Μετά το chemsex… τι;

17/01/2024
Μετά το chemsex
Μετά το chemsex… τι;
Παρτάραμε, διασκεδάσαμε, εξερευνήσαμε, πειραματιστήκαμε, περάσαμε καλά, περίεργα, άσχημα ή ακόμα ψάχνουμε να καταλάβουμε τι έγινε… το πάρτυ κάποια στιγμή τελειώνει και είμαστε στη φάση μετά το chemsex.

από τον Αντώνη Πούλιο & Γιώργο Παπαδοπετράκη*

Το chemsex περιλαμβάνει συχνά πολύωρο σεξ, πιθανώς με περισσότερους συντρόφους, και ουσίες (chems) των οποίων η επίδραση είναι αρκετά έντονη. Είναι λογικό, επομένως, ότι μας εξουθενώνει σωματικά και ψυχολογικά. Η αυτοφροντίδα, λοιπόν, μετά από αυτό χρειάζεται χώρο και χρόνο. Πολλές από τις αρνητικές επιπτώσεις του chemsex οφείλονται βασικά στην πλημμελή φροντίδα μετά από την εμπλοκή μας με αυτό.

Συχνά, δε, η ενοχή ή ντροπή που τροφοδοτείται από τη ναρκωφοβία αλλά και το μη-ετεροκανονικό σεξ και την ποικιλομορφία του, καθώς και η μεταμέλεια που μπορεί να αισθανθούμε για πράγματα που κάναμε όταν ήμαστε φτιαγμένοι – ή δεν κάναμε επειδή ήμαστε φτιαγμένοι, π.χ. αν δεν ανταποκριθήκαμε σε υποχρεώσεις μας – μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοτιμωρία, υπερ-προσπάθεια να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο.

Ή, υπό την πίεση όλων αυτών, ίσως να ξανακάνουμε χρήση, όχι για ψυχαγωγία αλλά για να ηρεμήσουμε και να ξεφύγουμε, χάνοντας περαιτέρω τον έλεγχο ή καταλήγοντας σε υπερδοσολογία (overdose), με όλες τις αρνητικές της επιπτώσεις.

Ξεκινώντας από τα βασικά της μείωσης βλάβης μετά το chemsex

Καλό είναι να φροντίζουμε τ@ εαυτ@ μας με:

  • Ενυδάτωση: τα chems σε συνδυασμό με το πολύωρο και έντονο σεξ μας αφυδατώνουν.
  • Ποιοτικό φαγητό: το καλό φαγητό δεν κάνει θαύματα μεν, αλλά βοηθά στο να μην είναι ιδιαίτερα επώδυνη η επίδραση της απόσυρσης των ουσιών (το comedown).
  • Λήψη αμινοξέων: μπορεί να γίνει μέσω καλής ποιότητας πρωτεΐνης ή ελεγμένων συμπληρωμάτων διατροφής.

Υπενθυμίζουμε εδώ, όπως έχουμε αναπτύξει σε προηγούμενο τεύχος, ότι καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου την προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP) για τον HIV και γενικότερα να εξεταζόμαστε για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις τακτικά ώστε να φροντίσουμε τόσο εμάς όσο και τα άτομα με τα οποία βρεθήκαμε.

Το comedown θέλει ηρεμία, χρόνο…

Καλό είναι να ξεκουραζόμαστε και να χαλαρώνουμε μόν@ μας ή με καλή, μη επικριτική παρέα. Ο ύπνος που θα μας χρειαστεί μπορεί να είναι περισσότερος από αυτό που μας φτάνει συνήθως.

Ειδικά αν έχουμε κάνει χρήση μεθαμφεταμίνης ή μεφεδρόνης, μπορεί να έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε πολλή ενέργεια αλλά κάποια στιγμή, κατά το comedown, το οποίο στην περίπτωση της μεθαμφεταμίνης μπορεί να είναι και μετά από μια-δυο ημέρες, η ενέργειά μας σωματικά και ψυχολογικά ενδέχεται να πέσει κατακόρυφα. Καλό είναι τη στιγμή αυτή να μην ξανακάνουμε χρήση αλλά να ακολουθήσουμε τα σήματα του σώματός μας και να ξεκουραστούμε.

Να πούμε εδώ ότι η έλλειψη ύπνου θεωρείται ότι συνδέεται με τη μεθαμφεταμινική ψύχωση, την οποία θα συζητήσουμε περισσότερο στο επόμενο τεύχος.

…και πλάνο

Αν έχουμε αποφασίσει να παρτάρουμε, καλό είναι να έχουμε από την αρχή κατά νου ότι θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο να ανακάμψουμε. Άρα βοηθάει να σταματάμε το chemsex εγκαίρως για να δώσουμε στ@ εαυτ@ μας την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει.

Αν δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο, ενδέχεται να χάσουμε μέρες από την εργασία ή άλλες δραστηριότητες που είναι σημαντικές για εμάς. Αυτό όχι μόνο δυσκολεύει την ίδια την ανάκαμψη, αλλά μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα.

Και πώς περάσαμε;

Ίσως μας φανεί χρήσιμο να σκεφτούμε κατά πόσο το chemsex που κάναμε ήταν όπως το σχεδιάζαμε.

