Νέα αντί-τρανς πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγο πριν τις εκλογές

30/05/2024
από
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε τις ιδιωτικές συνταγογραφήσεις των αναστολέων εφηβείας για άτομα κάτω των 18 ετών, σε μια από τις τελευταίες αντί-τρανς κινήσεις της πριν από τις γενικές εκλογές.

Σε κανέναν νέο ασθενή κάτω των 18 ετών στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία δεν θα χορηγούνται ορμόνες για την καταστολή της εφηβείας, εάν βιώνουν δυσφορία φύλου, ανακοίνωσε την Τετάρτη 29 Μαΐου το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας  (DHSC).

Τα συγκεκριμένα φάρμακα προλαμβάνουν την εφηβεία, μπλοκάροντας ορμόνες – όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα – οι οποίες οδηγούν σε σωματικές αλλαγές. Στην περίπτωση των νέων τρανς ατόμων, αυτό μπορεί να καθυστερήσει ανεπιθύμητες φυσικές αλλαγές, όπως η έμμηνος ρύση, η αύξηση του στήθους, η φωνή και η τριχοφυΐα.

Η επείγουσα απαγόρευση θα διαρκέσει από τις 3 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου και θα ισχύει για συνταγές που έχουν συνταχθεί από ιδιώτες γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου και από γιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή στην Ελβετία.

Οι ασθενείς που έχουν ήδη συνταγές θα συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, ανέφερε το υπουργείο, καθώς επίσης ξεκαθάρισε ότι τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα για άλλη χρήση.

Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Cass και μιας παρόμοιας απόφασης του NHS της Αγγλίας για την παύση της συνταγογράφησης φαρμάκων στην τρανς νεολαία.

Τον Μάρτιο, το NHS αποφάσισε ότι οι αναστολείς της εφηβείας θα είναι διαθέσιμοι στα νέα άτομα μόνο στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών. «Εκτός του ερευνητικού πλαισίου, οι ορμόνες για την καταστολή της εφηβείας δεν θα δίνονται στα παιδιά και τους εφήβους», είπε εκπρόσωπος του NHS.

Ενώ η κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση και την περιέγραψε ως το καλύτερο για τα παιδιά, ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις υπογράμμισαν τον τρανσφοβικό χαρακτήρα της κίνησης αυτής. Η τρανς φιλανθρωπική οργάνωση Mermaids είπε ότι η απόφαση είναι «βαθιά απογοητευτική» και «περαιτέρω περιορισμός της υποστήριξης που προσφέρεται σε τρανς παιδιά και νέους».

Η Ουαλία και η Σκωτία ανακοίνωσαν επίσης παύσεις στη συνταγογράφηση των αναστολέων της εφηβείας, μετά την κυκλοφορία της έκθεσης.
Δες και αυτό!