Ο Δήμαρχος του Λονδίνου ζητάει από τον Rishi Sunak να απολογηθεί για τα πρόσφατα αντί-τρανς σχόλια του

03/07/2023
από
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan απαίτησε από τον πρωθυπουργό Rishi Sunak να ζητήσει συγγνώμη για ένα βίντεο που διέρρευσε στο οποίο ο ίδιος φαίνεται να χλευάζει τα τρανς άτομα.

Μιλώντας στο PinkNews κατά την διάρκεια εκδηλώσεων του Pride στο Λονδίνο το Σάββατο (1η Ιουλίου), ο Δήμαρχος από το κόμμα των Εργατικών, δήλωσε «θυμωμένος», «έκπληκτος» και «σοκαρισμένος» με το περιεχόμενο του βίντεο και πιστεύει ότι ο Sunak πρέπει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Το υλικό, που κυκλοφόρησε αποκλειστικά μέσω του PinkNews, δείχνει τον Sunak να αστειεύεται με άλλους βουλευτές των Τόρις για «γυναίκες που έχουν πέη», σε ένα πάρτι της Επιτροπής 1922.

Η Επιτροπή 1922 είναι μια ομάδα αμιγώς συντηρητικών βουλευτών που συνεδριάζει εβδομαδιαίως όταν συνεδριάζει το Κοινοβούλιο.

«Δείχνει τη θεαματική του λανθασμένη κρίση και γιατί είναι εντελώς ακατάλληλος να ηγηθεί της χώρας μας», ακούγεται ο Sunak στο υλικό που διέρρευσε, αναφερόμενος πιθανώς στον ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer.

Ο Sunak συνέχισε: «Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ο Ed Davey ήταν πολύ απασχολημένος.

«Όπως και εγώ, μπορείτε πιθανώς να δείτε ότι προσπαθούσε να πείσει τους πάντες ότι οι γυναίκες έχουν σαφώς πέη.

«Όλοι θα ξέρετε ότι είμαι μεγάλος οπαδός του να σπουδάζουν όλοι μαθηματικά μέχρι τα 18, αλλά αποδεικνύεται ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη βιολογία».

Τα αντί-τρανς σχόλια έγιναν δεκτά με γέλια από τους βουλευτές των Τόρις.

Αρχικά, ο Khan πίστεψε ότι το βίντεο ήταν ψεύτικο, επειδή δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα έκανε τέτοια σχόλια για μια περιθωριοποιημένη κοινότητα.

«Πρέπει να παραδεχτώ ότι στην αρχή πίστεψα ότι το βίντεο ήταν ψεύτικο», δήλωσε ο Khan στο PinkNews.

«Σας λέω γιατί: δεν μιλάμε για τον Donald Trump ή για κάποιον που διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ από τα δεξιά – μιλάμε για τον πρωθυπουργό μας».

Συνέχισε: «Θύμωσα, εξεπλάγην, σοκαρίστηκα και νομίζω ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη».
Ο δήμαρχος του Λονδίνου συνέχισε να αναρωτιέται – καθώς η τρανς κοινότητα αντιμετωπίζει «τέτοιες προκαταλήψεις και διακρίσεις» – πώς μπορεί ο Sunak «να κάνει το κλίμα ακόμη χειρότερο με το να κοροϊδεύει [τα τρανς άτομα] για να προσπαθήσει να αποσπάσει φτηνό γέλιο από τους βουλευτές σας στα πίσω έδρανα».

Μετά τη δημοσιοποίησή του από το PinkNews, ο Sunak κατακεραυνώθηκε γρήγορα από την υπουργό ισότητας των Εργατικών, βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις.

Η Anneliese Dodds, η υπουργός ισότητας, δήλωσε στη PinkNews ότι «τα τρανς άτομα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πολιτικό εργαλείο», ενώ ένας ανώνυμος ανώτερος βουλευτής των Τόρις χαρακτήρισε τα σχόλια «βαθιά καταθλιπτικά».

Η Kate Osborne, η βουλευτής των Εργατικών για το Jarrow, έγραψε στο Twitter: «Είναι αηδιαστικό το γεγονός ότι δημόσια και ιδιωτικά ο Rishi Sunak κλιμακώνει τον πολιτιστικό του πόλεμο – πετώντας τα τρανς άτομα κάτω από το λεωφορείο για να αποσπάσει την προσοχή από την κρίση του κόστους ζωής που δημιούργησαν οι Τόρις.

«Το να χρησιμοποιεί τις τρανς γυναίκες ως αφορμή για ατάκες, είναι σαν να έπιασε πάτο ο ήδη απαίσιος πρωθυπουργός».

Αυτήν την ιδέα ότι τα τρανς δικαιώματα χρησιμοποιούνται για να υποδαυλίσουν έναν πολιτισμικό πόλεμο ανέφερε επίσης ο Khan, ο οποίος είπε ότι ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποιούν τα τρανς δικαιώματα για να πάρουν «φτηνές ψήφους».

«Τους ζήτησα να μην το κάνουν και τους ζήτησα να προσπαθήσουν να φανταστούν πώς πρέπει να είσαι στη θέση ενός νεαρού τρανς ατόμου», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Εκδίδοντας ένα μήνυμα προς όλα όσα συμμετέχουν στο Pride ή διαδηλώνουν, ο Khan είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να γιορτάσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και μέρος αυτής της προόδου είναι εδώ στο Λονδίνο.

«Είστε ελεύθερα να είστε αυτά που θέλετε να είστε.

«Είστε ελεύθερα να αγαπάτε όποιο θέλετε να αγαπάτε.

«Όσο είμαι δήμαρχος, δεν θα ανεχόμαστε απλώς ο ένας τον άλλον. Θα σεβόμαστε, θα αγκαλιάζουμε και θα γιορτάζουμε ο ένας τον άλλον – και αυτό περιλαμβάνει και την τρανς κοινότητα».
Δες και αυτό!