Καταγγελία στην αστυνομία έκανε δημοσιογράφος εναντίον της JK Rowling λόγω τρανσφοβικών σχολίων

08/03/2024
από
Η βρετανίδα δημοσιογράφος India Willoughby κατήγγειλε τη συγγραφέα JK Rowling για το επιτηδευμένο misgendering και τα τρανσφοβικά σχόλια που της έκανε.

«Η J.K. Rowling έχει σίγουρα διαπράξει έγκλημα», δήλωσε η Willoughby, η πρώτη ανοιχτά τρανς παρουσιάστρια talk show στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέντευξή της στο Byline TV. «Είμαι νομικά γυναίκα. Ξέρει ότι είμαι γυναίκα και με αποκάλεσε άνδρα. Πρόκειται για προστατευόμενο χαρακτηριστικό και αυτό αποτελεί παραβίαση τόσο του νόμου περί ισότητας όσο και του νόμου περί αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. Αυτά τα έγραψε στο Twitter σε 14 εκατομμύρια ακολούθους της».

Η αναφορά στην αστυνομία ξεκίνησε λόγω των σχολίων που έκανε η Rowling νωρίτερα αυτό το μήνα στο Twitter, στα οποία αποκάλεσε την Willoughby «άντρα», λέγοντας επίσης ότι πρόκειται για μια «μασκαρεμένη μισογυνική ανδρική φαντασίωση για το τι είναι μια γυναίκα».

Η Willoughby, η οποία εμφανίζεται στην εκπομπή Loose Women και έχει συμμετάσχει στο Celebrity Big Brother – Year of the Woman, απάντησε σε αυτά τα σχόλια λέγοντας σε μια ανάρτηση που έχει πλέον διαγραφεί στο X, ότι είναι «πραγματικά αηδιασμένη».

«Είμαι εξίσου γυναίκα με την JK Rowling. Αναγνωρισμένη από το νόμο και από όλους όσους συναναστρέφομαι καθημερινά. Η συζήτηση για το αν η JK Rowling είναι τρανσφοβική έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Τρανσφοβικά σχόλια σε βάρος δημοσιογράφου έκανε η JK Rowling

Η συγγραφέας συνέχισε στο ίδιο κλίμα υπερασπίζοντας το misgendering, με την παρουσιάστρια να απαντάει: «Αν ποτέ δολοφονηθώ ξέρετε ποιον να κατηγορήσετε. #StochasticTerrorism».

Η στοχαστική τρομοκρατία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όταν μια προσωπικότητα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης επιτίθεται σε έναν συγκεκριμένο άτομο – στόχο με σκοπό να κάνει τους υποστηρικτές της να προκαλέσουν περισσότερη ζημιά σε αυτό το άτομο.

Ως αποτέλεσμα αυτών των αναρτήσεων, η Willoughby δηλώνει ότι έχει υποστεί «μερικές από τις χειρότερες προσβολές που έχω δει ποτέ», αναφέροντας ενέργειες από τους πολλούς λογαριασμούς που ακολουθούν τη Rowling και υποστηρίζουν το είδος των σχολίων που έχει κάνει.

Μετά από αυτό το περιστατικό, η Willoughby επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα της Northumbria, δηλώνοντας ότι το περιστατικό αυτό συνιστά έγκλημα μίσους. Η Byline TV αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη της Rowling.

Σε απάντηση αυτής της συνέντευξης, η Rowling δήλωσε ότι οι δικηγόροι με τους οποίους μίλησε την ενημέρωσαν ότι μπορεί να βρίσκεται σε υπόθεση δυσφήμισης. Συνέχισε αναφέροντας υποτιθέμενες αναρτήσεις στο X από την Willoughby στις οποίες έκανε υποτίθεται μισαλλόδοξα σχόλια. Τέλος, χρησιμοποίησε την απόφαση Maya Forstater για να υπερασπιστεί τα σχόλιά της.

Το 2021, η Βρετανίδα αντί-τρανς ακτιβίστρια Maya Forstater, κέρδισε επιτυχώς μια υπόθεση διακρίσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία είχε απολυθεί επειδή δήλωσε ότι οι τρανς γυναίκες είναι άνδρες. Αυτό χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί ένα νομικό προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο οι TERFs προστατεύονται νομικά καθώς ο λόγος τους, όπως λέει η απόφαση, δεν πρόκειται για εγγενώς ρητορική μίσους.
Δες και αυτό!