«Η κυρία Κάθρην ασχολείται πολύ με τον ακτιβισμό! Για αυτό δεν έχει παραστεί σήμερα στην έκθεση ξενόγλωσσων βιβλίων!»/ Ήταν σήμερα ένα από τα πολλά σχόλια που ήρθαν στην αντίληψή μου από αγαπημένα πρόσωπα του χώρου μας.

της Katherine Reilly*

Αυτή την στιγμή, 36 από τα 43 βιβλία μου κοσμούν πάγκους σε χώρους έκθεσης ξενόγλωσσων βιβλίων. Όταν απαγορεύουν την παρουσία του προσώπου μου σε συγκεκριμένες εκθέσεις (εντός εκτός Ελλάδος) λόγω της τρανς ταυτότητάς μου, ποια θα έπρεπε να είναι η αντίδρασή μου;

Για όσους δεν γνωρίζετε, είναι συχνό φαινόμενο στο χώρο των ξενόγλωσσων εκδόσεων, ο συγγραφέας να δέχεται μια αμοιβή για την συγγραφή των βιβλίων. Τα δικαιώματα στη συνέχεια, περνούν αποκλειστικά στον εκδοτικό. Μια συμφωνία την οποία καλώς κακώς την δέχτηκα. Δεν μπορώ να δεχτώ όμως πρακτικές, είτε απόκρυψης του ονόματός μου με χρήση ψευδωνύμου ή και την απαγόρευση παρουσίας μου σε εκθέσεις ή και συνέδρια που προωθούνται τα βιβλία που φέρουν το όνομά μου λόγω της ταυτότητας φύλου μου.

Επέλεξα σήμερα με βαριά καρδιά να απέχω από την έκθεση στην οποία έχω διδάξει, που έχω παρουσιάσει τα έργα μου, με έχετε αγκαλιάσει και έχω δεχτεί την αγάπη σας. Η επιλογή μου αυτή είναι μια μικρή ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της αδικίας που έχω υποστεί όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί συγγραφείς του χώρου λόγω της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού μας.

Δεν θα σταματήσω να γράφω. Ήδη ετοιμάζω ένα νέο συγγραφικό έργο το οποίο και θα προωθήσω στο άμεσο μέλλον. Όσον αφορά τις προηγούμενες εκδόσεις μου; Είναι ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ και τα κλαίω. Θα σας παρακαλέσω όλους λοιπόν, να διαβάσετε τα βιβλία μου. Είναι κομμάτια της ψυχής μου και θέλω ο κόσμος να τα ευχαριστηθεί, να μορφωθεί και να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες που έχω πλάσει. Θα είναι τιμή μου να δω τα βιβλία μου να κοσμούν τα ράφια των σχολείων σε όλη την χώρα.

Επόμενο ραντεβού τον Αύγουστο λοιπόν. Στην επόμενη έκθεση βιβλίου στην οποία και θα δώσω διάλεξη. Θα χαρώ να σας δω από κοντά και να σας ευχηθώ για το νέο σχολικό έτος.


Η Katherine Reilly είναι καθηγήτρια Αγγλικών σε παιδιά, teacher trainer και συγγραφέας.