Μετά από έναν χρόνο δικαστικών αγώνων, η νέα νομοθεσία θα άρει τα εμπόδια από τον νόμο της δεκαετίας του 1980, που απαιτούσε από τα τρανς άτομα να υπομείνουν δύο ψυχιατρικές γνωματεύσεις και μια δικαστική απόφαση για να διορθώσουν το όνομά τους στα επίσημα έγγραφά τους.

Μετά από έναν χρόνο δικαστικών αγώνων, την Τετάρτη 23 Αυγούστου, η Γερμανία ενέκρινε την πρόταση για έναν νέο νόμο για την ταυτότητα φύλου, που επιτρέπει στους τρανς, non-binary, και ίντερσεξ πολίτες να διορθώνουν το όνομα και το φύλο τους στο ληξιαρχείο, χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις και έγγραφα.

Αυτή η νομοθεσία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο του 2022, καταρρίπτει τον προηγούμενο νόμο της δεκαετίας του 1980, ο οποίος απαιτούσε από τα τρανς και τα non-binary άτομα να υποστούν δύο ψυχιατρικές αξιολογήσεις και μια δικαστική απόφαση για τη διόρθωση του ονόματός τους.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι τρανς και οι non-binary άνθρωποι συχνά περιμένουν χρόνια και πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για να υποβάλουν αίτηση για αυτές τις διαδικασίες. Η νέα νομοθεσία καταργεί αυτά τα εμπόδια και διευκολύνει τους ανθρώπους να διορθώσουν το όνομα και το φύλο τους, απλά σε ένα δημόσιο γραφείο μητρώου, και υποβάλλοντας ένα έντυπο ταυτοποίησης.

Ο προτεινόμενος νόμος θα εξακολουθεί να απαιτεί από τα αιτούντα άτομα, να υποβάλλουν το αίτημά τους για διόρθωση τρεις μήνες νωρίτερα. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών μπορούν να διορθώσουν το όνομα και το φύλο τους, εάν οι γονείς τους υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ τα ανήλικα άτομα ηλικίας 14-17 ετών μπορούν να υποβάλουν μόνα τους το έντυπο με τη γονική συναίνεση.

Η υπουργός Οικογένειας της γερμανικής κυβέρνησης, Λίζα Πάους, χαρακτήρισε την απόφαση «μια μεγάλη στιγμή για τα τρανς και τα ιντερσεξ άτομα στη Γερμανία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε: «Όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα κράτος που να σέβεται την ταυτότητα φύλου τους. Ο ισχύων νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα για τα τρανς άτομα. Θέλουμε να τερματίσουμε αυτήν την αναξιοπρεπή κατάσταση».

Οι συντηρητικές φωνές συνεχίζουν να αντιστέκονται στον νόμο, ισχυριζόμενες την ανάγκη προστασίας των χώρων μεμονωμένων φύλων.

Οι δεξιοί αντίπαλοι ισχυρίζονται, επίσης, ότι ο νέος νόμος θα επιτρέψει σε μετανάστες που περιμένουν απέλαση να αποφύγουν τον νόμο. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει ευρέως αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, αλλά η τροποποιημένη έκδοση της νομοθεσίας απαγορεύει σε οποιοδήποτε άτομο περιμένει απέλαση να διορθώσει νομικά το φύλο του.

Αυτές οι νέες τροποποιήσεις σημαίνουν ότι τα ληξιαρχεία θα πρέπει πλέον να ειδοποιούν την εθνική μονάδα εγκλήματος της Γερμανίας κάθε φορά που κάποιο άτομο διορθώνει το όνομα και το φύλο του. Οι τρανς ακτιβίστριες/στές/@ στη Γερμανία ανησυχούν για αυτές τις αλλαγές, χαρακτηρίζοντάς τις επικίνδυνες και μεροληπτικές.

Στη συνέχεια, η νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το νομοσχέδιο πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πρόσθετη αντίσταση από τα συντηρητικά κόμματα κατά τα επόμενα βήματα.

Εάν εγκριθεί ο νέος νόμος, η Γερμανία θα ενταχθεί στις χώρες όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Δανία, που έχουν ήδη εγκρίνει παρόμοιους νόμους.