Η Τζένη Θεωνά για τα έμφυλα στερεότυπα και την αποδοχή

23/10/2023
από
Η Τζένη Θεωνά βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Δύο στις 10», με τη Ζωή Κρονάκη και τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου. Μεταξύ άλλων, μίλησαν για τη ρευστότητα του φύλου, τα έμφυλα στερεότυπα, και την άνευ όρων αποδοχή των παιδιών.

Συγκεκριμένα, η ηθοποιός ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τη Μαίρη Συνατσάκη και τη συζήτηση για το κοινωνικό φύλο. Η ίδια είπε:

«Έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από το gender fluidity και βλέπουμε στο εξωτερικό, κυρίως, πολλούς επώνυμους γονείς να κυκλοφορούν με τα παιδιά τους, αγοράκια ντυμένα με φούστες. Δεν ξέρω ακριβώς τι διαχείριση πρέπει να κάνεις… Ο αντίλογος είναι ότι τα παιδιά μπερδεύονται. Εμένα αυτό που κατά βάση με απασχολεί είναι να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο στο οποίο το παιδί θα νιώθει απολύτως ελεύθερο να εκφραστεί με όποιο τρόπο του φαίνεται μεθαύριο φυσικό».

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν πώς τα στερεότυπα τους μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά, δηλώνοντας ότι η ίδια δεν θα περιόριζε τον γιο της σε περίπτωση που ήθελε να δοκιμάσει τα ρούχα της.

«Αυτό βέβαια δεν είναι μικρό πράγμα και εύκολο και πρέπει να το παρατηρούμε από νεαρή ηλικία. Δηλαδή πως σιγά σιγά οι δικές μας προκαταλήψεις και τα δικά μας στερεότυπα, στα πιο μικρά και απλά πράγματα, μπορούν να μπουν μέσα. Έχεις δηλαδή ένα αγοράκι που μπορεί να πάρει να δοκιμάσει τα παπούτσια σου, τις τσάντες σου… Αν εσύ πεις: “όχι, αυτά είναι κοριτσίστικα”…Όχι, εγώ δεν θα το πω αυτό», είπε.

Σε δήλωση της δημοσιογράφου για το κατά πόσο η κοινωνία είναι έτοιμη, η γνωστή ηθοποιός απάντησε: «Ωραία αν δεν είμαστε έτοιμοι, δεν πρέπει να γίνουμε; Γιατί έτσι συμβαίνει και υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μια ζωή κρυφή και δεν μπορούν να μοιραστούν την αλήθεια τους με την οικογένεια τους και είναι στα αλήθεια δυστυχισμένοι».

«Θυμάμαι ένα παιδί, που είχε φύγει από ένα χωριό με έναν πατέρα πολύ μπρουτάλ, ότι μου έλεγε ότι είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Όχι δεν το θέλω αυτό. Δεν θέλω κανένα παιδί να φτάσει στα άκρα επειδή δεν έχει τον χώρο να αποδεχτεί τον εαυτό του», συμπλήρωσε.

Μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ.
Δες και αυτό!