Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συμβούλευσε του γκέι οπαδούς του μουντιάλ να σεβαστούν το Κατάρ

26/10/2022
από
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, James Cleverly, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αφού υποστήριξε ότι οι γκέι οπαδοί του ποδοσφαίρου πρέπει να δείχνουν σεβασμό στο Κατάρ, το οποίο ποινικοποιεί τη σεξουαλικότητά τους.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και επτά χρόνια. Η χώρα διαθέτει επίσης δικαστήρια της Σαρία, στα οποία η τιμωρία για τους άνδρες που εμπλέκονται σε δραστηριότητες του ιδίου φύλου μπορεί να είναι και η θανατική ποινή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατηγορείται ότι με τα σχόλια του «αναγκάζει τους queer φιλάθλους να επιστρέψουν στην ντουλάπα» επειδή τους προέτρεψε να «σεβαστούν» το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο δήλωσε: «Είχα μιλήσει με τις αρχές του Κατάρ στο παρελθόν για τους γκέι οπαδούς του ποδοσφαίρου που θα παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και για το πώς πρόκειται να τους συμπεριφερθούν. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι φίλαθλοι είναι ασφαλείς και διασκεδάζουν. Και ξέρουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς όσον αφορά στο τι είναι μια ισλαμική χώρα με ένα πολύ διαφορετικό σύνολο πολιτιστικών κανόνων από τους δικούς μας.

Ένα από τα πράγματα που θα έλεγα για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου είναι, ξέρετε, να σέβεστε τη διοργανώτρια χώρα. Προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο, και νομίζω ότι με λίγη ευελιξία και συμβιβασμούς και από τα δύο μέρη, μπορεί να είναι ένα ασφαλές και συναρπαστικό Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ο Peter Tatchell αντέκρουσε τις συμβουλές του Cleverly, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι «συνεργασία με ένα ομοφοβικό, σεξιστικό και ρατσιστικό καθεστώς».

Ο βετεράνος αγωνιστής, ο οποίος ανακρίθηκε από την αστυνομία του Κατάρ, ανέφερε: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δημόσια φωνή της για να καταδικάσει τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται καθημερινά από το καθεστώς του Κατάρ.

Αν δεν μιλήσουμε όλοι ανοιχτά, το Κατάρ θα έχει πετύχει τον στόχο του να ξεπλύνει τον αθλητισμό την απαίσια φήμη του κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο κ. Cleverly έχει την ευκαιρία να επισημάνει τις καταχρήσεις που διαπράττει το καθεστώς.

Όλοι οι οπαδοί, όχι μόνο οι ΛΟΑΤΚΙ+, θα πρέπει να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσουν τις συγκλονιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Κατάρ».




Δες και αυτό!