Αν αισθανόμαστε ότι κάτι πήγε στραβά, το να το εντοπίσουμε είναι πολύ χρήσιμο τόσο για να βάλει σε τάξη την εμπειρία μας όσο και για να το διορθώσουμε κρατώντας μας σε μια κάποια μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα βοηθήσει να αναλογιστούμε από πιο σημείο και μετά  σταματήσαμε να διασκεδάζουμε, η χρήση δεν προσέφερε κάτι ή και μας χάλασε ή και κατά πόσο κάτι μας μπρίζωσε να κάνουμε κατάχρηση και να ξεφύγουμε.

Το μπρίζωμα ή αλλιώς τα λεγόμενα triggers, δηλαδή οι παράγοντες που πυροδοτούν τη χρήση ή την κατάχρηση, είναι σημεία κλειδί για τον έλεγχο των chems και μπορεί να μην είναι πάντα προφανείς. Trigger μπορεί να είναι κάποιο σεξουαλικό ερέθισμα, κάποιο πρόσωπο το οποίο είτε χαρήκαμε πολύ που είδαμε είτε δε χαρήκαμε καθόλου ή και, γενικότερα, κάποιο έντονο συναίσθημα θετικό ή αρνητικό.

Και αν κάτι πήγε στραβά;

Αν τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολογίζαμε, είναι πιθανό να αισθανθούμε ντροπή, αυτομομφή και ενοχή. Αυτό το βίωμα είναι πιθανό να είναι ακόμα πιο έντονο σε περιπτώσεις που κατά το chemsex υπήρξε πιθανώς παραβίαση της συναίνεσης σε αυτά που έγιναν.

Τέτοια συναισθήματα κάνουν την ανάκαμψη από τα chems ακόμα πιο δύσκολη, οδηγώντας μας ακόμα και σε συμπεριφορές που μπορούν να μας βλάψουν, όπως κατάχρηση ουσιών, απομόνωση και παραμέληση της υγείας μας.

Ας κρατήσουμε ότι σε πείσμα του κλίματος της εποχής αλλά και το στιγματισμό των ταυτοτήτων μας η απάντηση στα σφάλματά μας, στα πράγματα που πάνε στραβά ή στις εξερευνήσεις που ξέφυγαν δεν είναι η επίκριση, η αυτομοφή και η τιμωρία. Ένα κεντρικό συστατικό στοιχείο του queer τραύματος είναι η ντροπή για αυτό που είμαστε. Η ενοχή στην πραγματικότητα θρέφει αυτό το τραύμα, το επανενεργοποιεί αντί να το φροντίζει.

Αυτή η στάση θα πρέπει άλλωστε να διαπνέει και τη στάση μας απέναντι σε άτομα που βρισκόμαστε για chemsex ή και σε άτομα του περιβάλλοντός μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με αυτό. Καλό θα ήταν να κρατάμε επαφή μαζί τους. Με τα άτομα που κάνουμε chemsex μαζί, είναι σημαντικό να προσέχουμε το ένα το άλλο, να συζητάμε τι μπορεί να βελτιωθεί, τι πάει στραβά, τι μας άρεσε. Γενικότερα, να είμαστε εκεί και στις πιο δύσκολες φάσεις ώστε, όταν ξανάρθουν οι καλές, να είναι ακόμα καλλίτερες.

Και αν χάνουμε τον έλεγχο;

Αν αισθανθούμε ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει, δεν περνάμε καλά ή το αυτά που μας προσφέρει το chemsex είναι λίγα με μεγάλο τίμημα, ίσως η εμπλοκή μας με αυτό έχει αρχίσει να είναι προβληματική.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δε σημαίνει ότι δεν έχουμε δυνατό χαρακτήρα ή αποτύχαμε κάπου. Είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι βοήθεια από άτομα του φιλικού μας περιβάλλοντος, την κοινότητά μας ή και επαγγελματίες υγείας που έχουν κατάλληλη και επιβεβαιωτική ως προς το βίωμα και τις ταυτότητές μας εκπαίδευση.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτές μας τις εξερευνήσεις είναι ευκαιρίες αυτοφροντίδας, προχωρήματος και σύνδεσης με νέους, πιο ουσιαστικούς τρόπους.

Να προσέχουμε ο ένας τον άλλον!

Αντώνης Πούλιος, Κλινικός ψυχολόγος, M.S., Ph.D. και ψυχαναλυτής. Επιστημονικός συνεργάτης του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Γιώργος Παπαδοπετράκης, Σύμβουλος εξαρτήσεων. Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Το ChemSex Support είναι η υπηρεσία συμβουλευτικής και μείωσης βλάβης από το ChemSex. Η υπηρεσία παρέχεται και σε άτομα της περιφέρειας. Τηλεφώνησε στο 2103310400 και κλείσε το ραντεβού σου.


Πηγές

Poulios, A. (2022). Harm reduction in the context of chemsex: training manual. Berlin: AIDS Action Europe.

Poulios, A. (2022) Chemsex: Reintroducing Sexuality in the Pleasure and Pain of the Infans, Studies in Gender and Sexuality, 23 (3), 171-183, DOI: 10.1080/15240657.2022.2097472




Δες και αυτό!