Την απόφαση της Γενικής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) να καταγράψει τα θετικά στοιχεία που θα προκύψουν από έναν γενικευμένο ΗPV εμβολιασμό στους gay άνδρες, χαιρέτησε ο συντηρητικός βουλευτής Mike Freer.

Ένα πρόγραμμα εμβολισμού κατά των κονδυλωμάτων, ξεκίνησε το 2008 στη Μ. Βρετανία, αλλά μόνο σε κορίτσια με το σκεπτικό ότι αυτό θα περιορίσει την εξάπλωση τους και στο πληθυσμό των αγοριών.

Έτσι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες αποκτούν προστασία από τον ιό, μέσα από τον εμβολιασμό των γυναικών, κάτι που δεν συμβαίνει όμως και με τους ομοφυλόφιλους.

O gay βουλευτής από το βόρειο Λονδίνο, έχει καταβάλλει μεγάλους αγώνες, κυρίως στο Westminster, ώστε να πείσει την κυβέρνηση να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό.

Πριν από μερικούς μήνες, είχε μάλιστα διεξάγει στη βουλή μια συζήτηση με την υπουργό Υγείας Anna Sourby, ζητώντας να επεκταθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού και στους ομοφυλόφιλους (απευθύνεται μόνο σε γυναίκες).

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Mike Freer είχε δηλώσει: «Είναι ενθαρρυντικό ότι γίνεται η έρευνα για την κίνηση του HPV εμβολιασμού στα αγόρια και στους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες. Ακολουθώντας την προηγούμενη συζήτηση στη βουλή, θα συναντηθώ εγώ και οι εκπρόσωποι της Terrence Higgins Trust (οργάνωση για τη σεξουαλική υγεία) με την υπουργό Υγείας.

Σκοπεύουμε να έχουμε και μια τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα μαζί με το πρόεδρο της επιτροπής εμβολιασμού».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Το JVCI επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εμβολιασμού στο αγόρια και στον gay πληθυσμό. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση ώστε όλα τα κορίτσια, τα αγόρια και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες να προστατευτούν από τους καρκίνους που συνδέονται με τα HPV».

Τα HPV (κονδυλώματα) μεταδίδονται κυρίως, όταν υπάρχει επαφή με τα γεννητικά όργανα ή το στόμα και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου, του πρωκτού και γενικά των γεννητικών οργάνων.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού και στους gay άνδρες.

Η Terrence Higgins Trust (THT), η μεγαλύτερη οργάνωση της Βρετανίας που σχετίζεται με την σεξουαλική υγεία, αντέδρασε με δυσφορία στη δήλωση αυτή. Συγκεκριμένα στο σχόλιο του υπουργείου ότι «υπάρχει πολύ μικρό όφελος στον εμβολιασμό των αγοριών σε ότι αφορά τον καρκίνο τραχήλου των γυναικών», αν και η συζήτηση στη βουλή είχε να κάνει με τη επέκταση του προγράμματος στους ομοφυλόφιλους άνδρες.

Η Daisy Ellis της ΤΗΤ, δήλωσε: «Αυτό δεν έχει να κάνει με ένα παγκόσμιο εμβολισμό των γυναικών, αλλά με την προστασία των gay και bi ανδρών από ένα αναπτυσσόμενο πρόβλημα υγείας.

Σήμερα οι gay άνδρες έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τους τύπους του καρκίνου που σχετίζονται με τα HPV, και αυτό θα συνεχίζει να συμβαίνει όσο ο εμβολιασμός απευθύνεται μόνο σε γυναίκες. Πρόκειται καθαρά για διάκριση στο τομέα της υγείας. Δεν γνωρίζουμε κανέναν άλλον τομέα υγείας στον οποίο να αποκλείεται με τέτοιον τρόπο μια ομάδα».

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε: «Η κοινή επιτροπή εμβολιασμού (JVCI) εξετάζει τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα εμβολιασμού και διεξάγει μια έρευνα ώστε να υποστηρίξει μελλοντικά έναν ενδεχόμενο εμβολιασμό στους gay άνδρες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει προς το παρόν, κάποιο σχέδιο γενικευμένου εμβολιασμού στον ανδρικό πληθυσμό».

«Ο εμβολιασμός των αγοριών δεν συνιστάται ακόμη από την επιτροπή, μιας και επιτυγχάνεται κάλυψη του 80% του πληθυσμού, μόνο με τον εμβολιασμό των κοριτσιών».

πηγή: www.pinknews.co.uk

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!