Ο ΟΗΕ καλεί τη Ρωσία να καταργήσει άμεσα τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο

139
Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας αποδοκίμασε ο Volker Türk,  Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτήν τη στιγμή, άτομα της κοινότητας, εργαζόμενοι και ακτιβιστές, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες και φυλάκιση.

Το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή και επικύρωσε την πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» έχει «εξτρεμιστικό χαρακτήρα» και «υποκινεί την κοινωνική και θρησκευτική διχόνοια».

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται ως εξτρεμιστική αντιμετωπίζει άμεση διάλυση, ενώ οι ηγέτες της αντιμετωπίζουν κατηγορίες έως και 10 χρόνια φυλάκισης.

«Η απόφαση αυτή εκθέτει τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οποιονδήποτε υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, στο να χαρακτηριστούν ως “εξτρεμιστές” – ένας όρος που έχει σοβαρές κοινωνικές και ποινικές επιπτώσεις στη Ρωσία», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής.

«Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή αγωνίζεται ή εργάζεται πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα ή να στερείται τα ανθρώπινα δικαιώματά του με βάση τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του».

«Καλώ τις ρωσικές αρχές να καταργήσουν άμεσα τους νόμους που θέτουν ακατάλληλους περιορισμούς στο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ο νόμος πρέπει να υποστηρίζει και να υπερασπίζεται τις αρχές της ισότητας και της μη διάκρισης. Ο νόμος δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για τη διαιώνιση της ανισότητας και των διακρίσεων», πρόσθεσε ο Türk.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νόμοι που πρέπει να μεταρρυθμιστούν περιλαμβάνουν εκείνους που απαγορεύουν τη φυλομετάβαση, αλλά και αυτούς που κάνουν λόγο για «ΛΟΑΤ     προπαγάνδα», η οποία καθιστά παράνομη τη συζήτηση ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία εξακολουθεί επίσης να ανησυχεί για την ευρεία χρήση του χαρακτηρισμού «εξτρεμιστής» γενικότερα για τη δίωξη όλων όσων θεωρούνται αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων.