Ένα σχόλιο για την τρανσφοβία των ελληνικών ΜΜΕ

982

“Να τη βράσω αυτή την ορατότητά σας”.

Με αφορμή την είδηση για την εξαφάνιση της Δήμητρας, μιας τρανς γυναίκας από τη Λέσβο, που αγνοείται (αρκετό καιρό, όπως μαθαίνω) και που σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Silver Alert, εξαφανίστηκε από την περιοχή του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, πολλά ελληνικά μέσα (και υπηρεσίες) επέλεξαν (και πάλι) να κάνουν χρήση κακοποιητικών εκφράσεων, λανθασμένων αντωνυμιών και προσβλητικών εισαγωγικών.

Αντίστοιχη κακοποίηση παρατηρούμε και σε άλλες ειδήσεις που αφορούν σε τρανς ταυτότητες.

Θυμάμαι το 2017, όταν ψηφιζόταν στη Βουλή η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, πολλά απ΄αυτά τα μέσα είχαν επικοινωνήσει με το περιοδικό, θέλοντας να κάνουν συνεντεύξεις με τρανς άτομα. Θυμάμαι, επίσης, πόσο αγανακτισμένοι δήλωναν οι δημοσιογράφοι των μέσων αυτών, όταν κανένα τρανς άτομο δε θέλησε να τους μιλήσει. “Μα να βοηθήσουμε θέλουμε, να προσφέρουμε λίγη ορατότητα”, μου είχε πει χαρακτηριστικά ένας απ΄αυτούς, κλείνοντάς μου το τηλέφωνο στα μούτρα.

Αν και λίγο καθυστερημένα, του απαντώ: “Να τη βράσω αυτή την ορατότητά σας”.

Υ.Γ. Με τον νόμο Ν.4491/2017 εισάγονται ρυθμίσεις για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ορίζεται, ειδικότερα, ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα: α) Στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του, β) στον σεβασμό της προσωπικότητάς του…

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!