Ο ΖΑF έχει δώσει τις δικές του μάχες με τον εκφοβισμό και τα κοινωνικά στερεότυπα

29/01/2024
Τον γνωρίσαμε το καλοκαίρι, όταν το τραγούδι του «Πες», μεσουρανούσε στο ΤikTok. Λίγους μήνες αργότερα τον ακούσαμε να μιλά ανοιχτά για τον εκφοβισμό που έχει βιώσει στο παρελθόν. Σήμερα και με αφορμή το νέο του τραγούδι, «Μάχη», μιλήσαμε μαζί του θέλοντας να μπούμε περισσότερο στον -όλο και πιο μεγάλο- κόσμο του ΖΑF .

Tο νέο σου τραγούδι έχει τίτλο «Μάχη». Θες να µας πεις λίγα πράγµατα γι΄αυτό;

Το «Μάχη», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από την Panik Records, είναι ένα Dance Pop κοµµάτι, το οποίο έγραψα και ενορχήστρωσα πριν από ένα χρόνο και αποτελεί την µουσική αλλά και ιστορική, µέσω των music videos, συνέχεια του «Καπνός», που έγραψα και ενορχήστρωσα την ίδια περίοδο. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο project στο οποίο δούλεψα µε πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους. Μιλάει για το πως ο έρωτας είναι ένα παιχνίδι, αλλά η αγάπη είναι µια µάχη η οποία για να νικηθεί, θέλει δυο. Ʃτίχοι εµπνευσµένοι από µια σύγχρονη εποχή στην οποία οι άνθρωποι φοβόµαστε να αγαπάµε και να δινόµαστε, εµπλουτισµένο µε την γνωστή “ZAF” υπερβολή.

Εσύ ποιες «µάχες» θα λέγαµε ότι έχεις δώσει µέχρι σήµερα;

Το να µάθω να αγαπάω τον εαυτό µου και να είµαι περήφανος και αληθινός είναι από τις σηµαντικότερες µάχες, από τις οποίες βγήκα νικητής. Μερικές άλλες µάχες που χρειάστηκε να δώσω µέχρι σήµερα είναι με την ψυχική και σωµατική βία, τον εκφοβισµό, την έλλειψη οικονοµικής και προσωπικής ασφάλειας, την απαξίωση των ονείρων και των καλλιτεχνικών µου προτιµήσεων, τη µοναξιά, το άγχος, τις καταθλιπτικές διαταραχές… και πολλές άλλες. Κάποιες τελείωσαν επιτυχώς, κάποιες άλλες είναι σε εξέλιξη µέχρι και σήµερα. Το σίγουρο, όµως, είναι ότι είµαι εδώ και «πολεµάω» ακόµα. Δεν θα σταµατήσω µέχρι να τις νικήσω όλες.

Σε µια πρόσφατη τηλεοπτική σου εμφάνιση ανάφερες, ότι σχολιάζουν τη σεξουαλικότητά σου; Μίλα μου λίγο γι΄αυτό. Πώς διαχειρίζεσαι όλα αυτά τα σχόλια;

Όντας ένα άνθρωπος που υποστηρίζει την ελευθερία σε κάθε µορφή της δεν µπορώ παρά µόνο να σέβοµαι όλες τις απόψεις. Ήταν επιλογή µου να θεωρούμαι «δηµόσιο πρόσωπο» και η δημοσιότητα πάντα έρχεται µε θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια. Η αλήθεια είναι ότι διαβάζω κάποια, αλλά δεν µε επηρεάζουν καθόλου. Είµαι πολύ καλά και τα έχω βρει µε τον εαυτό µου. Όταν τα βρεις µε τον εαυτό σου, τον αγκαλιάσεις και τον αγαπάς, δεν µπορεί κανενός το αρνητικό σχόλιο να σε αγγίξει. Είµαι άκρως επιλεκτικά κοινωνικός χαρακτήρας και εκτίθεµαι πάντα µόνο όσο θέλω εγώ. Ο κόσµος δεν γνωρίζει τίποτα παραπάνω από αυτό που θέλω εγώ να γνωρίζει για µένα. Οτιδήποτε δεν έχω δηλώσει εγώ είναι απλές εικασίες τυχαίων ανθρώπων. Η κλειστή και απαίδευτη ελληνική κοινωνία πάντα θα κρίνει όσα περισσότερα µπορεί. Ανάµεσα σε όλα και ένα νεαρό αγόρι που βάφει τα νύχια του και ντύνεται µε χρώµατα.

