Νότια Αφρική: Τρανς γυναίκα έπεσε θύμα απαγωγής

36
non binary, τρανς, trans
Μια τρανς γυναίκα στη Νότια Αφρική, ισχυρίζεται ότι άνδρας που γνώρισε και συνάντησε μέσω του Tinder, την απήγαγε.

Το περιστατικό συνέβη εν μέσω μιας αύξησης των απαγωγών από εφαρμογές γνωριμιών, οι οποίες συχνά στοχεύουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα,

Η Νοτιοαφρικανή ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια Thabsie Mabezane, δήλωσε ότι γνώριζε τη σημασία της προσωπικής ασφάλειας, όταν αποφάσισε να βγει με έναν άνδρα από το Tinder στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η ίδια είπε στο Reuters ότι ήθελε να γνωρίσει τον άνδρα σε δημόσιο χώρο, αντί για το σπίτι του, ώστε να κρατήσει τον εαυτό της ασφαλή, αλλά την απήγαγε από το σημείο συνάντησης υπό την απειλή ενός όπλου.

Κατά τη διάρκεια του «σοκαριστικού» περιστατικού, όπως είπε, τη μετέφεραν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, όπου οι τέσσερις απαγωγείς της απαίτησαν από εκείνη να καλέσει τους φίλους της και να ζητήσει λύτρα.

Αφού την κράτησαν για αρκετές ώρες, ένας φίλος και παραδοσιακός θεραπευτής που κάλεσε η Mabezane, κατάφερε να τους πείσει να την αφήσουν να φύγει χωρίς λύτρα. Η Mabezane δεν κατήγγειλε το περιστατικό επειδή φοβόταν ότι δεν θα την πίστευαν.

Υποθέσεις σαν αυτές βρίσκονται σε αύξηση αυτήν τη στιγμή στη Νότια Αφρική, με την αστυνομία και τους ακτιβιστές να λένε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνήθως στοχοποιούνται εξαιτίας του μίσους και της λοατκιφοβίας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πρόσφατα ότι έχουν ήδη παρατηρήσει αυτήν την αυξανόμενη τάση των απαγωγών, και μάλιστα ότι έχουν συλλάβει αρκετές ομάδες οι οποίες στόχευαν την «γκέι και λεσβιακή κοινότητα».

Από τη μεριά του το Tinder δήλωσε: «Η ασφάλεια των μελών μας είναι το πιο σημαντικό». Η εφαρμογή προτείνει στα άτομα να αναφέρουν οποιοδήποτε έγκλημα στις αρχές.

Το Vision Tactical, μια τοπική εταιρία ασφαλείας, θεωρεί ότι το Grindr πρέπει να καταργηθεί στη Νότια Αφρική, λόγω της «ανησυχητικής αύξησης» των περιστατικών, στα οποία γκέι άνδρες έχουν πέσει θύματα ληστείας, κακοποίησης και απαγωγής.

Τον  Σεπτέμβριο, ένας 18χρονος απήχθη στο Γιοχάνεσμπουργκ, αφού βρέθηκε με κάποιον μέσω του Grindr. Η αστυνομία έχε επιβεβαιώσει ότι το νέο παιδί έχει ήδη σωθεί, και επτά ύποπτοι έχουν συλληφθεί. Άτομα από την εφαρμογή δήλωσαν ότι είναι ενήμερα και πολύ προβληματισμένα με την κατάσταση, και ψάχνουν πιθανές λύσεις.

Παρά την τρομακτική εμπειρία της, η Mabezane δεν πιστεύει ότι η κατάργηση των εφαρμογών που χρησιμοποιεί η κουήρ κοινότητα είναι λύση, καθώς θα περιθωριοποιήσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ακόμα περισσότερο.