Σήμερα, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της 10ης ετήσιας επισκόπησης της κατάστασης των ΛΟΑΤ ατόμων στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την παρουσία ακτιβιστριών/στών από τη Βουλγαρία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Organisation Intersex International (OII) Ευρώπης, καθώς και με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για την Ισότητα της Ε.Ε., Helena Dalli.
Η ετήσια ανασκόπηση της κατάστασης των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ευρώπη, όπως αποτυπώνεται από την ILGA Europe για το 2019, σημειώνει αυξημένη ρητορική μίσους και εγκληματικότητα.
Η Evelyne Paradis, Εκτελεστική Διευθύντρια της ILGA-Europe, υπογραμμίζει ότι “απαιτείται δράση” και πως “η πραγματικότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας είναι όλο και πιο δύσκολη και σε μεγάλο βαθμό παραμένει αόρατη.”
Η 10η έκδοση της ετήσιας έκθεσης της ILGA-Europe, αναλύει λεπτομερώς την κατάσταση των δικαιωμάτων των λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς και ίντερσεξ ατόμων (LGBTI) στις 49 ευρωπαϊκές χώρες και στις πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Η φετινή ανασκόπηση, η οποία καταγράφει τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια των 12 μηνών του 2019, αποτυπώνει μια πολύπλοκη εικόνα, που αποκλίνει από την ευρέως διαδεδομένη αφήγηση, ότι όλα είναι καλά, για τα ΛΟΑΤΙ ζητήματα, σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης.
Κεντρικό στοιχείο είναι η απότομη άνοδος της ρητορικής μίσους κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων, η οποία πραγματοποιήθηκε από δημόσια πρόσωπα σε ολόκληρη την Ευρώπη – σε χώρες που κυμαίνονται από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Τουρκία μέχρι την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, όχι μόνο σε όσες σημειώνουν τεκμηριωμένα αύξηση στην επίσημο μεροληπτικό δημόσιο λόγο, υπήρξε εξίσου έντονη αύξηση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους και των φυσικών επιθέσεων κατά των ΛΟΑΤ, σε πολλές περιπτώσεις με προμελετημένη και βίαιη βάση.
Η ανασκόπηση αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η λαϊκιστική αφήγηση, γύρω από το Brexit μπορεί να συνδεθεί με την αύξηση των εγκλημάτων και των περιστατικών μίσους κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων, μέχρι την απαγόρευση events σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, ή τη δίωξη των συμμετεχόντων σε πορείες υπερηφάνειας στην Τουρκία και την αυξανόμενη παρουσία διαδηλωτών αντι-ΛΟΑΤΙ και νεοναζί σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια των ΛΟΑΤΙ εκδηλώσεων.
Παράλληλα με την άνοδο του μίσους, υπάρχει αυξημένη μετακίνηση ανθρώπων από περιοχές και χώρες πιο συντηρητικές ,σε περιοχές που σέβονται περισσότερο την ποικιλομορφία. Περισσότερα ΛΟΑΤΙ άτομα εγκατέλειψαν χώρες, όπως η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν για γειτονικές χώρες όπου η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ασφαλέστερη. Υπάρχει επίσης μια ανεπανάληπτη άνοδος σε ανθρώπους, που δηλώνουν ότι θέλουν να εγκαταλείψουν χώρες όπως η Πολωνία για άλλες χώρες της ΕΕ.
Τα αναφερόμενα εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τον εκφοβισμό στα σχολεία και τον χώρο εργασίας και την απαγόρευση των υπηρεσιών σε ΛΟΑΤ άτομα, συχνά με έλλειψη κυβερνητικής παρέμβασης, συμβάλλουν στη συνολική εικόνα μιας Ευρώπης, όπου οι εμπειρίες που ζουν τα ΛΟΑΤΙ άτομα, σε μεγάλο βαθμό, δεν ταιριάζουν με το επιφανειακό μήνυμα που μεταφέρεται, ότι τα δικαιώματα και η ισότητα των ΛΟΑΤΙ έχουν εξασφαλιστεί πλήρως.
Σύμφωνα με την Evelyne Paradis, Εκτελεστική Διευθύντρια της ILGA-Europe:
“Δεν είναι όλα κακά νέα. Το θέμα της σωματικής ακεραιότητας για τα ίντερσεξ άτομα εξακολουθεί να κερδίζει μεγαλύτερη προσοχή στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων και των θεσμών. Το 2019 ήταν έτος θετικών εξελίξεων για τις οικογένειες του ουράνιου τόξου στην περιοχή, με την επέκταση των οικογενειακών δικαιωμάτων σε μερικές χώρες, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές πρόοδοι όσον αφορά τη μεταρρύθμιση, ή τη θέσπιση νομικών διαδικασιών αναγνώρισης των φύλων, ακόμη και αν σε πολλές χώρες η πρόοδος επιβραδύνεται.
“Ωστόσο, η πραγματικότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας είναι όλο και πιο δύσκολη και σε μεγάλο βαθμό παραμένει αόρατη, ακόμη και για οργανισμούς, όπως η ILGA-Europe. Απαιτείται δράση. Οι κυβερνήσεις έχουν ακόμη πολλά να κάνουν, από την υιοθέτηση νόμων που εγγυώνται την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και παρέχουν στις δημόσιες αρχές τα μέσα για να μετατρέψουν την πολιτική σε πράξη στους διάφορους τομείς, οδηγώντας παράλληλα σ’ έναν λόγο που προάγει την κοινωνική αποδοχή και ένταξη.
«Με την ενημέρωση των ανθρώπων για μια τόσο ευρεία και διαφοροποιημένη εικόνα, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς και εξελίσσεται, η Ετήσια Ανασκόπηση της ILGA-Europe στοχεύει να δώσει μια αίσθηση της προσοχής τεράστιας σημασίας σε ζητήματα και περιοχές που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων» .
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της ILGA Europe2020, για το 2019 εδώ.