Ο νέος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης θα φέρει την ισότητα στο γάμο

0
90
Ο άνδρας που αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης έχει υποσχεθεί να νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο εντός 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στις γενικές εκλογές στη χώρα τον περασμένο μήνα το κόμμα «Προχωρήστε Μπροστά» κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το status quo του πρώην αρχηγού του στρατού Prayuth Chan-ocha, ο οποίος κυβερνά την Ταϊλάνδη από τότε που πραγματοποίησε στρατιωτικό πραξικόπημα το 2014.

Και την Κυριακή (4 Ιουνίου), ο ηγέτης του κόμματος «Προχωρήστε Μπροστά», Pita Limjaroenrat, συμμετείχε στη δεύτερη ετήσια παρέλαση Bangkok Pride, η οποία επέστρεψε στην πόλη πέρυσι για πρώτη φορά από το 2006.

Για να γιορτάσει το Pride, ο 42χρονος Limjaroenrat, ο οποίος αναμένεται να διοριστεί πρωθυπουργός τον Ιούλιο, έγραψε μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία επαναδιατύπωσε τον όρκο του να νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο εντός 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας.

Περιέγραψε την Ταϊλάνδη ως «μια χώρα που καθοδηγείται από την αγάπη, όχι από το φόβο», προσθέτοντας, σύμφωνα με το Q News: «Η ποικιλομορφία δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη αυτής της χώρας. Η αγάπη είναι αγάπη και η αγάπη πρέπει να νικήσει. Το θέμα είναι να πούμε στον κόσμο για τις αξίες που μοιραζόμαστε.

«Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι να δούμε ότι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι. Όλοι έχουμε την ίδια ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρέπει να έχουμε ισότητα ενώπιον του νόμου και να λαμβάνουμε δημόσιες υπηρεσίες από το κράτος δίκαια και ισότιμα, να μην υφίστανται διακρίσεις».

Πριν από τις εκλογές, το συγκεκριμένο κόμμα προχώρησε σε συνασπισμό με άλλα οκτώ κόμματα.

Αυτός ο συνασπισμός υποσχέθηκε να φέρει πιο συμπεριληπτικούς νόμους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ‘ιδίου φύλου’ και της καθιέρωσης του δικαιώματος να χρησιμοποιούνται ουδέτεροι ως προς το φύλο τίτλοι ή να αποφεύγονται οι τίτλοι που υπονοούν το φύλο στα νομικά έγγραφα.

Πριν ένα χρόνο η Ταϊλάνδη έκανε ένα βήμα μπροστά και νομοθέτησε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Αλλού στην Ασία, το κοινοβούλιο της Ταιβάν έχει ήδη ψηφίσει νόμο για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2019, καθιστώντας την πρώτη χώρα στην περιοχή που θεσπίζει την ισότητα στο γάμο. Τον περασμένο μήνα εγκρίθηκε πρωτοποριακή νομοθεσία για την παροχή πλήρων δικαιωμάτων υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, μόλις πριν από λίγες ημέρες, το περιφερειακό δικαστήριο της Ναγκόγια έκρινε ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ‘ιδίου φύλου’ είναι αντισυνταγματική, αποτελώντας το δεύτερο δικαστήριο που το πράττει.

Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Πληροφορίες και εικαστικά από PinkNews.