Τον περασμένο Μάιο ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο ένας νόμος που ποινικοποιεί -αναγνωρίζει δηλαδή ως έγκλημα- τις πρακτικές μεταστροφής (γνωστές και ως θεραπείες μεταστροφής). Οι πρακτικές αυτές αναφέρονται στο σύνολο των προσπαθειών που αποσκοπούν να «αλλάξουν» τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου. 

Φυσικά, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα νομοθετήματα που έχουν να κάνουν με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ο νόμος αυτός έχει σημαντικές (έως και επικίνδυνες) παραλείψεις. Μία απ΄αυτές είναι ότι εξαιρεί μία από τις μεγαλύτερες ομάδες ατόμων που εφαρμόζουν πρακτικές μεταστροφής: τους ιερείς και εκπροσώπους της εκκλησίας – ο νόμος αναγνωρίζει ως αυτουργούς τέτοιων πρακτικών μόνο τους «επαγγελματίες που έχουν λάβει οικονομικό αντίτιμο».

Φυσικά, κανένας ιερέας ή εκπρόσωπος της εκκλησίας δεν θα βγει (εκτός ίσως από τον Αμβρόσιο) να διαφημίσει κάποια υπηρεσία σχετικά με την «αλλαγή» ταυτότητας ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου, επομένως δεν μπορεί να αναγνωριστεί από τον νόμο ως αυτουργός. Αν τώρα το συνδυάσουμε με το κομμάτι του νόμου που λέει ότι «οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους», γίνεται αντιληπτό πόσα πολλά παραθυράκια (μπαλκονόπορτες) υπάρχουν για εκείνους τους «ανθρώπους της εκκλησίας» που θέλουν κάνουν όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα… «cis και straight».

Πριν σου πουν τι θα κάνεις, πρέπει πρώτα να σε πείσουν ότι γίνεται

Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότεροι «χριστιανικοί κύκλοι» φαίνεται να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες μπορούν να αλλάξουν. Άλλοτε ευθέως και άλλοτε έμμεσα επικαλούνται έρευνες (αφού πρώτα τις διαστρεβλώσουν), υποτιθέμενες μαρτυρίες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ή και παρωχημένες πληροφορίες που «ισχυρίζονται» ότι ταυτότητες όπως ο σεξουαλική είναι κάτι που αλλάζει. Προσοχή, κανείς ποτέ δεν μιλά (στην αρχή τουλάχιστον) για τους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να γίνει. Πρέπει πρώτα να σε πείσουν γι΄αυτό (είναι και το κομμάτι της συναίνεσης). 

Μερικά παραδείγματα

→ Στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Άγιος Σώστης), που ανήκει στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης διαβάζουμε τις «Σκέψεις ενός ορθόδοξου Πνευματικού πατέρα για την ομοφυλοφιλία».

→ To mumdadandkids.gr, ένα site «για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας», φαίνεται να αναγνωρίζει τις θεραπείες -βασανιστήρια- μεταστροφής ως «επιστημονικό αντίλογο που έχει ποινικοποιηθεί». Σε ένα άλλο, μάλιστα, άρθρο τους υπερασπίζονται με θέρμη τις θεραπείες – βασανιστήρια – μεταστροφής προτρέποντας τους γονείς να «εκφράσουν την αντίρρησή τους στο νομοσχέδιο που απαγορεύει τη θεραπείας μεταστροφής και να προστατέψουν το δικαίωμα κάθε ατόμου στη θεραπεία».

