Όσ@ αναγκαζόμαστε να κινούμαστε με τα Μ.Μ.Μ., αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα σε σχέση με αυτά. Κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι μας, όπως η συχνότητα δρομολογίων ή η ποιότητα των υποδομών. Εκείνα όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι απλά και λογικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για μια καλύτερη διαδρομή με το αγαπημένο μας (λέμε τώρα) μέσο.

Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει

Ένας από τους βασικούς κανόνες στοιχειώδους ευγένειας, είναι να περιμένουμε τον κόσμο να αποβιβαστεί, πριν επιβιβαστούμε. Κατανοώ την ακατανίκητη επιθυμία σας να βρείτε ελεύθερο κάθισμα, όμως αυτός δεν είναι λόγος να σπρώχνετε με λύσσα την αβοήθητη γιαγούλα που είναι μπροστά σας. Αποφύγετε τα εμμονικά βλέμματα στις άδειες καρέκλες, και αναμείνετε τη σειρά σας. Η επόμενη στάση, ίσως να είναι η τυχερή.


Το φαγητό είναι για τα τραπέζια

Μπορεί να πεινάτε, όμως, αυτός δεν είναι λόγος να μετατρέψετε το βαγόνι σε χασαποταβέρνα. Αν δεν έχετε χρόνο, προτιμήστε να κάνετε μια πεντάλεπτη στάση σε ένα καφέ, παρά να λερώσετε τα πάντα με σπιτικό φύλλο σπανακοτυρόπιτας. Το ίδιο ισχύει και για τα ροφήματα. Ένα απότομο φρένο, θα εκτοξεύσει το περιεχόμενο του ποτηριού στα μούτρα της διπλανής σας με ταχύτητα φωτός, και θα γεμίσει αφρόγαλα το ήδη ταλαιπωρημένο δάπεδο.


Τα εν οίκω μη εν δήμω

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες σας πρέπει να είναι σύντομες και χαμηλόφωνες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα προσωπικά σας, και είναι τουλάχιστον αγενές να τρυπάτε τα αυτιά των συνεπιβατών σας με χάχανα και στριγκλιές. Ο κανόνας ισχύει και για τα παιχνίδια στο κινητό, μιας και τα εκνευριστικά ηχητικά εφέ, προκαλούν θυμό και μορφασμούς αηδίας. Δε θα βρείτε συμπόνια επειδή χάσατε στην πασιέντσα, ούτε επειδή σας χώρισε ο Τάκης -πιστέψτε με.


Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά

Η αντίληψη για το τι είναι συχνό μπάνιο διαφέρει από άτομο σε άτομο, όμως, στα Μ.Μ.Μ. πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα. Ειδικά, τώρα το καλοκαίρι που οι μυρωδιές μεγεθύνονται λόγω ζέστης, καλό είναι να διατηρούμε φρεσκάδα στο σώμα μας. Το μασχαλόζουμο εξαπολύει δηλητηριώδη σταγονίδια, και η κωλίλα είναι ικανή να ξεπαστρέψει όσους βρίσκονται σε ακτίνα ενός μέτρου από αυτή. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι πρέπει να λούζεστε με αποσμητικό, μιας και μισό λίτρο Rexona έχει τη δύναμη να διαταράξει το οικοσύστημα του βαγονιού.


Σαν το σπίτι μας NOT

Μπορεί οι συγκοινωνίες να είναι ένα δημόσιο αγαθό, όμως αυτός δεν είναι λόγος να απλώνουμε τις ποδάρες μας στον αντικειμενικά μικροσκοπικό χώρο. Προσπαθούμε να πιάσουμε όσα λιγότερα τετραγωνικά μπορούμε και προς Θεού, δεν ακουμπάμε όλα μας τα υπάρχοντα στις κενές θέσεις. Αν είμαστε καθιστοί, ακουμπάμε την τσάντα μας στα γόνατα. Αν είμαστε όρθιοι, βάζουμε τον σάκο μας μπροστά στα πόδια μας. Κρατάμε τα συμπράγκαλα κοντά στο σώμα μας και όχι στην πλάτη, μιας και με αυτόν τον τρόπο είμαστε σε θέση να αφήσουμε παράλυτο όποιον τύχει να σταθεί πίσω μας.


Και μια τελευταία συμβουλή:

Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρνητές του κορωνοϊού και κατά συνέπεια της μάσκας, όμως, οι κανόνες ασφάλειας ισχύουν για όλα τα άτομα χωρίς εξαιρέσεις. Αν θέλετε να κάνετε τη δική σας επανάσταση, βρείτε άλλη διέξοδο και προτιμήστε το δικό σας αυτοκίνητο ή ελικόπτερο. Οι διενέξεις μέσα στα λεωφορεία και στα βαγόνια για κάτι τόσο αυτονόητο, δείχνουν το δικό σας επίπεδο, και όχι των άλλων.

Η Drag Queen της καρδιάς σας, τώρα και στο antivirus! Τα άρθρα μου κινούνται ανάμεσα στην κωμωδία και στην φάρσα, με τις αναλαμπές σοβαρότητας να είναι σπάνιες. Διαβάστε με δική σας ευθύνη και μην ξεχνάτε ότι η αλεπού κι αν κρύβεται, προβάλλει η ουρά της. Έχω και σελίδα στο Facebook, βρείτε με κι εκεί (κάνω αραιές αναρτήσεις, αλλά μαζεύω likes).