Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός απέλυσε βοηθό του για δηλώσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

09/02/2023
από
Fumio Kishida
Fumio Kishida

Ο Fumio Kishida λέει ότι τα σχόλια του αξιωματούχου είναι «εξωφρενικά και εντελώς ασυμβίβαστα με τις πολιτικές του.»

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida, απέλυσε έναν βοηθό, που είπε ότι δεν θα ήθελε να ζήσει δίπλα σε ένα ΛΟΑΤΚΙ+ζευγάρι, και ότι οι άνθρωποι θα εγκατέλειπαν την Ιαπωνία εάν επιτρεπόταν ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Σε δηλώσεις που αναφέρθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Masayoshi Arai, ένας αξιωματούχος οικονομίας και εμπορίου, που εντάχθηκε στο προσωπικό της Kishida ως γραμματέας τον Οκτώβριο, είπε ότι δεν ήθελε καν να βλέπει ομόφυλα ζευγάρια.

«Τα σχόλιά του είναι εξωφρενικά και εντελώς ασυμβίβαστα με τις πολιτικές της κυβέρνησης», είπε ο Kishida το Σάββατο, σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αργότερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι απέλυσε τον Arai, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει συγγνώμη για τα «παραπλανητικά» σχόλια που έκανε την Παρασκευή.

Ο Arai έκανε τα σχόλια αυτά, αφού ο Kishida είπε στο κοινοβούλιο ότι ο γάμος ομοφυλόφιλων χρειαζόταν προσεκτική εξέταση, λόγω του πιθανού αντίκτυπού του στη δομή της οικογένειας.

Το περιστατικό είναι ντροπή για τον Kishida, καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους ηγέτες των άλλων χωρών της G7 τον Μάιο. Σε αντίθεση με την Ιαπωνία, η οποία κυβερνάται από το συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων επτά δεκαετιών, οι υπόλοιπες χώρες της G7 επιτρέπουν τον γάμο ή τις πολιτικές ενώσεις για ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η δημόσια υποστήριξη του Kishida μειώθηκε στο μισό σε περίπου 30% από πέρυσι, μετά από μια σειρά παραιτήσεων ανώτερων αξιωματούχων λόγω σκανδάλων.

Μεταξύ αυτών που παραιτήθηκαν ήταν κι ο Mio Sugita, υφυπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, λόγω αμφιλεγόμενων σχολίων σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τους ιθαγενείς Ainu της Ιαπωνίας.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το NHK τον Ιούλιο του 2021, δύο μήνες πριν ο Kishida γίνει πρωθυπουργός, το 57% των 1.508 ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τη νομική αναγνώριση των ενώσεων των ομόφυλων ζευγαριών.

Επειδή δεν επιτρέπεται να παντρεύονται, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να κληρονομήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του άλλου και στερούνται τα γονικά δικαιώματα στα παιδιά τους.

Τον Νοέμβριο, ένα δικαστήριο του Τόκιο επικύρωσε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά είπε ότι η έλλειψη νομικής προστασίας για τις ομόφυλες οικογένειες παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Δες και αυτό!