Αρκετές είναι οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που τον τελευταίο καιρό αναφέρονται στην ισότητα στον γάμο καθώς και στην πρόθεση της κυβέρνησης να την ψηφίσει, με άλλα να αναφέρουν ότι είναι ζήτημα χρόνου και άλλα να κάνουν λόγο για «πάγωμα» και «αδυναμία υποστήριξης».

Ήταν στις 5 Ιουλίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Bloomberg δηλώνοντας πως «η κατάκτηση της ισότητας στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων αποτελεί έργο εν εξελίξει για το οποίο είμαστε (ως ΝΔ) ιδιαιτέρως χαρούμενοι καθώς ορισμένες από τις πρωτοβουλίες μας υλοποιήθηκαν» αναφερόμενος στην κατάργηση της νομοθεσίας που απαγόρευε την αιμοδοσία σε ομοφυλόφιλα άτομα και την κατάργηση των «θεραπειών μεταστροφής». Όταν, ωστόσο, η δημοσιογράφος του σχολίασε πως μόνο με την επίτευξη του γάμου θα μπορούμε στα αλήθεια να μιλήσουμε για πραγματική ισότητα στο κομμάτι των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων, εκείνος απάντησε: «Θα συμβεί κι αυτό κάποια στιγμή. Έχει συμπεριληφθεί στη στρατηγική μας. Αποτελεί έργο εν εξελίξει», σημειώνοντας ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πια πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».

Λίγους μήνες μετά και η Καθημερινή (3/9) κυκλοφορεί ένα ρεπορτάζ σχετικά με την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία. «Το νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο είναι ήδη έτοιµο και µέσα στους επόµενους µήνες θα ζητήσει από τους βουλευτές να το ψηφίσουν κατά συνείδηση», αναφέρει η Μαριάννα Κακακουνάκη στο ρεπορτάζ της και συνεχίζει: «Εάν περάσει από τη Βουλή, τα οµόφυλα ζευγάρια θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παντρεύονται στην Ελλάδα με πολιτικό γάμο. ‘Εχει επίσης αποφασιστεί πως θα συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα να υιοθετήσουν».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, «το νομοσχέδιο είναι σύντομο, με το βασικό άρθρο να ορίζει πως γάμος νοείται ανάμεσα σε άτομα του ιδίου ή διαφορετικού φύλου. Όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα, που απορρέουν από τη βασική σχέση, θα ισχύουν σιωπηρά και για τα ομόφυλα ζευγάρια, μόνο με τη διεύρυνση του ορισμού του γάμου. “Οποιαδήποτε σκέψη για ένα δεύτερο άρθρο, που θα εξαιρούσε τα άτομα του ιδίου φύλου από την τεκνοθεσία, απορρίφθηκε”, σχολιάζει άνθρωπος με γνώση του νομοσχεδίου. Τέτοια διάκριση, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις έμπειρων νομικών προς την κυβέρνηση, θα ήταν αντισυνταγματική και θα κατέπιπτε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια». Η ίδια πηγή σημειώνει ότι «το ζήτημα δεν είναι αν θα επιτρέψουμε ως κοινωνία στους ΛΟΑΤΚΙ+ να έχουν παιδιά, αφού όσοι θέλουν έχουν ήδη αποκτήσει. Το ζήτημα είναι καθαρά να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των παιδιών αυτών αλλά και οι υποχρεώσεις των γονιών τους (έχει επίσης αποφασιστεί να μην αναγράφονται στα επίσημα έγγραφα “γονέας 1 και 2”, αλλά “πατέρας – πατέρας” ή “μητέρα – μητέρα” ανάλογα)».

Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η πληροφορία ότι η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε έναν πρώτο κύκλο επαφών με μητροπολίτες και τους ενημέρωσε για τα σχέδια της κυβέρνησης. «Υπήρξε αντίδραση», μετέφεραν στην «Κ» άνθρωποι της Εκκλησίας με γνώση όσων ειπώθηκαν στις συναντήσεις αυτές. Το βασικό επιχείρημα (κυρίως ως προς την τεκνοθεσία) είναι πως «κακώς βιάζεται η κυβέρνηση να πάρει θέση σε ένα θέμα που η επιστήμη δεν έχει καταλήξει». Η αίσθηση βέβαια που αποκόμισε το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι, ενώ δεν πρόκειται να έχουν την αποδοχή της Εκκλησίας, δεν υπάρχει πρόθεση να βγουν στους δρόμους για το θέμα αυτό. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο και για ταξινόμηση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε τρεις κατηγορίες επί του ζητήματος: σ’ όσα είναι υπέρ, σε όσα είναι κατά και κυρίως σε όσα στελέχη προτάσσουν το έντονο πολιτικό κόστος που θα είχε η τυχόν συμπερίληψη της εν λόγω διεκδίκησης στην πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που μετέφεραν ότι «η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα θα είναι ψηλά στην ατζέντα που θα κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ», ενώ κάποια έκαναν λόγο και για προσπάθεια να πεισθούν μέλη της κυβέρνησης που ήταν αρνητικά.

Φτάνοντας τελικά στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός (17/9), ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης σε αυτή την τετραετία». «Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να τη φέρουμε στη Βουλή είναι δική μου απόφαση. Ισχύει ό,τι έχω πει. Μέσα στην τετραετία θα το έχουμε επιλύσει», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, λίγες μέρες μετά ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, αναφέρθηκε και ο ίδιος στο θέμα: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει στην ισότητα στον γάμο και θα το φέρει αυτό στη Βουλή. Προφανώς ο χρονισμός είναι δική του απόφαση, αλλά νομίζω ότι η κοινωνία μας έχει δείξει ότι δεν είναι το νούμερο ένα θέμα που τους απασχολεί. Θα έλεγα ότι καθόλου δεν απασχολεί τον κόσμο. Το νούμερο ένα θέμα είναι αυτό, η ακρίβεια και το σουπερμάρκετ. Και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Και το θέμα της ισότητας στο γάμο είναι ένα θέμα που θα έρθει». Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κομμάτι της τεκνοθεσίας. «ΛΟΑΤΚΙ πολλοί έχουν ήδη παιδιά. (…) Τα παιδιά αυτά υπάρχουν, δεν ξέρουμε πόσα είναι, πάντως είναι εκατοντάδες. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα παιδιά. Τι εννοώ με αυτό πεθαίνει ο βιολογικός σου γονέας, εσύ δεν πας ως παιδί στον μη βιολογικό γιατί δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία, θα πας σε ένα ίδρυμα. Πεθαίνει ο μη βιολογικός σου γονέας, δεν έχεις δικαίωμα στην κληρονομιά γιατί δεν έχεις νόμιμη μοίρα. Χωρίζουν οι γονείς σου. Ο μη βιολογικός γονέας δεν έχει καμία υποχρέωση να βοηθήσει στην ανατροφή σου. Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν Ελληνόπουλα στο εξωτερικό τα οποία έχουν γεννηθεί με πιστοποιητικό γέννησης το οποίο αναγράφει πατέρας, πατέρας ή μητέρα, μητέρα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το δημοτολόγιο στη χώρα μας και άρα αυτά τα παιδιά, τα οποία κατά τα άλλα είναι γεννημένα από Έλληνες γονείς, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Αυτά τα θέματα θα υπάρχουν, είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε τα δούμε είτε όχι και πολλαπλασιάζονται. Αυξάνεται ο αριθμός αυτών των παιδιών και πρέπει για το όφελος των ίδιων των παιδιών η πολιτεία να προχωρήσει σε μια ισότητα και στα δικαιώματα αυτών των παιδιών. Αυτή είναι η βάση της τεκνοθεσίας κυρίως».

Την ίδια περίοδο η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ κυκλοφορεί (24/9) με κεντρικό θέμα το «τελεσίγραφο Ιερώνυμου προς Μητσοτάκη για την ισότητα στον γάμο». Ακολουθεί απόσπασμα του ρεπορτάζ:

