Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει την ισότητα στον γάμο

19/04/2023
από
Ινδία
Ινδία

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Ινδία, διάρκειας δύο εβδομάδες.

 Από την Τρίτη, 18 Απριλίου, η πενταμελής επιτροπή διεξάγει ακρόαση από 51 αναφέροντες στην Ινδία, με τη διαδικασία επανεξέτασης να αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Αυτό έρχεται αφότου διάφορα δικαστήρια σε όλη τη χώρα έλαβαν προσφυγές και αναφορές από κατοίκους που ζητούσαν τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου πέρυσι. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να συγκεντρώσει αυτές τις αναφορές και να τις εξετάσει.

Στις ακροάσεις θα συζητηθούν τα δικαιώματα των LGBTQ+ ατόμων και θα εξεταστεί εάν μπορούν να παντρευτούν και να αποκτήσουν ισότητα βάσει του νόμου. Η υπόθεση θα εξετάσει, επίσης, τα δικαιώματα των γκέι ζευγαριών να τεκνοθετούν.

Ένα ζευγάρι από το Δελχί είναι σε σχέση εδώ και 11 χρόνια. Η Khanna είπε, «Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό δεν αφορά μόνο εμάς. Πρόκειται για τόσους πολλούς από τους νέους που συναντάμε και το είδος του μέλλοντος που θα έπρεπε να έχουν χωρίς να σκέφτονται ότι μόνο και μόνο επειδή είναι queer, δεν μπορούν να έχουν ταυτότητα και ζωή».

Ωστόσο, η κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρακτική μια «αστική ελιτιστική έννοια» που υπονομεύει τις θρησκευτικές και κοινωνικές αξίες. Αν και η δήλωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την κοινότητα, δεν προκαλεί έκπληξη.

Η υπέρβαση της ισότητας του γάμου θα ήταν ένα τεράστιο ορόσημο στην Ινδία, μια χώρα που συνεχίζει να διατηρεί τα παραδοσιακά πατριαρχικά ιδανικά σχετικά με την πρακτική. Η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 37% περίπου του πληθυσμού υποστηρίζει τους γάμους ομοφυλόφιλων και η ινδική κυβέρνηση αρνήθηκε πρόσφατα να προωθήσει έναν ομοφυλόφιλο δικηγόρο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εάν το δικαστήριο νομιμοποιήσει την ισότητα στον γάμο, η Ινδία θα γίνει η 35η χώρα στον κόσμο που θα το κάνει και μόλις η δεύτερη ασιατική χώρα που θα φτάσει στο ορόσημο, μετά την Ταϊβάν.
Δες και αυτό!