Ο Ryan Atkin έκανε coming out ως ο 1ος ανοιχτά gay διαιτητής ποδοσφαίρου στο Ηνωμένο Βασίλειο:  «Το να είσαι gay δεν έχει σημασία στο πλαίσιο της διαιτησίας ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.»

Ο 32χρονος Ryan Atkin έκανε coming out ως gay άνδρας, ως μία κίνηση απόκρουσης της ομοφοβία στο ποδόσφαιρο.

«Το να είσαι gay δεν έχει σημασία στο πλαίσιο της διαιτησίας ενός ποδοσφαιρικού αγώνα» , δήλωσε ο Atkin στο Sky Sports:

«Αλλά αν μιλάμε για την ισότητα και την ποικιλομορφία, τότε θα αναφέρω ότι είμαι gay, επειδή είναι σχετικό. Η ομοφοβία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, αλλά τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς» .

Πρόσθεσε: «Η καμπάνια Rainbow Laces είναι εξαιρετικά σημαντική. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός fan club LGBT ομάδων κι οι μεγάλες αθλητικες εταιρίες, όπως η adidas κι η Nike συμβάλλουν στη διάδοση του ίδιου μηνύματος στο ευρύτερο κοινό σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να δω περισσότερους παίκτες και διαιτητές να βοηθούν στην προώθηση της συμπεριληπτικότητας» .

Ο Atkin πιστεύει ακόμη, ότι το να είναι ανοιχτά gay τον βοηθά να είναι καλύτερος διαιτητής:

«Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι με τον εαυτό τους στην εργασία τους έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Οι καλύτεροι διαιτητές είναι εκείνοι, που φέρνουν ολόκληρο τον εαυτό τους στον αγώνα, υπηρετώντας με την προσωπικότητά τους και τελικά βελτιώνοντας την ικανότητά τους να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Είναι σαφές, ότι αυτό είναι ένα βήμα προς το άγνωστο – για το βρετανικό pro παιχνίδι κι είναι ευρέως γνωστό ακόμη, ότι δεν υπάρχουν, επί του παρόντος, ανοιχτά gay ποδοσφαιριστές, ούτε υπήρξαν ανοιχτά gay διαιτητές ποτέ, μέχρι σήμερα.

«Ελπίζω ότι η δράση μου, όσο μικρή κι αν είναι, θα βοηθήσει άλλους, που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση να έχουν κι οι ίδιοι περισσότερη αυτοπεποίθηση. Σε λίγα χρόνια, τέτοια άρθρα δεν θα είναι απαραίτητα. Αλλά μέχρι στιγμής, όλοι μας στο ποδόσφαιρο έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, όπου όλοι μπορούν να αισθάνονται άνετα. Είναι οκ να είμαστε διαφορετικοί κι όταν όλοι πιστέψουμε πραγματικά σ’ αυτό, θα αρχίσουμε να προχωρούμε» .

 

Ο επικεφαλής διαιτητής της FA, Neale Barry, χαρακτηρίζει το coming out του Ryan ως “σημαντική στιγμή” :

«Η FA προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στον Ryan. Ο ρόλος μας είναι να στηρίζουμε όλους τους διαιτητές, να βοηθούμε την ανάπτυξή τους, να μεγιστοποιούμε το δυναμικό τους και πάνω απ ‘όλα να βοηθούμε, ώστε οι εμπειρίες τους να είναι θετικές. Η δήλωση του Ryan σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στο παιχνίδι κι ενισχύει το γεγονός, ότι η διαιτησία είναι πραγματικά ανοικτή σε όλους.