Η Γεωργία (Γιολάντα) Καλαντζή και η Γεωργία Αμπατζίδου ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το αυτονόητο: Το παιδί τους να έχει τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλαν το Σάββατο το πρωί δύο μητέρες μαζί με τη φωτογραφία της οικογένειάς τους. Στην επιστολή τους υποστηρίζουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματα του τρίχρονου παιδιού τους με βάση το υπάρχον οικογενειακό δίκαιο. Και προκαλούν τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα μάτια του και να δει στη φωτογραφία την τριμελή τους οικογένεια, που είναι μια πραγματικότητα και ζητούν να αναγνωριστεί το παιδί ως ίσο με τα άλλα παιδιά των υπόλοιπων οικογενειών. Ουσιαστικά ζητούν ίσα δικαιώματα για τις οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ γονείς.

Οι δύο γυναίκες είναι η Γεωργία (Γιολάντα) Καλαντζή και η Γεωργία Αμπατζίδου, από τη Θεσσαλονίκη. Το avmag.gr μίλησε με τη Γιολάντα – έτσι τη φωνάζουν οι φίλες και οι φίλοι της – η οποία υπογράφει και την επιστολή:

«Στην επιστολή μου αναφέρω αυτονόητα πράγματα. Το γεγονός ότι καταπατώνται βασικά δικαιώματα του παιδιού μας. Ο γιος μας είναι 3 χρονών, πάει στα 4, πηγαίνει σχολείο. Αλλά η μία από τους δύο γονείς του δεν υπάρχει για το ελληνικό κράτος. Υπάρχω μόνο εγώ που είμαι η βιολογική του μητέρα.»

Θέλουμε και δεύτερο παιδί

«Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή τα προβλήματα είναι, πρώτον, ότι θέλουμε να κάνουμε και δεύτερο παιδί. Το ξέρετε ότι για να κάνουμε δεύτερο παιδί θα πρέπει να λύσουμε το σύμφωνο συμβίωσης και μετά να προχωρήσουμε σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή; Δεν είναι παράλογο αυτό; Δεύτερον, εγώ δεν μπορώ να λείψω και να φύγω στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι στο παιδί είμαι η μοναδική γονέας που μπορεί να αποφασίσει για την περίθαλψη ή νοσηλεία του.»

Τη ρωτήσαμε αν γνωρίζανε τα προβλήματα που θα συναντήσουν: «Μας προβλημάτιζε αυτό από πριν, ξέραμε ότι δεν κατοχυρωνόμαστε ως γονείς και οι δύο. Όμως άλλο να τα φαντάζεσαι κι άλλο να τα ζεις. Όταν έρθει το παιδί στον κόσμο τότε αντιλαμβάνεσαι πόσο αληθινή είναι η οικογένειά μας.

Θα πρέπει να καταλάβει η πολιτεία ότι τα ομόφυλα ζευγάρια και οι τρανς άνθρωποι έχουν ήδη παιδιά, δεν ζητά κανείς την άδεια κανενός για να κάνει οικογένεια. Είμαστε ήδη εδώ. Θέλουμε να έχουμε ίσα δικαιώματα.»

Ολόκληρη η επιστολή

Στην επιστολή της, η κυρία Καλαντζή προς τον Πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:

Κύριε πρωθυπουργέ, σας γράφω για ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων του παιδιού, για το οποίο είστε ενήμερος και το οποίο απορρέει από την έλλειψη σχετικής νομοθεσίας, σήμερα το 2023, στην ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Ονομάζομαι Γεωργία Καλαντζή και το παιδί μου στερείται βασικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την οικογένεια και τη γονεϊκότητα, χωρίς ο απολύτως κανένα λόγο. Μόνο στη βάση της αδιαφορίας, της έλλειψης ευαισθησίας, της έλλειψης ενσυναίσθησης και της έλλειψης κοινωνικής ευθύνης από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες.

Έχουμε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης εδώ και τρία χρόνια

Είμαι 42 ετών, Ελληνίδα πολίτης που ζει, εργάζεται, παράγει έργο, πληρώνει φόρος. Έχω συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τη σύντροφό μου εδώ και 3 χρόνια. Μαζί, έχουμε αποκτήσει παιδί, που σήμερα διανύει το τρίτο έτος της ζωής του. Ενώ η σχέση μου με τη σύντροφό μου ορίζεται, αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται από το κράτος, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη σχέση και των δυο μας με το παιδί μας.

Παρακολουθούμε συνεχώς και αδιαλείπτως τις δηλώσεις σας, τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και διάφορα δημοσιεύματα. Καταλαβαίνουμε πως είναι στις προθέσεις σας το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια να προχωρήσει. Είναι πλέον στιγμή κύριε Μητσοτάκη, να σταματήσουμε να αγωνιούμε καθημερινά παρακολουθώντας τις εξαγγελίες. Είναι πλέον στιγμή κύριε Μητσοτάκη το παιδί μας να αποκτήσει ίσα δικαιώματα με τα παιδιά των ετερόφυλων ζευγαριών. Το παιδί μας, όπως και εκατοντάδες άλλα παιδιά, υπάρχουν και εντάσσονται καθημερινά στο κοινωνικό σύνολο της χώρας. Είναι στιγμή το Ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει την ύπαρξη τους και να τα προστατέψει όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο, σύγχρονο, Ευρωπαϊκό κράτος. Είναι στιγμή κύριε Μητσοτάκη η αγωνία μας, ο πόνος μας, η απογοήτευσή μας να τελειώσουν.

Η σύντροφός μου δεν αναγνωρίζεται ως δεύτερη μητέρα

Το παιδί μας είναι Έλληνας πολίτης, και είναι στιγμή να σταματήσει να ζει στο θεσμικό ψέμα της μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς δεν είναι τέτοια η οικογένειά του. Μεγαλώνει με δύο γονείς. Υπάρχουν, θα πρέπει να γνωρίζετε, διάφορες στρεβλώσεις εδώ. Η σύντροφός μου δεν αναγνωρίζεται από το κράτος ως η δεύτερη μητέρα του παιδιού μας και παράλληλα, σε ότι σχετίζεται με κρατικές επιδοτήσεις για το παιδί, όπως για παράδειγμα το επίδομα παιδιού ή τα κουπόνια βρεφονηπιακών σταθμών, λαμβάνεται υπόψη το κοινό, οικογενειακό μας εισόδημα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο παραλογισμός που ζούμε είναι καθημερινός και αδιάλειπτος σε πολλαπλά επίπεδα.

Είμαι σίγουρη πως τα γνωρίζετε όλα αυτά, και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για περιπτώσεις αρρώστιας, θανάτου, κληρονομικών και χωρισμού. Είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε πολύ καλά όλες αυτές τις στρεβλώσεις και τον τρόπο που κατάφορα καταπατώνται τα δικαιώματα του παιδιού μας, στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2023. Και το γεγονός πως τα γνωρίζετε κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να μεριμνήσετε με προσωπική πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα ώστε να σταματήσει σήμερα αυτή η αδιανόητη κατάσταση.

Κύριε Μητσοτάκη, σας παρακαλώ να ανοίξετε τα μάτια σας

Για τους λόγους που σας ανέφερα κύριε Μητσοτάκη, σας παρακαλώ να ανοίξετε τα μάτια σας και να μας δείτε, όπως εμείς σας βλέπουμε καθημερινά με την αγωνία κάποιου «καλού» νέου για το παιδί μας και την οικογένειά μας. Σας ζητώ να φροντίσετε άμεσα ώστε το παιδί μας, και εκατοντάδες άλλα παιδιά, να αποκτήσουν τα δικαιώματα που αδιαμφισβήτητα δικαιούνται, αλλά δεν έχουν.

Με εκτίμηση

Γεωργία Καλαντζή

Υ.Γ. Στη φωτογραφία εμφανίζεται η οικογένειά μας. Ανοίξτε τα μάτια και δείτε μας!

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.