Madrugada, Ane Brun, Amanda Tenfjord: Είναι το απόλυτο μουσικό νορβηγικό line-up και θα φωτίσει την αθηναϊκή νύχτα στις 24 Σεπτεμβρίου από το Καλλιμάρμαρο. Λίγες μέρες πριν την άφιξή τους στην Αθήνα, συναντήσαμε τον ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Madrugada, Jon Lauvland Pettersen, 

Μένεις ακόμα στο Stokmarknes; Εκεί από όπου ξεκίνησε η γνωριμία σας με τους Sivert και Frode;

Όχι. Το έκανα ακόμα πιο δύσκολο για μένα. Πλέον μένω πιο βόρεια, στη βορειότερη πόλη του κόσμου, στο Hammerfest.

Στο Καλλιμάρμαρο, από αριστερά, ο Frode Jacobsen (μπάσο), ο Sivert Høyem (φωνητικά) και ο Jon Lauvland Pettersen (ντραμς). Φωτογραφία: Renee Revah

Πώς είναι η ζωή εκεί για έναν μουσικό με οικογένεια;

Ως μουσικός δουλεύω στο Όσλο, αλλά η οικογένειά μου παραμένει στο Hammerfest. Οπότε πηγαινοέρχομαι. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Bergen. Από τότε που ξαναφτιάξαμε τους Madrugada (σ.σ. το 2018) με τον Frode και τον Sivert, πρέπει να ταξιδεύω στο Όσλο για να συναντηθούμε. Κάθε φορά ταξιδεύω 5-6 ώρες, με αεροπλάνο και δύο τρένα για να πάω στο Όσλο. Βάλε και τα ταξίδια που κάνουμε στις περιοδείες, πλέον το ταξίδι έχει μέρος της ζωής μου.

Καμιά φορά νιώθω ότι είμαι μακριά από ό,τι συμβαίνει…

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή μας συζήτηση με τον Jon Pettersen.

Γιατί μένεις τόσο βόρεια; Ήταν δική σου επιλογή;

Μετακόμισα αρχικά στο Hammerfest, για να αναλάβω έναν χώρο πολιτισμού. Αυτή ήταν η δουλειά μου τα χρόνια που έμεινα μακριά από τους Madrugada. Η μετακόμιση έγινε πριν αποφασίσουμε να ξαναφτιάξουμε την μπάντα. Και πήρα μαζί μου όλη την οικογένεια. Μετά προτίμησαν να μείνουν στο Hammerfest, οπότε δεν γινόταν να ξαναμετακομίσουμε. Δεν αποφασίζω μόνος μου.

Πλέον είσαι full-time ντράμερ και πατέρας.

Ναι, την άφησα την προηγούμενη δουλειά μου από το 2018. Δεν τα προλάβαινα όλα.

Πόσο καιρό έφυγες από τους Madrugada; Σου είχαν λείψει;

Από το 2002. Υπήρχαν πολλές διαφωνίες μεταξύ μας, ειδικά μετά τον πρώτο δίσκο. Είχαμε καυγάδες, δεν ήταν καλά τα πράγματα ούτε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του δεύτερου δίσκου στο στούντιο, ούτε στην περιοδεία που ακολούθησε.

Ήμασταν σαν μια δυστυχισμένη οικογένεια.

Φωτογραφία: Knut Aaserud

Ποιος ήταν ο βασικός λόγος των διαφωνιών;

Στην ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ πηγαίναμε στο στούντιο χωρίς προετοιμασία, χωρίς να έχουμε έτοιμα τα τραγούδια. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα, για μένα, μία επώδυνη διαδικασία. Έμεινα στην περιοδεία, αλλά μετά παραιτήθηκα, δεν άντεχα άλλο, είχα «στραγγίξει».

Ποιος είχε την ιδέα να ξανασχηματίσετε την μπάντα;

To 2017 πήρα την πρωτοβουλία για να ξανασχηματίσουμε την μπάντα. Μάλλον μου λείψανε, γιατί ήταν δική μου ιδέα. Εκείνη τη χρονιά, πήγαμε για φαγητό με τον Sivert και του είπα ότι κλείνουμε περίπου 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ. Συμφώνησε ότι θα ήταν καλή ιδέα. Μετά αρχίσαμε να το κουβεντιάζουμε οι τρεις μας περισσότερο και είδαμε ότι έλειπε σε όλους η μπάντα, η παρέα μας. Είναι μια ιστορία που υπάρχει από τις αρχές του ’90 και παρόλες τις διαφωνίες μας στην πορεία, έχουμε πολλά κοινά.

