Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εν μέσω κλίματος φόβου

13/07/2023
από
Σε ομιλία του στη Δούμα της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Pyotr Tolstoy συνόψισε το σκεπτικό της κυβέρνησής του για την πρόσφατη επίθεση της νομοθεσίας που εισάγει διακρίσεις και της κυβερνητικής δράσης που στοχεύει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα.

Η αφορμή ήταν η εισαγωγή νομοσχεδίου για την απαγόρευση της ιατρικής φροντίδας και επιβεβαίωσης φύλου και της αλλαγής ταυτότητας στη χώρα.

Αναφερόμενος στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Tolstoy δήλωσε: “Το εφαρμόζουμε αυτό επειδή η Ρωσία έχει αλλάξει από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Και αυτοί οι τύποι που σήμερα υπερασπίζονται τη χώρα μας με τα όπλα στα χέρια, πρέπει να επιστρέψουν σε μια άλλη χώρα, όχι σε αυτή που ήταν πριν”.

Για τον Vladimir Putin και το κοινοβούλιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια προσπάθεια όχι μόνο να αναδιαμορφώσουν τη Ρωσία γεωγραφικά, αλλά και μια ευκαιρία να μετατρέψουν τη χώρα «σε μια Μεγάλη Ρωσία απαλλαγμένη από την “ηθική παρακμή” και τον “καθαρό σατανισμό”» που, όπως λένε, «έχει μολύνει τη χώρα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης».

«Διατηρούμε τη Ρωσία για τις επόμενες γενιές, με τις πολιτιστικές και οικογενειακές της αξίες, τα παραδοσιακά της θεμέλια, και υψώνουμε φραγμό στη διείσδυση της δυτικής αντι-οικογενειακής ιδεολογίας», δήλωσε ο Tolstoy κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του νομοσχεδίου τον Ιούνιο.

Ο νέος νόμος είναι ο τελευταίος σε μια σειρά κυβερνητικών ενεργειών που αποσκοπούν στην εξάλειψη της ταυτότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ στη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο, ο Putin υπέγραψε νομοθεσία για την απαγόρευση της “ΛΟΑΤ προπαγάνδας”, η οποία περιλαμβάνει οποιαδήποτε δημόσια αναφορά σε “μη παραδοσιακούς τρόπους ζωής”, μαζί με την πάταξη των συγχωνευμένων αμαρτημάτων της “παιδοφιλίας και της αλλαγής φύλου”.

Τα βιβλιοπωλεία αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν βιβλία με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο από τα ράφια, ενώ πλατφόρμες gaming και streaming έχουν αποσύρει περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της πορνογραφίας του ίδιου φύλου. Η Google τιμωρήθηκε με πρόστιμο τον Μάιο επειδή αρνήθηκε να αφαιρέσει ΛΟΑΤΚΙ+ βίντεο από το YouTube στη Ρωσία.

Ο ίδιος νόμος έχει χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση του συναινετικού σεξ μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα. Τον Μάιο, ένας 40χρονος Γερμανός δάσκαλος καταδικάστηκε για παραβίαση του νόμου επειδή προσκάλεσε έναν 25χρονο άνδρα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του για σεξ. Τον Μάρτιο, ένα γκέι ζευγάρι διώχθηκε ποινικά επειδή δημοσιοποίησε τη σχέση του στο TikTok.

Παλαιότερη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2013 και ο οποίος έθεσε όριο στο ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο που διαδίδεται σε ανηλίκους, χρησιμοποιήθηκε για να κλείσουν πορείες υπερηφάνειας, να συλλάβουν ακτιβιστές και να θέσουν τα θεμέλια της κουλτούρας του φόβου που κατακλύζει σήμερα τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στη Ρωσία.

Η τελευταία νομοθεσία θα απαγορεύσει την παροχή φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο σε τρανς άτομα κάθε ηλικίας στη χώρα και θα ανατρέψει τη δυνατότητα των τρανς ατόμων να αλλάζουν την καταχώριση φύλου στα επίσημα έγγραφα.

Ο Richard Volkov, ένας 26χρονος τρανς μουσικός από τη Μόσχα, δήλωσε ότι οι τρανς άνδρες που γνωρίζει στη Ρωσία αγωνίζονται να αλλάξουν ταυτότητα και να ξεκινήσουν θεραπεία.

“Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η χώρα μου”, δήλωσε από το Sagarejo της Γεωργίας, όπου διέφυγε μετά την έναρξη του πολέμου. “Φαίνεται ότι αν απλά πω στον εαυτό μου ότι υπάρχω, παραβιάζω ήδη τον νόμο”.

Η 36χρονη Elle Solomina, μια άλλη τρανς πολιτική πρόσφυγας στη Γεωργία, αποκαλεί την επικείμενη νομοθεσία έναν καθαρά “φασιστικό νόμο”.

“Δεν έχω βρει καμία εξήγηση γι’ αυτό”, δήλωσε στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, “εκτός από το ότι σε ένα ολοκληρωτικό σύστημα, ο πληθυσμός πρέπει να ζει με φόβο”.

Τώρα ο Vladimir Putin επικαλείται τις παλιές κακές μέρες της Σοβιετικής Ένωσης σε μια έκκληση για τη δημιουργία ενός νέου ινστιτούτου για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο κρατικό Ψυχιατρικό Κέντρο Serbsky, διαβόητο στα μέσα του 20ού αιώνα στη Σοβιετική Ρωσία για τα ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια που υπέστησαν οι αντιφρονούντες.
Δες και αυτό!