Γιατί θεωρείς ότι ακόµη υπάρχουν αυτοί που θα σχολιάσουν οµοφοβικά έναν καλλιτέχνη που βάφει τα νύχια του ή που µπορεί να έχει µια µη στερεοτυπική έκφραση φύλου;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε άνθρωπος, ο οποίος ενοχλείται και µπαίνει στην διαδικασία να αντιδράσει είτε λεκτικά είτε µε οποιοδήποτε άλλο τρόπο απέναντι στην θέα ενός άλλου ανθρώπου µε µια µη στερεοτυπική εικόνα ή έκφραση, δεν έχει ακόµη αγκαλιάσει και αγαπήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα από τα «θαύµατα» που συµβαίνουν µέσα µας όταν δουλεύουµε και µελετάµε τη ψυχή µας, είναι και το ότι γινόµαστε το επίκεντρο της προσοχής µας. Αυτό συµβαίνει γιατί καταλαβαίνουµε, πλέον, το πόση ενέργεια χρειάζεται η αυτοβελτίωση και η ψυχική εξέλιξη, µε αποτέλεσµα να µην µπαίνουµε στη διαδικασία να ξοδέψουµε την πολύτιµη αυτή ενέργεια στο να ασχολούµαστε µε το τι κάνει ο άλλος. Οι άνθρωποι που δεν έχουν µπει ποτέ στην διαδικασία της αυτοβελτίωσης έχουν σε απόθεµα ένα τεράστιο όγκο ενέργειας την οποία ξοδεύουν απερίσκεπτα στο να µη ζουν τι δίκη τους ζωή αλλά συνεχώς να παρατηρούν αυτούς που ζουν τη δίκη τους.

Πιστεύεις ότι είναι σηµαντικό οι σύγχρονοι καλλιτέχνες να µιλούν ανοιχτά για ζητήµατα σεξουαλικότητας και φύλου (µέσα από προσωπικές ιστορίες αλλά και µέσα από την τέχνη τους);

Είναι σηµαντικό κάθε πρόσωπο το οποίο έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει έστω και µια µικρή οµάδα ανθρώπων να προσπαθεί να εµπνέει το κόσµο προς την ελευθερία έκφρασης, σεξουαλικότητας και φύλου µε οποίον τροπο µπορεί. Ʃε έναν κόσµο, στον οποίο η πολιτική, η παιδεία, η εκκλησία και η κοινωνία προσπαθούν συνεχώς να καλλιεργούν ρατσισµό και µίσος στις καρδιές, ας αφήσουµε τη τέχνη να είναι ένα µέρος στο οποίο θα νιώθουµε ασφάλεια και πλήρη αποδοχή του πραγματικού µας εαυτού.

Ποια θα λέγαµε ότι είναι η σχέση σου µε τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Διατηρώ µια πανέµορφη σχέση αγάπης και αποδοχής. Ο πολύ προσωπικός κύκλος µου απαρτίζεται µεταξύ άλλων και από ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους που µε αγαπάνε και έχω µάθει πολλά από αυτούς. Προσωπικά, λαµβάνω καθηµερινά µηνύµατα µε ιστορίες ατόµων που ακόµα δεν µπορούν να είναι «ανοιχτά» µε τη σεξουαλικότητα τους γιατί φοβούνται ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά από την οικογένεια, από το σχολείο, από τους φίλους, από την εργασία τους κλπ. Και εγώ θα φροντίζω πάντα, µε ό,τι λέω και ό,τι κάνω, να τους υπενθυµίζω ότι υπάρχει ένα ασφαλές µέρος που λέγεται «ZAF» και ότι η συναισθηµατική αγκαλιά µου είναι πάντα ανοιχτή.

Ο κόσµος σε αγάπησε πολύ γρήγορα µέσα από τα social media. Είχες τον χρόνο να αφουγκραστείς όλο αυτό που συνέβη.