Ωριμάσαμε και τελικά μας βγήκε σε καλό. Η εκδοχή της μπάντας του 2019, είναι πιστεύω το πώς πρέπει να είναι ο ήχος μας γενικά. Περάσαμε πολύ καλά στην περιοδεία του 2019.

Ο Jon Lauvland Pettersen. Φωτογραφία: Knut Aaserud

Σε μία κοινή σας συνέντευξη, ο Sivert λέει για σένα ότι έχεις πολύ χιούμορ κι ότι έπρεπε να γίνεις κωμικός. Αλλά κι ότι είσαι ο παλμός των Madrugada, όπως ήταν στην αρχή.

Καλύτερα να τα λέει άλλος για μένα. Βέβαια, υπάρχει κάτι ξεχωριστό στη μουσική μου και στο πώς παίζω ντραμς, που πιστεύω ότι αντιστοιχεί στον αυθεντικό ήχο των Madrugada. O Sivert έχει πει ότι του θυμίζει και Pink Floyd ως ένα σημείο και Doors.

Πάντως, ο ήχος των Madrugada στους δύο πρώτους δίσκους είναι μοναδικός και ξεχωριστός. 

Για το χιούμορ σου; Ισχύουν όσα λέει ο Sivert; Από πού πηγάζει;

Το χιούμορ είναι μεγάλο μέρος της κοινής μας ιστορίας, όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να μην το καταλαβαίνει κάποιος, λόγω της μουσικής μας, που είναι σκοτεινή, δραματική και μελαγχολική. Αλλά για να επιβιώσεις στις περιοδείες και στο στούντιο, πρέπει να έχεις αναπτύξει κάποιες πιο ανάλαφρες πλευρές. Τουλάχιστον εγώ κι ο Sivert έχουμε μία 6η αίσθηση του χιούμορ, που είναι ζωτικής σημασίας, για να περνάμε καλά όλοι μαζί.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο εκεί. Δεν ξέρω, μπορεί να μας δείτε στο μέλλον σε κάποια κοινή παράσταση stand-up κωμωδίας, εμένα και τον Sivert. Μάλλον όχι (γέλια).

Όλα αυτά τα χρόνια, έγραψες τη δική σου μουσική; Εκτός των Madrugada;

Κυκλοφορήσαμε το 2004 έναν δίσκο με τον αδερφό μου. Φτιάξαμε το γκρουπ Milestone Refinery και ο δίσκος λέγεται Citric Love. Μπορείτε να το βρείτε στο Spotify. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σε νέο υλικό και σύντομα με τον αδερφό μου, Tomas, και τον Christian Lysvåg, τον τραγουδιστή, θα βγάλουμε καινούριο δίσκο.

Ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα;

Έχω έρθει 6-7 φορές στη χώρα σας και όλες σχετίζονται με τους Madrugada. Την τελευταία φορά ήρθα τον Μάιο για τη συνέντευξη τύπου για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Είναι μία πολύ δυνατή εμπειρία να παίζεις σε ένα τόσο ιστορικό στάδιο, όπως το Καλλιμάρμαρο. Ανυπομονώ γι’ αυτό, αλλά και να δω τους φίλους μας στην Ελλάδα και το υπέροχο κοινό μας. Οι Έλληνες είναι πάντα πολύ φιλικοί μαζί μας και κάνουμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Αν ρωτήσεις τους Έλληνες σε ποια άλλη χώρα θα ήθελαν να ζήσουν, οι περισσότεροι λένε ή Νορβηγία ή Ελβετία.

Ναι, είναι πολύ καλές επιλογές (γέλια).

