Μια τρανς γυναίκα υποβλήθηκε σε “θεραπεία” μεταστροφής στη Ρωσία μετά το coming out στην οικογένειά της

02/10/2023
από
Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να περιορίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, μια τρανς γυναίκα περιγράφει το πώς αναγκάστηκε να υποβληθεί σε «θεραπεία» μεταστροφής, η οποία περιελάμβανε και μια «εκπαίδευση ανδρισμού».

Σε ρεπορτάζ του PinkNews, η Ada Blakewell, μια τρανς γυναίκα, μιλάει για τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετώπισε, και τα τραυματικά γεγονότα που έζησε. Η ίδια έχοντας εμπνευστεί από διάφορες ιστορίες τρανς ατόμων, αποφάσισε να κάνει coming out.

Οι γονείς της όμως, οι οποίοι είναι «βαθιά θρησκευόμενοι» όπως είπε, είναι μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με αποτέλεσμα το coming out να μην πάει όπως εκείνη είχε προγραμματίσει.

«Μου είπαν ότι το να είσαι τρανς είναι ένα δηλητήριο του διαβόλου, ότι η δυτική κουλτούρα έχει δηλητηριάσει τον εγκέφαλό μου», είπε η Ada. Αφού εγκατέλειψε το σπίτι της το 2018, επέστρεψε έναν χρόνο αργότερα για να επισκεφτεί την οικογένεια της. Η μητέρα της, όπως είπα στην Ada, χρειαζόταν εγχείρηση καρδιάς και ήθελε να την συνοδεύει στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια.

«Καθώς πηγαίναμε στο καρδιολογικό κέντρο, ξαφνικά φύγαμε από τον κεντρικό δρόμο και οδηγήσαμε μέσα από κάποια χωμάτινα μονοπάτια. Ξαφνικά σταματήσαμε. Η μητέρα μου άφησε το αυτοκίνητο. Τότε ήρθε ένας πραγματικά τεράστιος άνδρας και είπε: Λοιπόν ήρθε η ώρα να πληρώσεις».

Το κέντρο στο οποίο οδηγήθηκε η Ada δεν ήταν αποκλειστικά για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Φιλοξενούσε επίσης όσα άτομα πάλευαν με εθισμούς, αλλά και με την ψυχική τους υγεία.

Όταν έφτασαν στο κέντρο, της πήραν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, απαγορεύοντας της έτσι την επικοινωνία με τον έξω κόσμο για 9 μήνες που παρέμεινε στο κέντρο.

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της, την αποκαλούσαν με τρανσφοβικούς χαρακτηρισμούς και την ανάγκαζαν να προσεύχεται, καθώς όπως λέει, ήταν σαν μια ημί-θρησκευτική κατασκήνωση.

Υπέστη επίσης μια «εκπαίδευση ανδρισμού» που περιελάμβανε κατασκευές και κοπή ξύλων. «Έκαναν αρκετά περίεργα πράγματα», συνεχίζει η Ada. «Μια φορά, με ανάγκασαν να ευνουχίσω ένα γουρούνι επειδή ήθελα να αλλάξω το φύλο μου».

«Στην πραγματικότητα δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω τη διαδικασία γιατί έπαθα σοβαρή κρίση πανικού».

Η Ada πλέον ζει με διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ωστόσο, από τότε που έφυγε από το κέντρο μεταστροφής, κατάφερε να βρει άτομα που την αγαπούν και την αποδέχονται.

ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι στη Ρωσία λειτουργεί ένας μεγάλος αριθμός κλινικών που ισχυρίζονται ότι μπορούν να «αλλάξουν» την ταυτότητα φύλου και τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου, μέσω διάφορων πρακτικών (πχ. ύπνωση, φάρμακα, «διορθωτικός βιασμός», χειρουργικές επεμβάσεις). Ο αριθμός των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε «θεραπείες» μεταστροφής, παραμένει άγνωστος.

Ρεπορτάζ: PinkNews
Δες και αυτό!