Η International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, and Intersex Association (ILGA) World και η ILGA Asia εξέδωσαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino, ζητώντας την τήρηση των δεσμεύσεων για μη διάκριση.

Στην επιστολή, η διεθνής ομοσπονδία περισσότερων από 1.800 οργανισμών από περισσότερες από 160 χώρες, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αμφισβητούν την αξιοπιστία και τη δέσμευση της FIFA στα ανθρώπινα δικαιώματα, απαιτώντας να διορθωθεί η μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδών.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ μόλις ξεκίνησε, και η αξιοπιστία της FIFA στη δέσμευσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ήδη εντελώς αμφισβητήσιμη», ξεκινά η επιστολή.

 «Πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που αγαπούν το ποδόσφαιρο από όλο τον κόσμο, έχουν μείνει να αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να απολαύσουν με ασφάλεια τους αγώνες», συνεχίζει, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες για «διφορούμενες διαβεβαιώσεις» από τη FIFA και την Ανώτατη Επιτροπή του Κατάρ για «να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των φρικτών δηλώσεων και πράξεων».

Η επιστολή προσθέτει, ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν επίσης επηρεαστεί, επειδή αναγκάστηκαν να επιλέξουν μεταξύ δικαιοσύνης στο παιχνίδι και ΛΟΑΤΚΙ+ αλληλεγγύης, μετά από απειλές κυρώσεων για τα περιβραχιόνια της One Love.

Επιπλέον, αξεσουάρ με θέμα το ουράνιο τόξο κατασχέθηκαν από τη μεταφορά τους στο στάδιο για τους αγώνες. Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης, ακόμη και με θάνατο.

Η επιστολή υποστηρίζει, ότι παρά τη Στρατηγική της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο και την παρουσία μιας ανεξάρτητης ομάδας εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και οι προηγούμενες διαβεβαιώσεις περί ελευθερίας της έκφρασης και η μη διάκριση, δεν τηρούνται σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.»

«Παρά τις πολλές συναντήσεις που πραγματοποίησε η FIFA όλα αυτά τα χρόνια με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν, αυτό που συμβαίνει είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μέγιστη δυνατή επείγουσα προσπάθεια.» 

Η επιστολή συνεχίζε: «Αν ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να φέρει κοντά τους ανθρώπους με την ισότητα, αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτυγχάνει θεαματικά.»

«Ελπίζουμε, ότι η FIFA θα αλλάξει πορεία από εδώ και πέρα, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να δεσμευτεί ουσιαστικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους και θα οικοδομήσει ξανά την εμπιστοσύνη, που αυτές οι μέρες και μήνες έχουν αμαυρωθεί τόσο σοβαρά», καταλήγει η επιστολή.

Η ανοιχτή επιστολή της ILGA ακολουθεί την αυξανόμενη κριτική για το Κατάρ, η οποία έχει συμπεριλάβει πολλούς στον κόσμο του ποδοσφαίρου να μιλούν εναντίον του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, όπως οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές Τζέικ Ντάνιελς και Μπεθ Μιντ, ο Σκωτσέζος Ζάντερ Μάρεϊ και ο Αυστραλός Τζος Καβάλο.

Η FIFA υποχωρεί στην ομοφοβία του Κατάρ – την αποχώρησή της σκέφτεται η Δανία

Μουντιάλ: Ομοφοβικές δηλώσεις από πρεσβευτή | Εκτίθεται η FIFA