Η βασίλισσα Ελισάβετ Β‘ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, κλείνοντας 70 χρόνια στην εξουσία.

Από τότε που ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ηγήθηκε χωρίς καμία ιδιαίτερη προτίμηση προς οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Γενικά, απέφευγε να κάνει γνωστές τις δικές της απόψεις.

Αυτό περιλαμβάνει και τη στάση της για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Η βασίλισσα έχει δώσει βασιλική συναίνεση σε νόμους που προάγουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ποτέ δεν δήλωσε ρητά οποιαδήποτε προσωπική υποστήριξη σε αυτές τις αλλαγές.

Άνθρωποι έχουν περάσει χρόνια διαβάζοντας μεταξύ των γραμμών, προσπαθώντας να καταλάβουν ποια είναι η θέση της Βασίλισσας σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Το 2017, μιλώντας στα εγκαίνια του κοινοβουλίου, η βασίλισσα είπε ότι η κυβέρνησή της θα αντιμετωπίσει «τις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με βάση τη φυλή, την πίστη, το φύλο, την αναπηρία ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η μονάρχης ανέφερε τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας. 

Η ισότητα στον γάμο

Το 2013, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έδωσε βασιλική συγκατάθεση στο νομοσχέδιο για του γκέι γάμους, το οποίο άνοιξε το δρόμο για να γίνει πραγματικότητα η ισότητα στον γάμο στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η βασιλική συναίνεση δεν σημαίνει πολλά από μόνη της – είναι ουσιαστικά ο ρόλος της να δώσει την έγκρισή της σε νομοθεσία που ορίζει το κοινοβούλιο – αλλά ορισμένοι το θεώρησαν ως ένδειξη ότι υποστήριξε την κίνηση.

Υπήρξε κάποια διαμάχη το 2016, όταν μια πηγή που ισχυρίστηκε ότι ήταν κοντά στη βασιλική οικογένεια, είπε στην Daily Mail ότι η βασίλισσα έδωσε απρόθυμα την έγκρισή της για την ισότητα στον γάμο.

«Ήταν η λέξη “γάμος” που νόμιζε ότι ήταν λάθος, γιατί πίστευε ότι ο γάμος θα έπρεπε να αφορά στην ιερή ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας», υποστήριξε η ανώνυμη πηγή.

Κάτι που μετά διαψεύστηκε στην The Daily Beast από μια άλλη πηγή, που σημείωσε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι «ψευδής και αβάσιμος».

Το coming out ενός βασιλικού μέλους

Υπήρξαν πολλά σχόλια, όταν το 2018 ο Λόρδος Ivar Mountbatten, ένας ξάδερφος της βασίλισσας, έκανε coming out γκέι αποκαλύπτοντας ότι επρόκειτο να παντρευτεί τον σύντροφό του James Coyle.

Σε συνέντευξή του στο Tatler, ο Mountbatten είπε ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας «δεν μιλούν πραγματικά» για τον γάμο του. Στην τελετή δεν παρευρέθηκε ο στενός κύκλος της βασιλικής οικογένειας.

Οι λίστες τιμών της βασίλισσας θα μπορούσαν επίσης να δώσουν μια ένδειξη για τη θέση της βασίλισσας σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Η ίδια έχει βραβεύσει αρκετούς ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές όλα αυτά τα χρόνια.

Άλλα, πάντως, μέλη της βασιλικής οικογένειας ήταν κάπως πιο δυναμικά στην υποστήριξή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – ιδιαίτερα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι.

με πληροφορίες από pinknews.co.uk