιλη γυναίκα από το Κατάρ είπε: «[Αξιωματικοί της Προληπτικής Ασφάλειας] με χτύπησαν μέχρι που έχασα τις αισθήσεις μου πολλές φορές. Ένας αξιωματικός με πήγε με δεμένα τα μάτια με αυτοκίνητο σε ένα άλλο μέρος και με ανάγκασε να παρακολουθώ ανθρώπους να ξυλοκοπούνται ως τακτική εκφοβισμού».

https://avmag.gr/323704/oi-pride-simaies-den-einai-eyprosdektes-sto-world-cup-toy-katar/

Μια τρανς γυναίκα από το Κατάρ που και αυτή συνελήφθη από την Προληπτική Ασφάλεια δημόσια στη Ντόχα, είπε: «Αυτοί [η Προληπτική Ασφάλεια] είναι μαφία. Με κράτησαν δύο φορές, μία για δύο μήνες σε υπόγειο κελί απομόνωσης και μία για έξι εβδομάδες. Με χτυπούσαν κάθε μέρα και μου ξύριζαν τα μαλλιά. Με έβαλαν επίσης να βγάλω το πουκάμισό μου και έβγαλαν φωτογραφία το στήθος μου. Υπέφερα από κατάθλιψη λόγω της κράτησής μου. Έχω ακόμα εφιάλτες μέχρι σήμερα και φοβάμαι να είμαι δημόσια».

Σε όλες τις περιπτώσεις οι δυνάμεις Προληπτικής Ασφάλειας ανάγκασαν τα άτομα να ξεκλειδώσουν τα τηλέφωνά τους και έβγαλαν στιγμιότυπα οθόνης από ιδιωτικές φωτογραφίες και συνομιλίες από τις συσκευές τους, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας άλλων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ένας γκέι άνδρας είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τον παρακολουθούσαν και τον συνέλαβαν με βάση τη διαδικτυακή του δραστηριότητα.

Όλα τα άτομα που μίλησαν με το Human Rights Watch, έδωσαν εντυπωσιακά παρόμοιες μαρτυρίες. Το κατασταλτικό κλίμα γύρω από την ελεύθερη έκφραση στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, έχει κάνει πολλούς ανθρώπους που μπορεί να έχουν υποστεί κακομεταχείριση να φοβούνται να δώσουν συνέντευξη λόγω του κινδύνου αντιποίνων, σημείωσε η οργάνωση.

Ο Ποινικός Κώδικας του Κατάρ, σύμφωνα με το άρθρο 285, τιμωρεί το εξωσυζυγικό σεξ, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων του ίδιου φύλου, με φυλάκιση έως και επτά ετών. Κανένας από τα άτομα που συνελήφθησαν δεν κατηγορείται για κάτι.

Το 2020, το Κατάρ διαβεβαίωσε ότι θα καλωσόριζε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στους αγώνες ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!