Καναδάς: Ιθαγενής τρανς γυναίκα κερδίζει 30.000 ευρώ λόγω διακρίσεων

26/06/2024
από
Μετά από έξι χρόνια δικαστικής διαμάχης, μια ιθαγενής τρανς γυναίκα από τον Καναδά, η οποία βίωσε διακρίσεις σε ένα κέντρο αισθητικής, κέρδισε αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ.

«Αυτή η απόφαση μου φέρνει κάποια γαλήνη. Βοηθάει στην αφήγηση της ιστορίας των διακρίσεων που αντιμετώπισα και των μέτρων που ελήφθησαν για την κλιμάκωση αυτών των διακρίσεων και της παρενόχλησης εναντίον μου», δήλωσε η γυναίκα, η οποία αναφέρεται ως A.B., σε δελτίο τύπου στο CBC.

«Οι εναγόμενοι πρέπει να καταβάλουν στην προσφεύγουσα το ποσό των 35.000 δολαρίων ως αποζημίωση για την παραβίαση του Κώδικα», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οντάριο Karen Dawson, αναφερόμενη στον Καναδικό Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1990.

Επιπλέον, θα καταβληθεί άγνωστο ποσό σε τόκους, που υπολογίζονται από την έναρξη της παρούσας υπόθεσης στις 17 Μαρτίου 2018. Περισσότεροι τόκοι ενδέχεται να καταβληθούν εάν οι εναγόμενοι δεν πληρώσουν εντός 30 ημερών.

Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 2018, όταν η γυναίκα υπέστη διακρίσεις από το ινστιτούτο αποτρίχωσης Mad Wax. Είπε ότι ήθελε αποτρίχωση ποδιών, αλλά την απέρριψαν επειδή το μόνο διαθέσιμο προσωπικό, μια μουσουλμάνα, αρνήθηκε να της παρέχει τις υπηρεσίες της, επικαλούμενη τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε με τον ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου, Jason Carruthers. Ο Carruthers υπέθεσε τότε λανθασμένα ότι η A.B. ήθελε βραζιλιάνικη αποτρίχωση, ένα είδος αποτρίχωσης που αφαιρεί τις ηβικές τρίχες γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, και επανειλημμένα της έκανε misgendering και ισχυριζόταν ότι είχε πέος.

Στη συνέχεια της είπε ότι κανείς δεν θα αισθανόταν άνετα να κάνει τη διαδικασία σε «κάποια σαν εσένα».

Ο Carruthers ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η A.B. ήθελε να ξεκινήσει ένα «τσίρκο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» και ότι ένα ιδιωτικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, όπου η A.B. έλεγε στα μέλη της οργάνωσής της να μην ζητούν υπηρεσίες από την Mad Wax, ήταν η αρχή αυτού του «τσίρκου».

Ο Carruthers απευθύνθηκε ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας το πλήρες νομικό όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας της A.B. χωρίς τη συγκατάθεσή της. Είπε ότι θεώρησε ότι ήταν το «καλύτερο που μπορούσε να κάνει» προκειμένου να βγουν «και οι δύο πλευρές προς τα έξω».

«Τα αποδεικτικά στοιχεία της ενάγουσας σχετικά με το τηλεφώνημα ήταν σαφή και συνεπή καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής της», έγραψε ο Dawson. «Αντίθετα, όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία του μεμονωμένου ερωτώμενου άλλαξαν σε βασικά σημεία όταν αμφισβητήθηκαν κατά την εξέταση. Για τους λόγους αυτούς, όπου οι αποδείξεις τους διαφέρουν, προτιμώ τις αποδείξεις της προσφεύγουσας».

Η δημοσιοποίηση της δικαστικής διαμάχης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ως αποτέλεσμα η Α.Β. να βιώσει παρενόχληση και τρανσφοβικά σχόλια.

Ο Carruthers δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «άδικη», ότι ήταν «σοκαρισμένος από το επιδικασθέν ποσό ως ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης» και ανέθεσε πρόσθετα σχόλια στον δικηγόρο του.

Ο δικηγόρος του Carruthers, Raymond Colautti, κατέθεσε αίτηση δικαστικής επανεξέτασης σε μια προσπάθεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Δήλωσε ότι είναι «βαθιά λανθασμένη και πρέπει να ακυρωθεί».

Οι νομικοί σύμβουλοι της Α.Β., δικηγόροι του Κέντρου Νομικής Υποστήριξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRLSC), πιστεύουν ότι η αναθεώρηση δεν θα αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.

Μία από τις δικηγόρους της, η Megan Evans Maxwell, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια απίστευτα σημαντική υπόθεση για τα τρανς άτομα και πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».
Δες και αυτό!