→ Τον περασμένο Απρίλιο, η Πρωτοβουλία Γονέων και Εκπαιδευτικών στην Καβάλα αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα έντυπο με τίτλο το: «Η διδασκαλία της Ορθόδοξου Εκκλησίας Περί Ομοφυλοφιλίας και η Θεραπεία της – Μέσα από την Αγία Γραφή και του Άγιους Πατέρες». Το συγκεκριμένο έντυπο κάνει σαφή αναφορά σε «θεραπεία της ομοφυλοφιλίας» (το μαρτυρά εξάλλου και ο τίτλος του) ενημερώνοντας για τους (χριστιανικούς) τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Με λίγα λόγια δηλαδή προωθεί άμεσα – έμμεσα τις εγκληματικές θεραπείες – πρακτικές μεταστροφής. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρωτοβουλία απαρτίζεται από γονείς και εκπαιδευτικούς (και εδώ το μαρτυρά ο τίτλος) είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο έντυπο να προωθείται και ως εκπαιδευτικό υλικό.

→ Ιστοσελίδα που, όπως σημειώνει, αποτελεί ένα «εναλλακτικό μέσο για την ομοφυλοφιλία … από ομοφυλόφιλους που θέλουν να πολεμήσουν τις αμαρτωλές τους επιθυμίες, για να είναι αρεστοί στο Χριστό. Είναι η ομάδα εκείνη, που αντιλαμβάνεται ότι η Αγία Γραφή μιλά για την ομοφυλοφιλία και έχει μία σαφή πρόταση για όσους αισθάνονται ομόφυλες έλξεις: την αγιότητα», ανεβάζει άρθρα που ισχυρίζονται ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να αλλάξει, ενώ φιλοξενεί συνεντεύξεις προσώπων (χρησιμοποιώντας πάντα ψεύτικες φωτογραφίες) που ισχυρίζονται ότι ζουν μακριά από την ομοφυλοφιλική έλξη.

Ας μιλήσουν τα θύματα (από την έρευνα το Orlando LGBT+)

«Ιερέας μου είπε ότι πρέπει να ακολουθήσω αυστηρά τις οδηγίες του, που ήταν να επιστρέψω στον δρόμο του Χριστού», αναφέρει ανώνυμο θύμα κακοποίησης και συμπληρώνει: «Να σταματήσω τις συναναστροφές μου με τις αμαρτωλές», εννοώντας τις άλλες λεσβίες φίλες της, «και τους ομοφυλόφιλους φίλους μου. Το θηλυκό είναι φτιαγμένο από τον Θεό να ολοκληρώνει και να ολοκληρώνεται από το αρσενικό. Ο ιερέας, του οποίου το όνομα φοβάμαι να πω, έδινε οδηγίες και με ανάγκασε να κάνω σεξ μαζί του (σ.σ. με βοηθό του ιερέα). Αηδίαζα. Δεν θέλω να κάνω καταγγελία πια…»

«Ξεκίνησε όταν πήγα για εξομολόγηση πρώτη φορά. Η τυπική διαδικασία ήταν να εξομολογούμαι, στη συνέχεια αυτός να προσπαθεί να με πείσει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου είναι αμαρτία και ότι θα με τιμωρήσει ο θεός, ακολουθούσε μια σειρά από ευχές και “διαβάσματα”, ειδικές προσευχές να “διώξω” το δαιμόνιο από μέσα μου, αγιασμό, επέβαλε να γίνω παπαδοπαίδι και να παρακολουθώ άτυπα τα καλοκαίρια κατηχητικό, με αποκορύφωμα κάποιες φορές κάτι σαν εξορκισμό…»

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Αναφέρεται στην ιστοσελίδα : ” Ένας ευσεβής ψυχολόγος – ειδικός σύμβουλος σε συνεργασία με τον Πνευματικό…
  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
  Γνωρίζουν δηλαδή ποιοί είναι οι ευσεβείς ψυχολόγοι και που είναι διορισμένοι; ( ειδικά στις κρατικές δομές ; )
  και πως έρχονται σε επαφή με τον Πνευματικό;
  Αλήθεια υπάρχουν αυτοί οι ψυχολόγοι ; πως πήραν το πτυχίο τους ;
  Φαντάσου να πέσεις σε τέτοιο ψυχολόγο.
  Σε ποιά χώρα και σε ποιά χρονιά είμαστε ;

Comments are closed.