Αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτούν από τη Σερβία να επιτρέψει τη διεξαγωγή του Europride στο Βελιγράδι.

Το αίτημά τους ακολουθεί την ανακοίνωση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το Σαββατοκύριακο ότι το EuroPride που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο θα «ακυρωθεί ή θα αναβληθεί».

Ωστόσο, περίπου 145 ευρωβουλευτές από τις μεγάλες πολιτικές ομάδες έστειλαν χθες στον Βούτσιτς και στην πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς μια επιστολή ζητώντας τους να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να φροντίσουν για την ασφάλεια στην εκδήλωση.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια των διαδηλωτών, ωστόσο υποστηρίζουμε ότι η οριστική απαγόρευση αυτής της εκδήλωσης δεν είναι η σωστή λύση», αναφέρει η επιστολή.

Ο ευρωβουλευτής Μαρκ Έιντζελ, ο οποίος είναι πρόεδρος μιας ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εργάζεται για τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, είπε ότι ο Βούτσιτς είχε υποσχεθεί πλήρη υποστήριξη στους διοργανωτές. «Ως εκ τούτου, απλώς ζητούμε να εκπληρωθεί αυτή η υπόσχεση», είπε.

Μήνυμα προς τη Σερβία έστειλαν, επίσης, αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, ζητώντας να πραγματοποιηθεί η παρέλαση.

«Δεν συμφωνούμε με τη στάση του Σέρβου προέδρου», δήλωσε ο υπουργός της Τσεχίας Γιαν Λίπαβσκι.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, δήλωσε ότι η φιλοξενία του EuroPride «είναι τιμή» και μια διαδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Άννικεν Χούτφελντ, ζήτησε από «τη Σερβία να διευκολύνει τη διεξαγωγή του Europride 2022 στο Βελιγράδι».

«Απογοητευμένος από την απόφαση της Σερβίας να ακυρώσει το @EuroPride 2022», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Γίπε Κοφόντ.

Οι διοργανωτές του EuroPride αρνήθηκαν επίσης να παραιτηθούν. Σε ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι η πορεία θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!