Με αφορμή την εμετική δήλωση και πράξη των δίδυμων αδελφών που ξεγέλασαν την παρτενέρ του ενός με το να κάνει σεξ με τον άλλο, ας σταθούμε λίγο στο πλαίσιο και τον λόγο που τα media προβάλλουν κάθε είδους μισανθρωπική έκφραση χωρίς δεύτερη σκέψη.

Από την Μελίτα Σκαμπώ

Ακούγονται απόψεις πως, όλη αυτή η δυσωδία που πλανάται στον αέρα των τηλεοπτικών εκπομπών, αποτελεί σημάδι άγνοιας και έλλειψης κινδύνου. Πάνω από τους ιδιοκτήτες των καναλιών, από τους αρχισυντάκτες και τους δημοσιογράφους μέχρι και τους παρουσιαστές, υπάρχει ένα πέπλο χαζομάρας και αμορφωσιάς που εξυπηρετεί έναν και μόνο σκοπό: το κέρδος. Άλλες απόψεις επικαλούνται την ανθρώπινη φύση και τις αναπόφευκτες αδυναμίες της να κάνει λάθη -όσο εκπαιδευμένη κι αν είναι. Λάθη που θα μπορούσε να κάνει κάθε άτομο, μιας και η τελειότητα ανήκει στις μηχανές. Καλύπτουν, όμως, οι παραπάνω γνώμες την πραγματικότητα; Η συντομότερη και αφοπλιστικότερη απάντηση είναι όχι.

Αποδίδοντας μωρουδίστικες ιδιότητες στα media, επειδή συνειδησιακά έχουμε κατατάξει την τηλεόραση σε κάτι μη ανεπτυγμένο και πρωτογενές, γινόμαστε οι γονείς ενός παιδιού που έβαλε το χέρι του στην πρίζα: Εκνευριζόμαστε και το μαλώνουμε γι’ αυτό που έκανε αλλά σταματάμε εκεί, γνωρίζοντας το ατελές του χαρακτήρα του. Με την ίδια τακτική αποθέτουμε τα κακώς κείμενα των τηλεοπτικών εκπομπών στην άκρη, ελπίζοντας ότι με τον καιρό θα σταματήσουν να συμβαίνουν, επειδή θα ωριμάσουν οι συνθήκες.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν σπεύδουμε να εξισορροπήσουμε τις αντιδράσεις αμφότερων πλευρών με το να πετάμε τη φράση “οι άνθρωποι κάνουμε λάθη”. Σαν διαιτητές πυγμαχίας, κρατάμε τις εξοργισμένες φωνές σε απόσταση με το γεγονός ρίχνοντας έξω από το ρινγκ ευθύνες και υποχρεώσεις. Βάζοντας το ανθρώπινο στοιχείο σε καταστάσεις που δε χωρούν ατοπήματα, στρώνουμε με γκλίτερ έναν κακοτράχαλο δρόμο μόνο και μόνο γιατί δε θέλουμε να δούμε τη λάσπη που κρύβεται από κάτω.

Συνεπώς, καμία από τις παραπάνω δικαιολογίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η απάντηση στο γιατί συμβαίνουν τόσο συχνά περιστατικά που κακοποιούν την ανθρώπινη ύπαρξη, είναι απλούστερη κι από αμοιβάδα: Δεν τους νοιάζει. Δεν υπάρχει κανένα φίλτρο που να αφήνει στον πάτο τα κατακάθια προκειμένου να αφήνεται στην επιφάνεια η λογική. Όσοι ασχολούνται με τα media δεν είναι χαζοί ή αμόρφωτοι, αλλά έχουν κατά νου την ελαφριά και γυμνασιακή αίσθηση της ποιότητας. Αυτό είναι το εύκολο και αυτό πράττουν. Γνωρίζουν πολύ καλά τον κόπο που απαιτείται για να αγγίξουν την πραγματική -out of the box- ζωή και επιλέγουν να παραμείνουν στη φούσκα τους. Θέλουν χρήματα με όσο το δυνατόν λιγότερο ιδρώτα -και αυτή είναι η νόρμα.

Τα media δεν είναι αθώα, ούτε άμοιρα ευθυνών. Δεν είναι τα κολλητά μας φιλαράκια που θα συγχωρέσουμε σε μια κακή τους στιγμή, ούτε το βρέφος που δεν κατανοεί πλήρως τον κόσμο. Ένας από τους κύριους σκοπούς της δημοσιογραφίας είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία και να μεταδίδει πληροφορίες βάσει των τρεχουσών τάσεων. Η επικαιρότητα οφείλει να είναι μέλημα όσων ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα και το υλικό που εισπράττει ο δέκτης πρέπει να είναι σύγχρονο και με πλήρη σεβασμό προς τους πάντες.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τις δικαιολογίες και ας δούμε τις καταστάσεις κατάματα. Μόνο όταν πάψουμε να ρίχνουμε αστερόσκονη στα σκατά θα καταφέρουμε να έχουμε ένα μιντιακό σύστημα δίκαιο και μη κακοποιητικό. Ας κάνουμε την αρχή. Σήμερα.


Καταγγελία του Μωβ στο ΕΣΡ για την εκπομπή του Star Channel TV “Στη Φωλιά των Κου Κου”

Η Drag Queen της καρδιάς σας, τώρα και στο antivirus! Τα άρθρα μου κινούνται ανάμεσα στην κωμωδία και στην φάρσα, με τις αναλαμπές σοβαρότητας να είναι σπάνιες. Διαβάστε με δική σας ευθύνη και μην ξεχνάτε ότι η αλεπού κι αν κρύβεται, προβάλλει η ουρά της. Έχω και σελίδα στο Facebook, βρείτε με κι εκεί (κάνω αραιές αναρτήσεις, αλλά μαζεύω likes).