ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές εγκαταλείπουν την Ιορδανία λόγω των κυβερνητικών διώξεων

64
Ακτιβιστές στην Ιορδανία καταγγέλλουν ότι οι αρχές στοχοποιούν τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν την ελευθερία της έκφρασης.

Η Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών (GID) της Ιορδανίας και η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας φέρεται να έχουν εκφοβίσει αρκετούς γνωστούς ακτιβιστές της χώρας, σε μια προσπάθεια να τερματίσουν τον αγώνα που κάνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα άτομα στοχοποιήθηκαν, απειλήθηκαν με βία, συλλήψεις και διώξεις. Ορισμένοι ακτιβιστές αναγκάστηκαν να κλείσουν τις οργανώσεις τους ή ακόμη και να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) πήρε συνέντευξη από 13 ακτιβιστές, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας, ιδίως αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, τους καλούσαν επανειλημμένα για ανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφοβίζονταν τακτικά.

«Οι ιορδανικές αρχές έχουν εξαπολύσει συντονισμένη επίθεση κατά των ΛΟΑΤ ακτιβιστών, με στόχο την εξάλειψη κάθε συζήτησης γύρω από το φύλο και τη σεξουαλικότητα από τη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια του ΛΟΑΤ προγράμματος του HRW, Rasha Younes.

«Οι τακτικές εκφοβισμού των δυνάμεων ασφαλείας και οι παράνομες παρεμβάσεις σε ΛΟΑΤ οργανώσεις, έχουν οδηγήσει τον ακτιβισμό ακόμη περισσότερο στην παρανομία και έχουν αναγκάσει τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών σε μια αδύνατη πραγματικότητα: αυστηρή αυτολογοκρισία ή εγκατάλειψη της χώρας».

Άτομο που διευθύνει μια ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση δήλωσε ότι, μετά από απειλές, αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους, να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στην Ιορδανία και τελικά να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«[Ο φίλος μου και εγώ] έπρεπε να αφήσουμε τα πάντα πίσω – τη δουλειά μας, τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, τις αναμνήσεις μας – και να φύγουμε», είπε. «Είναι τρομακτική η επιρροή που μπορούν να έχουν μόνο με τον εκφοβισμό, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν οτιδήποτε άλλο».

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι διώξεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ιορδανία αποτελούν «συντονισμένη επίθεση»

Παρόμοιες κατηγορίες για εκφοβισμό από τη μυστική αστυνομία της Ιορδανίας δημοσίευσε στο TheGuardian τον Αύγουστο.

Μια από τις τότε πηγές, ο διευθυντής ενός ανώνυμου ΛΟΑΤΚΙ+ κέντρου, φέρεται να αναγκάστηκε από τις αρχές να μπει σε ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να ανακρίνεται όλη τη νύχτα.

Στη συνέχεια, πράκτορες της GID τηλεφώνησαν στους γονείς του και τους είπαν ότι είναι ομοφυλόφιλος, γεγονός που, σύμφωνα με τον διευθυντή, κατέστρεψε τη σχέση τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η Ιορδανία είναι μία από τις λίγες χώρες της Μέσης Ανατολής όπου η «ομοφυλοφιλική δραστηριότητα» δεν είναι παράνομη. Οι νόμοι περί σοδομισμού, που χρονολογούνται από τη βρετανική κυριαρχία, καταργήθηκαν το 1951.

Η HRW κάλεσε την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη στοχοποίηση ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους. Προέτρεψε επίσης την Ιορδανία να «προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης εντός και εκτός διαδικτύου», καθώς και «το απόρρητο των επικοινωνιών στο διαδίκτυο».

Σύμφωνα με την Equaldex, η Ιορδανία παραμένει μια επικίνδυνη χώρα για ένα κουήρ άτομο. Βρίσκεται στην 142η θέση μεταξύ 197 χωρών στον δείκτη ισότητας.