Καθυστέρηση της κυκλοφορίας της Barbie σε χώρες της Μέσης Ανατολής

07/08/2023
από
Η κυκλοφορία της ταινίας Barbie της Greta Gerwig έχει καθυστερήσει στη Μέση Ανατολή, εν μέσω ενός κύματος λογοκρισίας για το υποτιθέμενο ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο της ταινίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλυσίδα κινηματογράφων της Μέσης Ανατολής, Vox Cinemas, επιβεβαίωσε ότι η προβολή της ταινίας αναβλήθηκε από την αρχική ημερομηνία προβολής της (18 Ιουλίου) και μεταφέρθηκε για τις 31 Αυγούστου.

Μια πηγή δήλωσε στο Variety ότι η καθυστέρηση είναι αποτέλεσμα λογοκρισίας λόγω ενός υποτιθέμενου ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ζητούμενες περικοπές είναι απίθανο να εγκριθούν από το στούντιο της Warner Bros, με αποτέλεσμα η ταινία να απαγορευτεί εντελώς σε ορισμένες χώρες της περιοχής.

Η σαουδαραβική κινηματογραφική πλατφόρμα Movsto δημοσίευσε την Κυριακή (30 Ιουλίου) ένα tweet στο οποίο επιβεβαίωσε ότι η ταινία δεν θα προβληθεί στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν.

Ωστόσο, ένα μεταγενέστερο tweet που αναρτήθηκε στις 4 Αυγούστου δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΑΕ συμφώνησαν να προβάλουν την ταινία στις 31 Αυγούστου.

Ενώ στην ταινία Barbie εμφανίζονται αρκετοί εξέχοντες ΛΟΑΤΚΙ+ ηθοποιοί, συμπεριλαμβανομένων των Hari Nef και Kate McKinnon, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να υποδηλώνουν ότι η ταινία έχει ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο – αν και υπάρχουν κάποια μικρά υπονοούμενα.

Αν και αινιγματικές, οι απαγορεύσεις και οι αναβολές της ταινίας δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι προηγούμενα σχετικά βίντεο (όπως το τρέιλερ της ταινίας) έχουν απαγορευτεί στη Σαουδική Αραβία λόγω της απεικόνισης γυναικών με ρούχα και ρόλους που δεν συνάδουν με τις αυστηρά συντηρητικές αξίες της χώρας.

Οι περιφερειακές περικοπές σκηνών από ταινίες του Χόλιγουντ είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Τα στούντιο που δεν συμμορφώνονται με τις περικοπές που απαιτούν οι αξιωματούχοι της χώρας συχνά απαγορεύονται εντελώς.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα ήταν η πρόσφατη διαμάχη γύρω από το spin-off του Toy Story Lightyear, το οποίο απαγορεύτηκε από 14 χώρες, αφού η Disney αρνήθηκε να κόψει ένα γκέι φιλί από την ταινία.

Το Γραφείο Ρύθμισης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε στο Twitter τον Ιούνιο του 2022 ότι επρόκειτο να απαγορεύσει τη δημόσια προβολή του Lightyear λόγω «παραβίασης» των νόμων της χώρας, οι οποίοι απαγορεύουν το περιεχόμενο που προωθεί «σεξουαλική δραστηριότητα εκτός γάμου και που είναι διαφορετικού φύλου».

Η ίδια η σκηνή του φιλιού μετά βίας δεν κόπηκε, επιβιώνοντας μέσω αντιδράσεων από τα μέλη του προσωπικού της Pixar.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζόμενοι της Pixar κατηγόρησαν τη Disney ότι έκοψε «σχεδόν κάθε σκηνή με γκέι περιεχόμενο» από τις ταινίες της.

Σε απάντηση, τα στελέχη της Disney φέρεται να επανέφεραν την επίμαχη σκηνή, στην οποία ο χαρακτήρας Hawthorne φιλάει την ομόφυλο σύντροφό της.

Ο ηθοποιός Chris Evans, ο οποίος υποδύεται τον Buzz στην ταινία, δήλωσε ότι χάρηκε που είδε την επιστροφή του φιλιού, αλλά ήταν «απογοητευμένος» που η συμπερίληψή του είχε γίνει «θέμα συζήτησης» για την Disney.

«Η εκπροσώπηση σε όλους τους τομείς πρέπει να είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε ταινίες.

«Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο, αλλά ο στόχος είναι να κοιτάξουμε πίσω σε αυτή τη χρονική στιγμή και να σοκαριστούμε που μας πήρε τόσο καιρό για να φτάσουμε εκεί», είπε.
Δες και αυτό!