Η Γερμανία θα μπορούσε να ψηφίσει ελεύθερα για την ισότητα στον γάμο την Παρασκευή, δήλωσε ένας πολιτικός.

Ο κ. Volker Beck, από το φιλελεύθερο Κόμμα των Πράσινων, ζήτησε από την καγκελάριο Angela Merkel να επιτρέψει στους πολιτικούς να ψηφίσουν για την ισότητα των γάμων το συντομότερο δυνατόν.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο γυναικείο περιοδικό Brigitte, η καγκελάριος δήλωσε ότι θα είναι ανοιχτή σ’ αυτήν την δυνατότητα αυτή τη φορά και φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Γερμανούς Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους σε ψηφοφορία «κατά συνείδηση» υπέρ ή κατά της ισότητας στον γάμο.

«Θέλω να εστιάσω τη συζήτηση σε μια κατεύθυνση που να γίνει συνειδητά η λήψη αποφάσεων, αντί να θέλω να επιβάλω το οτιδήποτε» , δήλωσε.

Αυτή η δήλωση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη θέση της σχετικά με το θέμα. Το 2013, η καγκελάριος είχε αντιδράσει στην ισότητα των γάμων, επειδή φοβόταν για το «καλό των παιδιών» .

Μετά το σχόλιό της, ο Beck έκανε έκκληση να διεξαχθεί η ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα:
«Αγαπητή κυρία Merkel, απελευθερώστε την ψηφοφορία κι ας ψηφίσουμε αυτήν την εβδομάδα. Μην αφήσετε τον πληθυσμό να περιμένει άλλο κι ας προχωρήσουμε στη νέα προεκλογική εκστρατεία» .

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Martin Schulz ζήτησε επίσης άμεση ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο για όλους.

Αν και φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη για την απόφαση, η Merkel συνεχίζει να υποστηρίζει τις απόψεις της:

«Δεν νομίζω ότι είναι πρέπον για τον γάμο (μάλλον εννοεί ως θεσμό) – και τα ομόφυλα ζευγάρια ζουν επίσης με τις ίδιες αξίες δέσμευσης, όπως και στον γάμο μεταξύ ανδρών και γυναικών» , συνέχισε η Merkel. “Και λόγω αυτού, και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχουμε τώρα στη Γερμανία, θα επικεντρωθούμε σε αυτό, αλλά θα το κάνουμε διαφορετικά» .

«Γνωρίζω πολλούς στο CDU (χριστιανοδημοκρατικό κόμμα), και συμμετέχω κι εγώ σε αυτό, που πολύ συχνά σκεφτόμαστε σχετικά μ’ αυτό το θέμα.  Από παλιά λέμε ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου ζουν με τις ίδιες αξίες, αλλά επίσης μεγάλωσαν με την αίσθηση ότι ο άνδρας κι η γυναίκα συγκροτούν το ζευγάρι, αυτός είναι ο γάμος, όπως τον ξέρουμε, και οτιδήποτε άλλο είναι μία εξίσου πολύτιμη σχέση.