Την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρέδωσε επίσημα έγγραφα σχετικά με την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ιρλανδία στα Εθνικά Αρχεία, το ίδρυμα μνήμης της χώρας που διατηρεί κρατικά αρχεία.

Το 2023 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της αποποινικοποίησης των ομοφυλοφιλικών σχέσεων μεταξύ συναινούντων ανδρών στην Ιρλανδία, μια θεμελιώδης στιγμή στον αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη χώρα. Τριάντα χρόνια μετά, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει επίσημα νομοθεσία στην Ιρλανδία για να αγνοήσει τις ιστορικές πεποιθήσεις για συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών.

Η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ ανδρών ήταν στα βιβλία του κράτους από την ίδρυση του Κράτους το 1937, που υιοθετήθηκε από τον νόμο του 1861 για τα αδικήματα κατά του ατόμου από το αγγλικό κοινό δίκαιο και παρέμεινε νομικά έγκυρη μέχρι την έκδοση του καταστατικού το 1993. Από τα βασικά πρόσωπα στον αγώνα για την αποποινικοποίηση ήταν και ο γερουσιαστής David Norris.

Γνωστός χαϊδευτικά ως «Ο Πατέρας του Σενάντ», ο Norris έχει γίνει πλέον ο μακροβιότερος γερουσιαστής στην Ιρλανδία, διατηρώντας τον ρόλο για 36 χρόνια. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1987, όταν έγινε μέλος του Seanad Éireann και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος που εξελέγη σε αξιώματα στη χώρα.

Πριν γίνει Γερουσιαστής, ο David Norris ήταν επίσης σκληρός ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και ήδη από τη δεκαετία του ’70 συνίδρυσε την Εκστρατεία για τη Μεταρρύθμιση του Νόμου για την ομοφυλοφιλία, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε ειδικά για να αγωνιστεί για την αποποινικοποίηση.

Ο Norris προσέφυγε, επίσης, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας το 1980, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι που ποινικοποιούν την «ομοφυλοφιλική συμπεριφορά» δεν συνάδουν με το Σύνταγμα της Ιρλανδίας. Όταν χάθηκε αυτή η υπόθεση, ο Norris αποφάσισε ότι δεν θα σταματούσε εκεί. Αμφισβήτησε την απόφαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1993 και κέρδισε.

Ως συνέπεια της υπόθεσης και των προσπαθειών του Norris, ο νόμος που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία στην Ιρλανδία καταργήθηκε πριν από 30 χρόνια, στις 24 Ιουνίου 1993.

Ο David Norris παρευρέθηκε στην εκδήλωση παράδοσης την Τετάρτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Τμήματος στο 51 St Stephen’s Green. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Oonagh McPhillips, και ο πρώην Γενικός Γραμματέας, Tim Dalton, οι οποίοι παρέδωσαν αρχεία σχετικά με την υπόθεση του γερουσιαστή Norris, που οδήγησε στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Διευθύντρια των Εθνικών Αρχείων, Orlaith McBride.