Σου το έχει πει άλλος από την Ελλάδα αυτό; Ότι για διάφορους λόγους μπορεί να θέλει να ζήσει στη Νορβηγία;

Είναι πολύ δύσκολες οι εποχές οι σημερινές, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία, για πολλές χώρες. Την αύξηση του κόστους ζωής που έχουν υποστεί οι Έλληνες, τη ζούμε κι εδώ στη Νορβηγία. Ο κόσμος αφήνεται στη μοίρα του και οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα, δεν ακούνε τους πολίτες. Και στη Νορβηγία είναι δύσκολα τα πράγματα με τις υψηλές τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Νομίζαμε ότι η Νορβηγία δεν θα έχει πρόβλημα.

Εδώ και δύο χρόνια μπήκαμε στη Διεθνή Αγορά Ενέργειας και έχουμε εναρμονίσει τις τιμές μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαστε στο διακρατικό σύστημα του EU ACER. Προηγουμένως δεν πληρώναμε σχεδόν τίποτα για τη θέρμανση του σπιτιού. Τώρα με το σύστημα της Ε.Ε. έχουμε τις ίδιες περίπου τιμές. Παρόλο που έχουμε πολύ φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι, ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος από την αύξηση του κόστους ζωής. Δεν βασίζεται τόσο στους πολιτικούς, όπως έκανε στο παρελθόν. Παίρνουν τους φόρους των πολιτών, αλλά δεν είναι ικανοί να κυβερνήσουν τη χώρα σωστά. Ειδικά τώρα που περνάμε αυτή την ενεργειακή κρίση. Οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι.

Φωτογραφία: Knut Aaserud

Ο άλλος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες «ψηφίζουν» Νορβηγία είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι σεβαστά σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες. Έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα;

Τον Ιούνιο του 2022, όπως θα έχετε ακούσει, είχαμε ένα περιστατικό μαζικών πυροβολισμών κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες έξω από ένα μπαρ στο Όσλο. Οπότε πιστεύω ότι, ναι, υπάρχει πρόβλημα.

Βλέπεις κάποια ακροδεξιά στροφή στην πολιτική σκηνή της Νορβηγίας, όπως στη Σουηδία;

Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα στη Νορβηγία. Η Σουηδία είχε πολλά προβλήματα με την ένταξη των μεταναστών τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας, με πυροβολισμούς και πολέμους μεταξύ συμμοριών. Και ο κόσμος τα συσχετίζει όλα αυτά με ανθρώπους μη σουηδικής εθνικότητας. Αντίθετα, οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι στη Σουηδία δε νομίζω ότι έχουν πρόβλημα.

Γενικά, τα τελευταία δέκα και παραπάνω χρόνια οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι έχουν βελτιώσει τις ζωές τους σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες. Είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν εδώ. Όλοι συμμετέχουμε στο Pride, στρέιτ και γκέι. Ακόμα κι αν συνέβη το τελευταίο θλιβερό περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο Όσλο.

Θα συμμετείχαν οι Madrugada σε κάποιο Pride;

Δεν μας το έχουν ζητήσει, αλλά ναι, αν μας το ζητήσουν, η απάντηση είναι σίγουρα ναι.

Πιστεύω ότι έχετε πολλούς φαν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Χαίρομαι γι’ αυτό. Είναι λογικό, νομίζω, στις μέρες μας, όλοι οι καλλιτέχνες να έχουμε κοινό από όλες τις πλευρές της κοινωνίας.

Τι ετοιμάζετε μαζί την Ane Brun για το Σάββατο;

Έχουμε ένα νέο τραγούδι με την Ane, που θα κυκλοφορήσει μία μέρα πριν τη συναυλία, στις 23 Σεπτεμβρίου. Πέρα από αυτό, πάντα μας αρέσει να συνεργαζόμαστε επί σκηνής με την Ane. Είναι πολλά χρόνια φίλη της μπάντας και έχουμε εμφανιστεί μαζί πολλές φορές. Πρέπει να ακούσετε τη μουσική της.

Καλή επιτυχία στο Καλλιμάρμαρο. Ανυπομονούμε.

Κι εμείς το ίδιο!

Info

Συναυλία MADRUGADA

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), Αθήνα

Special Guest: Ane Brune

Opening Act: Αmanda Tenfjord

Προπώληση εισιτηρίων viva.gr

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.