Οι ισχυρισμοί ότι η Βίβλος καταδικάζει τις σχέσεις ανάμεσα σε άτομα ίδιου φύλου βασίζονται σε παρερμηνείες και εσφαλμένες μεταφράσεις, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή θεολογική μελέτη.

Η έκθεση, με τίτλο «Χριστιανικές αντιρρήσεις στις ομόφυλες σχέσεις: μια ακαδημαϊκή αξιολόγηση», ήρθε σε επαφή 20 μελετητές της Βίβλου, θεολόγους, εξελικτικούς βιολόγους και κοινωνιολόγους, οι οποίοι διέψευσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία η Καθολική Εκκλησία ανέπτυξε τη στάση της κατά των ΛΟΑΤ+.

Η μελέτη 80 σελίδων, η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καθολικής Έρευνας του Wijngaards, μπορεί «να χρησιμεύσει ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των επιχειρημάτων που δικαιολογούν την ομοφοβία», ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι αποσπάσματα στον Λευιτικό, που συχνά αναφέρονται ως οι πιο ρητές καταδίκες για την ομοφυλοφιλία, έχουν πράγματι ερμηνευτεί λανθασμένα.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα εδάφια καταδικάζουν μόνο την αιμομιξία και τη μοιχεία μεταξύ ανδρών, ενώ δεν αναφέρονται στη σεξουαλική σχέση μεταξύ γυναικών.

Η απαγόρευση της αιμομιξίας και της μοιχείας μεταξύ ανδρών υποδηλώνει ότι οι ομόφυλες σχέσεις «εκτός της απαγορευμένης κατηγορίας» θεωρούνταν επιτρεπτές.

Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι «συναινετικές και πιστές» γκέι σχέσεις δεν καταδικάζονται οπουδήποτε στη Βίβλο και οι φυσικές επιστήμες βεβαιώνουν ακράδαντα ότι η ομοφυλοφιλία είναι «φυσική εκδοχή εντός του εύρους της ανθρώπινης σεξουαλικότητας».

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους, οι μελετητές κάλεσαν τον Πάπα Φραγκίσκο και το Βατικανό να αναλάβουν επείγουσα δράση για να αλλάξουν τη διδασκαλία της εκκλησίας για τις ομόφυλες σχέσεις.

Επέκριναν, επίσης, την πρόσφατη απόφαση του Βατικανού να απαγορεύσει τις ευλογίες στα ομόφυλα ζευγάρια. Κάλεσαν, μάλιστα, το Βατικανό να θέσει σε κίνηση μια διαφανή, ανεξάρτητη διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με τα ευρήματά τους.

Η έκθεση έχει εγκριθεί από περισσότερους από 60 -υψηλού προφίλ- ακαδημαϊκούς μελετητές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της πρώην προέδρου της Ιρλανδίας Mary McAleese.

Η McAleese, που αγωνίζεται ώστε να αλλάξει η διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας για τα  ΛΟΑΤ+ θέματα, δήλωσε ότι η μελέτη θα πρέπει «να προκαλέσει, να διερευνήσει και να ανακρίνει τη διδασκαλία της εκκλησίας στον τομέα της ομοφυλοφιλίας».

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο λαός του Θεού το χρειαζόταν αυτό ώστε να δει και να ακούσει τη ζημία που προκαλείται σε καλούς ανθρώπους νέους και ηλικιωμένους από διδασκαλίες που αντιβαίνουν στην επιστήμη και στην αγάπη. Το επιστημονικό έργο του Ινστιτούτου Wijngaards φέρνει ελπίδα».