Ένα ζευγάρι λεσβιών μοιράστηκε τις εμπειρίες του ως γονείς, για να προωθήσει την αποδοχή των κουήρ οικογενειών, καθώς η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Πολωνίας, αντιμετωπίζει αντιδράσεις και κακοποίηση.

Η Miłość Nie Wyklucza (Η αγάπη δεν αποκλείει), μια μη κυβερνητική οργάνωση που προωθεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Πολωνία, ξεκίνησε την καμπάνια της με θέμα Jesteśmy rodziną (Είμαστε μια οικογένεια) για να αναδείξει τις «οικογένειες ουράνιου τόξου» που ζουν στην Πολωνία.

Η σειρά βίντεο θα δημιουργήσει μία πλατφόρμα για κουήρ οικογένειες και επιδιώκει να ενισχύσει την κατανόηση προς την κουήρ κοινότητα.

Το πρώτο βίντεο της καμπάνιας παρουσιάζει το ομόφυλο ζευγάρι των Milena και Ola μαζί με τα μικρά τους αγόρια, Tadzik και Edzio, που ζουν στην Πολωνία.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε «πριν από 13 ή 14 χρόνια» σε ένα μουσικό φεστιβάλ και η σχέση τους έκτοτε άνθισε.

Οι γονείς της Milena «έπαθαν σοκ» όταν τους είπε για τη σχέση της με την Ola, η οποία είναι αστυνομικός. Ήταν «με έναν άντρα για δώδεκα χρόνια και αρκετά χρόνια παντρεμένη» και «είχαν δύο παιδιά μαζί.»

«Θεώρησαν [οι γονείς της] ότι θα ήταν αρκετά κλασικό: σύζυγος άνδρας, σύζυγος γυναίκα και δύο παιδιά», θυμάται η Milena.

«Η ζωή μπορεί να σε εκπλήξει.»

Οι γονείς της Ola είχαν παρόμοια αντίδραση, αλλά το ζευγάρι τους έδωσε χρόνο να προσαρμοστούν. Μετά από λίγες μέρες σιωπής, ο πατέρας της Ola της τηλεφώνησε, ενώ σχεδίαζε μία διαδρομή σε ένα κατάστημα και της είπε: «Πόσα αυγά θέλεις;» τόσο άπλα, «Ήταν «σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.» 

Σήμερα, το ζευγάρι ζει ευτυχισμένο με τα δύο παιδιά του και πρόσφατα γιόρτασαν την «καλύτερη μέρα της μητέρας.»

Η Milena περιέγραψε πώς τα «αγόρια έχουν αυτόν τον απίστευτο δεσμό με την Ola» και ότι ο γιος τους o Edzio λέει περήφανα «ότι έχει δύο μαμάδες.»

Η εμφάνισή τους ως οικογένεια, όχι μόνο ως άτομα, ήταν μια «σκληρή απόφαση» για το ζευγάρι – αλλά τελικά ήταν «καθαρτική και λυτρωτική».

«Απλώς πήγαινε και πες: «Αυτή είναι η κοπέλα μου και έχουμε παιδιά», είπε η Milena. «Φέρνεις αντιμέτωπους τους άλλους με αυτό».

Και συνέχισε: «Το λες μες στη μούρη τους. «Λοιπόν, αυτή είμαι. Κι αν δεν το δέχεσαι, άσε με. Φύγε.»

«Είναι απλώς ειλικρίνεια με τον εαυτό σου, τα παιδιά σου και αυτήν τη σχέση… γιατί να ντρέπεσαι για την αγάπη;»

Η ΜΚΟ πίσω από το βίντεο, Miłość Nie Wyklucza, τόνισε ότι οι οικογένειες του ουράνιου τόξου «θέλουν ασφάλεια και ειρηνικό μέλλον» όπως όλοι οι άλλοι. Η ομάδα καλεί τον κόσμο να «βοηθήσει να χτίσουμε μια καλύτερη Πολωνία για όλους.»

Η Πολωνία βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την Ε.Ε. για ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Η Πολωνία συγκρούστηκε με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πολλές δημοτικές και τοπικές διοικήσεις στη χώρα κήρυξαν τις περιοχές τους απαλλαγμένες από την «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων» το 2019. Αν και οι διακηρύξεις είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν βία κατά των κουήρ ανθρώπων.

Μετά από χρόνια κριτικής από παγκόσμιους ηγέτες, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τελικά ότι θα ξεκινήσει δράση κατά της Πολωνίας για «παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.»

Από τότε, αξιωματούχοι στο Swietokrzyskie, Podkarpackie, Lubelskie και Malopolskie έχουν καταργήσει τις διακηρύξεις τους περί ζωνών χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Σε αυτό βοήθησαν και οι διακοπές χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε.