Φωτογραφία από: Dasha Sapranetskaya

Λευκορωσία: Νέος νόμος αντιλαμβάνεται τις ΛΟΑΤΚΙ+ ζωές ως «πορνογραφία»

16/04/2024
από
Ένα νέο χαμηλό ρεκόρ όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, σημείωσε η Λευκορωσία, καθώς πλέον ο νομικός ορισμός της πορνογραφίας θα περιλαμβάνει απεικονίσεις ομόφυλων σχέσεων, αλλά και τρανς ατόμων.

Το υπουργείο Πολιτισμού τροποποίησε πρόσφατα το διάταγμά του σχετικά με το «ερωτικό υλικό» για να κατατάξει την «ομοφυλοφιλία, τον λεσβιακό έρωτα» και την «επιθυμία να ζει και να φαίνεται από τους άλλους ως άτομο του αντίθετου φύλου» -μια (τρανσφοβική) αναφορά στα τρανς άτομα- ως «μη παραδοσιακή σεξουαλική σχέση ή συμπεριφορά». Αυτό τοποθετεί τις απεικονίσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μαζί με εκείνες της νεκροφιλίας, της παιδοφιλίας και της ηδονοβλεψίας, οι οποίες νομικά συνιστούν «μη παραδοσιακές σχέσεις».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Λευκορωσίας, όλα αυτά μπορούν επίσης να συνιστούν πορνογραφία.

Η δημόσια προβολή πορνογραφίας τιμωρείται στη Λευκορωσία με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια. Η παιδική πορνογραφία τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως και 13 χρόνια.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια είδη απεικονίσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων θα μπορούσαν να εμπίπτουν στον νέο ορισμό της πορνογραφίας, είναι σαφές ότι στοχεύει στην επίθεση κατά της αξιοπρέπειας των σεξουαλικών και έμφυλων μειονοτήτων, ανθρώπων που ήδη δαιμονοποιούνται και κινδυνεύουν από διώξεις στη Λευκορωσία.

Θρησκευτικές ομάδες αλλά και πολιτικοί υποστηρίζουν περιοδικά την ποινικοποίηση της «προπαγάνδας» για τις «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις και την αλλαγή φύλου», ακολουθώντας το παράδειγμα της γειτονικής Ρωσίας.

Το 2020, η αστυνομία συνέλαβε πολλά άτομα που διαδήλωναν κατά των νοθευμένων προεδρικών εκλογών. Λευκορωσικές ομάδες για ανθρώπινα δικαιώματα κατέφραψαν τη συστηματική κακοποίηση των διαδηλωτών, αναφέροτνας επίσης ότι τα άτομα που γινόντουσαν αντιληπτά ως ΛΟΑΤΚΙ+ αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο αστυνομικής και σεξουαλικής βίας.

Έκτοτε, οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν χρησιμοποιήσει τον δημόσιο εξευτελισμό ως εργαλείο ντροπής κατά των επικριτών που θεωρούνται ότι είναι ή είναι ΛΟΑΤΚΙ+. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αστυνομία ανάγκασε έναν κρατούμενο, ο οποίος συνελήφθη επειδή άφησε ένα επικριτικό σχόλιο στο διαδίκτυο, να «ομολογήσει» στην κάμερα ότι είναι γκέι. Στο τέλος του φρικτού βίντεο, είπε: «Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ανήθικο, υπόσχομαι να το διορθώσω».

Κατά τη βίαιη επίθεσή τους κατά της κοινωνίας των πολιτών τα τελευταία χρόνια, οι αρχές της Λευκορωσίας έκλεισαν όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, αφήνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με ακόμη λιγότερη προστασία.

Πληροφορίες από Human Rights Watch.
Δες και αυτό!