Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο μιλούν για την ομογονεϊκότητα στο Στούντιο 4

11/10/2023
από
Η Στέλλα Μπελιά, η πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ1, για μια συζήτηση γύρω από το θέμα της γονεϊκότητας. 

Συγκεκριμένα, η συζήτηση βασίστηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες εξαιτίας της απουσίας ενός νομικού πλαισίου που να τις προστατεύει. Όπως είπε και η ίδια, οι οικογένειες αυτές είναι υπαρκτές και αντιμετωπίζουν την έλλειψη ενός νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

«Είμαστε άνθρωποι που έχουμε παιδιά. Γιατί η κουβέντα γίνεται με έναν τρόπο σαν να μην υπάρχουν τα παιδιά μας, και το διακύβευμα είναι να έχουν παιδιά ή να μην έχουν. Τα παιδιά τα έχουμε εδώ και πολλά χρόνια τώρα, και δεν τα έχουμε στο φαντασιακό μας, τα έχουμε στο σπίτι μας. Τα μεγαλώνουμε με αγάπη, με όσο καλύτερο τρόπο μπορούμε», είπε.

Στη συνέχεια μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο δύσκολη γίνεται η καθημερινότητα. Κι όλα αυτά τα πράγματα έχουν αντίκτυπο, υπάρχουν διακρίσεις που τις βιώνουν τα παιδιά μας για κάτι που είναι οι γονείς τους. Κι αυτό πρέπει να τελειώσει.

«Τα παιδιά μας δεν είναι στα ίσα με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ετερόφυλες οικογένειες. Για παράδειγμα αν η σύντροφος μου θέλει να δώσει την περιουσία της στα παιδιά μας δεν μπορεί. Θα είναι σαν να διαλέγει έναν άσχετο άνθρωπο από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Ή ξαφνικά πρέπει ένα παιδί να πάει στο νοσοκομείο, πρέπει να έχεις εξουσιοδότηση για να μπορεί ο μη βιολογικός γονιός να πάει στο νοσοκομείο».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι της έχει συμβεί πρακτικά, η Στέλλα Μπελιά απάντησε: «Μου έχουν συμβεί όλα. Το μόνο που δεν μου έχει συμβεί είναι το τι θα γίνει αν πεθάνω.

«Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό. Αρχικά για το παιδί, γιατί έχει την απώλεια του γονιού που πεθαίνει και την απώλεια του δεύτερου γονιού γιατί ένα δικαστήριο αποφάσισε να πάει στη γιαγιά ή σε κάποιο συγγενή, που μπορεί να μην έχει καν σχέση μαζί τους. Είναι στην ευγενική διάθεση ενός δικαστηρίου να αποφασίσει που θα πάει το παιδί, αν τυχόν ο έννομος γονιός φύγει από την ζωή. Αυτό είναι το πιο σοβαρό».

Συνέχισε λέγοντας: «Εμένα μου έχουν συμβεί διάφορα. Να σας πω μόνο ότι ήμασταν μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά που ζούσαμε μαζί, τα δικά μου, αυτά που έχω έννομη σχέση είναι δύο, δεν ήμασταν ποτέ πολύτεκνοι, δεν είχαμε ποτέ προνόμια πολυτέκνων. Δεν μπορούσε η σύντροφός μου να κάνει ποτέ κάτι με το σχολείο, να γράψει τα παιδιά π.χ.».

Θα λυθούν αυτές οι δυσκολίες όμως με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Αυτό ρώτησαν και οι δύο παρουσιαστές.

«Αυτό που θα κάνουν είναι να έχουν τα παιδιά μας επιτέλους έννομη σχέση και με τους δύο γονείς τους. Κι αυτό θα λύσει ένα σωρό προβλήματα της καθημερινότητάς μας.

Ενώ υπήρχε και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, όπως αναφέρει και η Στέλλα Μπελιά, είχε αρκετές ελλείψεις. Τα ομόφυλα δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, γιατί δεν περιλαμβάνεται το τεκμήριο γονεϊκότητας.

Τέλος, ξεκαθαρίστηκε και το ζήτημα με τις ονομασίες Γονέας 1 και Γονέας 2, το οποίο έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των ομοφοβικών ρητορικών.

«Το Γονέας 1 και το Γονέας 2 είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία που αφορά μόνο τα χαρτιά που καλύπτει το κενό μητέρα και πατέρας.

«Κανένας δεν χάνει το γονεϊκό του ρόλο. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι στο δημόσιο, πρέπει να μπορεί να λειτουργεί μια ενιαία φόρμουλα, όπως υπήρχε τόσα χρόνια το όνομα πατρός. Εγώ ό,τι και να γράψω δεν θα αλλάξει τη σχέση με τα παιδιά μου. Υπάρχει παραπληροφόρηση», είπε η Στέλλα Μπελιά κλείνοντας.




Δες και αυτό!