Την τοποθέτηση του σχετικά με την αυξανόμενη τοξικότητα στα ΜΜΕ δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), καλώντας τα μέσα να σταματήσουν την αναπαραγωγή του κακοποιητικού και διχαστικού λόγου.
Η τοποθέτηση
Στον ΣΔΕ πιστεύουμε ότι ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι βασικές αξίες των σύγχρονων κοινωνιών. Ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνότητας, σεξουαλικής ή έμφυλης ταυτότητας, θρησκείας, αναπηρίας, ηλικίας και άλλων χαρακτηριστικών, πρέπει να αισθάνονται ίσοι και αποδεκτοί, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.
Εργαζόμαστε με κάθε διαθέσιμο μέσο για την προώθηση των παραπάνω θεμάτων, όντας βέβαιοι ότι είναι σε όφελος των ανθρώπων, της κοινωνίας, των μαρκών και των επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε.
Στο ίδιο μονοπάτι, πολλές από τις εταιρείες-μέλη μας χρησιμοποιούν τη δύναμη του marketing για να γίνουν φορείς θετικής αλλαγής, υλοποιώντας εμπνευσμένες και συχνά γενναίες δράσεις και επικοινωνία για την εξάλειψη του κοινωνικού ρατσισμού. Μέρος αυτών καταλήγει ως επένδυση στα Μέσα.
Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε με μεγάλη μας λύπη και ανησυχία, να αυξάνονται τα περιστατικά μετάδοσης / αναμετάδοσης / δημοσίευσης / αναδημοσίευσης / ανοχής τοξικού και διχαστικού λόγου που δεν τιμά ούτε αυτούς που τον εκφέρουν δημόσια, ούτε τα Μέσα που τον «φιλοξενούν».
Πιστεύοντας ότι τα Μέσα κάθε μορφής έχουν τη δύναμη και την υποχρέωση να λειτουργούν ως δυνάμεις καλού και απαιτώντας ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τη μετάδοση της επικοινωνίας των μαρκών μας, καλούμε ΟΛΑ τα Μέσα:
- Να μη μεταδίδουν / αναμεταδίδουν / δημοσιεύουν / αναδημοσιεύουν / ανέχονται ομοφοβικά, ρατσιστικά, υβριστικά, εκφοβιστικά, σεξιστικά σχόλια και δηλώσεις που προσβάλλουν / κρίνουν / χλευάζουν πρόσωπα (ιδιωτικά και δημόσια) για τα χαρακτηριστικά της ατομικής τους ταυτότητας, ενοχοποιούν θύματα και διαιωνίζουν στερεότυπα.
- Να προβάλλουν τις φωνές που μπορούν να οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία μπροστά και να απομονώσουν τον τοξικό, επιζήμιο, διχαστικό λόγο που νομιμοποιεί τη μη αποδοχή και τον φόβο για το διαφορετικό.
Η επίτευξη του στόχου εξάλειψης των διακρίσεων και δημιουργίας ενός κόσμου ανοιχτού σε όλους, απαιτεί συστράτευση δυνάμεων. Ας προσπαθήσουμε όλοι να αφήσουμε μόνο θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.