Οι προβληματικές ερωτήσεις της Κατερίνας Καινούργιου στον Άγγελο Μπράτη

2069
Ο Άγγελος Μπράτης παραχώρησε συνέντευξη στην Κατερίνα Καινούργιου, στην οποία μίλησε για τον Στέφανο Κασσελάκη και τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. 

Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι οι ερωτήσεις που του έγιναν, και όπως οι περισσότερες που αφορούν στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, ήταν αρκετά προβληματικές. Το περιεχόμενο τους δείχνει την έλλειψη γνώσης γύρω από τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, με τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων, όπως το «παραδέχτηκε», να δείχνουν μια ομοφοβία η οποία αναπαράγεται από την άγνοια.

Η δημοσιογράφος, λοιπόν, ρώτησε τον Άγγελο Μπράτη: «Πώς σας φαίνεται που παραδέχτηκε ότι έχει δεσμό με έναν άνδρα;». Ο τελευταίος τόνισε ακριβώς αυτήν την προβληματική πλευρά της ερώτησης, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Καταρχάς δεν παραδέχτηκε, είναι η ζωή του. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο βήμα για την ελληνική κοινωνία. Από την άλλη μεριά, ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι ο κύριος Κασσελάκης δεν εκπροσωπεί όλο το LGBTQ κίνημα, και όλους τους ανθρώπους. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία. Εγώ είμαι πάντα υπέρ της ευτυχίας. Η δουλειά του είναι πολιτική και αυτό θα το κρίνει η ιστορία».

Στη συνέχεια, μίλησαν για το θέμα της υπέρ-προβολής το οποίο φαίνεται να είναι αρκετά της μόδας, μιας και όλες οι εκπομπές σχολιάζουν και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την προβολή της καθημερινότητας του Στέφανου Κασσελάκη, όταν είναι εκείνοι που την τροφοδοτούν. Η συγκεκριμένη ερώτηση, είναι μια επέκταση του «δεν με νοιάζει αρκεί να μην προκαλούν», με την προσπάθεια υιοθέτησης ενός λιγότερου ομοφοβικού προφίλ, το οποίο δέχεται μια ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένεια, αλλά δεν θέλει και να τη βλέπει συνέχεια.

Στη σχετική ερώτηση της Κατερίνας Καινούργιου, ο γνωστός σχεδιαστής απάντησε: «Αυτό δεν το γνωρίζω να σας πω την αλήθεια, δεν το έχω παρακολουθήσει τόσο πολύ. Έχω διαβάσει στο ίντερνετ τα πράγματα που συμβαίνουν. Θεωρώ ότι είναι ένα καλό βήμα γενικά, και στο να δεις ότι ένας άνθρωπος που κάνει μια άλλη δουλειά, έχει δικαίωμα στην αυτό-έκθεση».

Φυσικά, τον ρώτησε και αν τον έχει γνωρίσει, με τη δικαιολογία του ότι μένουν και οι δύο στο κέντρο της Αθήνας. Για τα ελληνικά ΜΜΕ, η ύπαρξη του Στέφανου Κασσελάκη και του συζύγου του, είναι κάτι πρωτόγνωρο και αυτό φαίνεται στον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν. Είτε με τον αποκαλούν φαινόμενο, είτε ρωτώντας γκέι άτομα αν τον γνωρίζουν. Όλη η διαχείριση της μη στρέιτ ταυτότητας της συγκεκριμένης οικογένειας, έχει βγάλει στην επιφάνεια όλη την άγνοια των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών προσώπων, οι οποίοι διαχειρίζονται το θέμα σαν ένα κινούμενο σόου. Ο τρόπος με τον οποίο μιλάνε για αυτούς τους δύο (τον Στέφανο Κασσελάκη και τον σύζυγό του) θυμίζει θεατές που παρακολουθούν μαϊμούδες μέσα σε κλουβί.

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στη δήλωση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τους δύο γιους. Εννοείται ότι θα μπορούσαμε να σχολιάζουμε ώρες το πόσο προβληματικό είναι αυτό το σκεπτικό. Είναι όμως αρκετά ειρωνικό το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές αφοσιώθηκαν σε αυτού του είδους την κριτική, μιλώντας για σεξισμό, για γυναικεία δικαιώματα, όταν λίγο καιρό πριν αναρωτιόντουσαν κατά πόσο το MeToo ξεπερνάει τα όρια, ή καλώντας στην εκπομπή τους κακοποιητές (π.χ. Γιώργος Λιάγκας).

Κλείνοντας, μίλησαν για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, με τον Άγγελο Μπράτη να λέει ότι υπάρχουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά.

Για την έλλειψη νομικού πλαισίου είπε: «Και ο κύριος Κασσελάκης που πήγε κάπου αλλού να παντρευτεί, συνέβη επειδή η χώρα του του στερεί αυτό το δικαίωμα. Θα έπρεπε να μπορεί να παντρευτεί εδώ, δεν αρκεί μόνο το σύμφωνο συμβίωσης. Ελπίζω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι η ευτυχία είναι το παν, και ότι όλοι έχουμε τα ίσα δικαιώματα. Όλοι. Κανένας δεν είναι σε θέση να κρίνει τη ζωή του άλλου».