Ομοφοβικό γκράφιτι στη Β.Ιρλανδία ερευνάται ως έγκλημα μίσους

69
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ερευνά γκράφιτι που βρέθηκε στην πόλη Lurgan και έγραφε «No Irish No Gay», ως έγκλημα μίσους.

Η Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) δήλωσε ότι έλαβε μια αναφορά για ζημιά σε περιουσία την Παρασκευή (18 Αυγούστου), ωστόσο, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το γκράφιτι δεν ήταν καινούργιο και βρισκόταν εκεί για «αρκετά χρόνια».

Ο Peter Lavery, δημοτικός σύμβουλος του κόμματος Alliance για την περιοχή Lurgan, δήλωσε ότι παρόμοιο γκράφιτι με αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ σύνθημα εντοπίστηκε αρχικά στην πόλη το 2021. Ωστόσο, πίστευε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση του ίδιου συνθήματος ήταν νέα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Belfast Telegraph, ο Lavery δήλωσε: «Είναι πολύ ανησυχητικό. Είδα παρόμοια συνθήματα και γύρω από το Mourneview πριν από ένα ή δύο χρόνια. Αναφέρθηκαν και αφαιρέθηκαν τότε. Είναι πολύ ανησυχητικό ότι αυτό γίνεται τώρα ένα τακτικό φαινόμενο».

Ο δημοτικός σύμβουλος πρόσθεσε: «Το Lurgan είναι μια συμπεριληπτική, φιλόξενη πόλη που κοιτάζει προς το μέλλον. Αυτοί που έβαψαν με σπρέι αυτές τις ομοφοβικές και αντί-ιρλανδικές δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων εδώ και καταδικάζω αυτούς και τις πράξεις τους».

Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο PinkNews: «Η αστυνομία έλαβε μια αναφορά για εγκληματική ζημιά στην περιοχή Pollock Drive του Lurgan την Παρασκευή 18 Αυγούστου. Οι αστυνομικοί παρευρέθηκαν και μίλησαν με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι το γκράφιτι υπήρχε εκεί για αρκετά χρόνια.

«Το γκράφιτι αντιμετωπίζεται ως ομοφοβικό έγκλημα μίσους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, η Βόρεια Ιρλανδία έχει το μικρότερο ποσοστό ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με λίγο περισσότερο από το 2% του πληθυσμού της να προσδιορίζεται ως λεσβία, ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος.

Η χώρα νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο το 2019 – έξι χρόνια αφότου έγινε νόμιμος στην Αγγλία και την Ουαλία – με τον πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ γάμο να πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2020.