«Ἐάν δέν κάνετε πίσω, θά ἀποστείλουμε ἐγκύκλιο πρός τόν λαό πού θά ἀναγνωστεῖ σέ ὅλες τίς Ἱερές Μητροπόλεις τῆς χώρας» φέρεται νά τόν προειδοποίησε ὁ Ἀρχιεπίσκοπος. «Δέν μπορεῖ νά δεχθεῖ ποτέ ἡ Ἐκκλησία τόν γάμο τῶν ὁμοφυλοφίλων» ἐλέχθη χαρακτηριστικῶς – καί ἡ ἔμφασις, στήν προηγούμενη φράση, εἶναι στήν λέξη «ποτέ». Ἕπεται ἡ ἐπιχειρηματολογία: «Μετά τόν γάμο, ἀκολουθεῖ ἡ τεκνοθεσία. Ἐάν τόν δεχθοῦμε (σ.σ.: τόν γάμο), δέν θά ὑπάρχουμε ὡς Ἐκκλησία» εἶναι ἡ ἄποψις τῆς Ἱερᾶς Συνόδου. «Εἶναι ζήτημα χριστιανικῆς ἀνθρωπολογίας» ἐξηγοῦσε στήν «Ἑστία τῆς Κυριακῆς» ἀρχιερέας.

Ἐνώπιον τῆς ἀπρόσμενης γιά τόν κ. Μητσοτάκη, ὅσο καί σκληρῆς θέσεως τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἡγεσίας, ὁ Πρωθυπουργός ὑπεχρεώθη νά ἀνακρούσει πρύμναν. Πρός ἀπογοήτευσιν ὁρισμένων συνεργατῶν του, ὅπως ὁ κ. Πατέλης, τό «πράσινο φῶς» στόν γάμο τῶν ὁμοφύλων ζευγαριῶν μετατίθεται γιά… ἀργότερα. Πόσο ἀργότερα, μένει νά φανεῖ. Τό βέβαιον εἶναι ὅτι ἕως τίς αὐτοδιοικητικές ἐκλογές δέν θά ὑπάρξει κάποια δυσάρεστος ἔκπληξις. «Ὁ χρόνος κατάθεσης τοῦ νομοσχεδίου θά κριθεῖ ἀπό ἐμένα» δήλωσε ἀμήχανος ὁ κ. Μητσοτάκης, ἀπαντῶντας σέ σχετική ἐρώτηση στό πλαίσιο τῆς καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στήν Διεθνῆ Ἔκθεση Θεσσαλονίκης. Ἕτερο σενάριο ἐμφανίζει τό Μέγαρο Μαξίμου νά προχωρεῖ στήν νομοθέτηση τοῦ γάμου μετά τίς εὐρωεκλογές –μένει νά φανεῖ… Ὁρισμένοι ὑπεστήριζαν ὅτι ὁ κ. Μητσοτάκης θά ἐπιθυμοῦσε νά φέρει τό νομοθέτημα αἰφνιδιαστικά μέχρι τόν μῆνα Δεκέμβριο (ἐξ οὗ καί ἡ σφοδρή ἀντίδραση τοῦ Ἀρχιεπισκόπου), ἐνῶ ἄλλοι ἐκτιμοῦσαν ὅτι, ἐάν δέν τό εἰσαγάγει πρός συζήτηση, οὔτε τότε ἴσως νά μήν τό φέρει ποτέ στό ἄμεσο μέλλον.

Εἶναι δεδομένη, ἄλλως τε, ἡ ἀντίδραση (σιωπηρή γιά τήν ὥρα) συγκεκριμένων μελῶν τῆς Κυβερνήσεως, ὅπως καί πλειάδας βουλευτῶν τῆς Νέας Δημοκρατίας, ἔναντι τοῦ ἐν λόγῳ νομοθετήματος. Γιά λόγους ἀρχῆς, καί ὄχι κατ’ ἀνάγκην, ἕνεκα τῶν καλῶν σχέσεων πού ἔχουν μέ τήν Ἐκκλησία».

Η πιο πρόσφατη αναφορά, πάντως, έγινε τη Δευτέρα στη στήλη ΒΗΜΑτοδότης, του Βήματος, η οποία αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «σίγουρα πλέον εισέρχεται σε λίστα πλήρους και απόλυτης αναστολής». Ως βασικοί λόγοι για το «πάγωμα» του νομοσχεδίου αναφέρονται: «το γεγονός πως τα ηγετικά στελέχη της γαλάζιας παράταξης αδυνατούν να συνυπογράψουν το νομοσχέδιο, η καλπάζουσα αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς, η διαφωνία 40 τουλάχιστον βουλευτών με την τεκνοθεσία και η αδυναμία συνεργασίας με τον Στέφανο Κασσελάκη γύρω απ’ το θέμα».