Η αγάπη και αποδοχή που έχω λάβει τους τελευταίους µήνες είναι το πιο σηµαντικό δώρο για µένα. Πολλές φορές κάθοµαι και σκέφτοµαι τι έχει συµβεί και συγκινούµαι. Μέσα σε 6 µήνες άλλαξε ριζικά η ζωή µου και αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσµος αγκάλιασε τις δηµιουργίες µου. Νιώθω τεράστια δύναµη γνωρίζοντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ για εµένα και δουλεύω σκληρά, καθηµερινά για να µην απογοητεύσω όσους µε πιστεύουν και πρώτα από όλους τον εαυτό µου.

Πώς αυτοπροσδιορίζεσαι καλλιτεχνικά;

Ως καλλιτέχνης κάποιος που είναι εδώ για να δηµιουργήσει κοµµάτι – κοµµάτι, τη µουσική που θα σε εμπνεύσει να αγαπάς, να πονάς, να χάνεις, να νικάς, να ερωτεύεσαι και να πολεµάς.

Μίλα µας λίγο για τα καλλιτεχνικά σου σχέδια/όνειρα.

Ο βασικός στόχος που έχω αυτή τη περίοδο είναι ότι θέλω φέτος να κυκλοφορήσει το πρώτο µου άλµπουµ και έχω δοθεί ολοκληρωτικά στο να δουλεύω καθηµερινά σε αυτό. Είµαι σε µια πολύ δηµιουργική κατάσταση και ανυπομονώ να µοιραστώ µε τον κόσµο αυτή τη δουλειά µου όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Γενικότερα, στα σχέδια µου είναι πάντα και το να µαθαίνω, να εκπαιδεύοµαι και να εξελίσσοµαι. Για τα όνειρα µου δεν µου αρέσει να µιλάω. Τα όνειρα πρέπει να γίνονται στόχοι και οι στόχοι πρέπει να γίνονται επιτυχίες.

Λαµβάνοντας υπόψη ότι κι εσύ (όπως έχεις δηλώσει) έχει υποστεί bullying, τι θα ήθελες να πεις στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτοµα που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη;

Η συμβουλή µου πάντα είναι να µη σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια σε οτιδήποτε δεν συμβάλλει ενεργά και άµεσα στην ατοµική µας ευτυχία και ψυχική/σωµατική υγεία. Ήµουν πολλά χρόνια εκεί που πιθανόν είναι κάποιος που διαβάζει αυτή τη στιγµή. Ξέρω πως νιώθεις, ξέρω τι σκέφτεσαι. Αυτό που θέλω, όμως, να καταλάβεις είναι ότι θα ξεκινήσεις να ζεις τη ζωή που θέλεις µόνο όταν θα σταµατήσεις να φοβάσαι, να αγχώνεσαι και όταν βγεις από την αυτοκαταστροφική αυτή «ζώνη ασφαλείας». Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας ψεύτης και αν τον αφήσεις να παίρνει συνεχώς τις αποφάσεις για εσένα, θα σε κρατάει πάντα πίσω, στην «ασφάλεια», στα «σίγουρα», στα «λίγα». Την ψυχή σου να ακούς, τυφλά. Να µην κοιτάς δεξιά και αριστερά, µόνο ευθεία, τον στόχο σου. Να ζεις µε πάθος και να κάνεις λάθη. Να πέφτεις, να µαθαίνεις, να σηκώνεσαι και να συνεχίζεις. Κανένας δεν ξέρει καλύτερα από την ψυχή σου το τι είναι σωστό και καλό για εσένα και όποιος προσπαθήσει να µπει εµπόδιο στην ευτυχία σου, να του γυρνάς την πλάτη και να συνεχίζεις να περπατάς. Η ζωή είναι πολύ µικρή και έχουµε έρθει σε αυτή για να τη ζήσουµε, να πάρουµε τα µαθήµατα που πρέπει και να προχωρήσουµε στην επόµενη. Να θυµάσαι ότι ακόµα και στις πιο βροχερές και συννεφιασμένες µέρες, ο ήλιος είναι πάντα εκεί που πρέπει να είναι και κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, πάντα ζεστός και φωτεινός.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!