Οι (σημερινές) ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ισότητα στον γάμο

10/01/2024
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και με μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην ΕΡΤ τις θέσεις του σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (όχι τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου) και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Συγκεκριμένα για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών ανέφερε: «Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε το ζήτημα των παιδιών, τα λίγα αυτά παιδιά. Αναρωτιέμαι πότε υπάρχει πότε ή περισσότερο bullying όταν γίνεται στα κρυφά ή στα φανερά;».

Αυτό που ΔΕΝ θα βρίσκεται ως διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας (θα αναγνωριστούν μόνο όσα παιδιά έχουν ήδη γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο έως τώρα). 

«Τι δεν θα κάνουμε όμως. Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα» ξεκαθάρισε. «Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων. Ένας άνδρας μόνος του δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί παρένθετη μητέρα, δεν θα υπάρχει γονέας 1 γονέας 2».

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι μια μόδα των καιρών. Παιδιά, υπήρχαν, υπάρχουν, ενδεχομένως να υπάρχουν και στο μέλλον»

Όπως δήλωσε, επίσης, ο Πρωθυπουργός το νομοσχέδιο θα διαφοροποιείται από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ και πώς η χώρα δεν θα γίνει “εργαστήρι πειραμάτων για ανθρώπινα δικαιώματα”.

Ως προς το κομμάτι της πειθαρχίας, τόνισε πως δε θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία γιατί αποτελεί ένα θέμα συνείδησης.

«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές άλλων κομμάτων για το νομοσχέδιο γάμου των ομόφυλων ζευγαριών», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε και πάλι να θέσει ένα σαφή χρονικό άξονα κατάθεσης/ψήφισης του νομοσχεδίου.

Στο κομμάτι της εκκλησίας, ξεκαθάρισε ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο, όπως ισχύει σε πολλές χώρες της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια ανέφερε: “θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, αλλά νομοθετεί η πολιτεία”. 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!